Отидете към основна версия

1 075 5

Не прибирайте гореща храна в хладилника, застрашавате здравето си

  • гореща храна-
  • хладилник-
  • здраве-
  • съхранение

Горещата храна в хладилника може да повлияе на температурата на останалите храни там

Снимка: Shutterstock

Ако обичате да поставяте гореща храна директно в хладилника, експериментът на експерта по хранителна безопасност Гавин Рен може да ви накара да се замислите.

Експериментът

С помощта на научен подход, Рен изследва как температурите в хладилника се променят, когато поставяме в него гореща храна. Той използва три температурни сензора, поставени в различни зони на хладилника – един в чекмеджето за зеленчуци, друг в задната част на средния рафт и трети в предната част на горния рафт.

„Тези три области в хладилника реагират много различно на фактори като оставена отворена врата, поставяне на гореща храна или добавяне на нови покупки“, обясни Рен. За да илюстрира своите открития, той създава интерактивна графика, която показва температурните колебания при поставяне на горещи храни в хладилника, съобщава Express.

Например, в 7 сутринта, момент на разсеяност довел до оставена отворена врата на хладилника, покачил температурата на горния рафт до почти 9 градуса, на средния до 7 градуса, докато чекмеджето за зеленчуци останало непроменено. По-късно Рен добавил тенджера с леко топъл ориз на долния рафт, което изненадващо оказало минимално влияние дори върху температурата в чекмеджето за зеленчуци.

Кулминацията на експеримента настъпва в 19 часа, когато Рен приготвил вечеря и след това сложил горещата храна на горния рафт. „Температурата на горния рафт се покачи до внушителните 18 градуса и отне четири часа, за да се върне до нормалното“, обяснява той.

Освен че намалява ефективността на хладилника, това може да доведе до преждевременно разваляне на останалите храни. Рен подчертава: „Това може да направи така, че продукти като мляко да се развалят десет пъти по-бързо от нормалното. Затова е важно да оставяте храната да се охлади, преди да я сложите в хладилника.“

Съвети за безопасно съхранение на храна

Британската Агенция по хранителни стандарти дава следните препоръки за правилно съхранение на остатъци:

Не поставяйте гореща или топла храна директно в хладилника. Вместо това оставете ястията да се охладят на стайна температура и ги сложете в хладилника в рамките на 1-2 часа. Разделяйте храната на малки порции. Това ускорява охлаждането и предотвратява повишаването на температурата в хладилника. Използвайте студена вода. Ако храната е в плътно затворен контейнер, можете да я поставите в купа със студена вода, за да ускорите процеса на охлаждане.

Температурите между 4 и 60 градуса са известни като „опасна зона“, защото в този интервал бактериите се размножават най-бързо. Оставянето на храна в тази температура за продължителен период може да доведе до развитие на бактерии, опасни за здравето.

Оставянето на храната да се охлади бързо, преди да бъде сложена в хладилника, не само предпазва останалите продукти от разваляне, но и гарантира безопасност за вашето здраве. Малки мерки като разделянето на храната на порции или използването на студена вода могат да направят голяма разлика. Запомнете: хладилникът е ваш съюзник в борбата с бактериите, но само ако го използвате правилно.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини