Отидете към основна версия

1 341 6

Рецепта на деня: Пролетна мусака със спанак

  • пролетна-
  • мусака-
  • спанак-
  • какво да сготвя

Вкусна и богата на полезни вещества

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

За основата: Картофи – 800 г; Спанак – 400 г; Кайма – 300 г; Зелен лук – 4 стръка; Олио – 3 супени лъжици; Сол и черен пипер на вкус; Чубрица – на вкус; Топла вода – около 300 мл. За заливката: Яйца – 2 бр. Кисело мляко – 200 г; Брашно – 2 супени лъжици; Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Почистете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Почистете и нарежете на дребно зеления лук и спанака.

В тиган загрейте олиото. Запържете ситно нарязания зелен лук и каймата. Гответе, докато каймата смени цвета си, а лукът омекне.

Когато каймата и лукът станат златисти, прибавете нарязания спанак. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица. Гответе за кратко, докато спанакът омекне. Свалете съда от котлона.

В подходяща тава смесете предварително нарязаните картофи със сместа от кайма и спанак. Разбъркайте добре.

Добавете около 300 мл топла вода към сместа в тавата. Печете ястието в предварително загрята фурна на 200°C, докато картофите омекнат напълно.

Докато мусаката се пече, пригответе заливката. В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, брашното, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес без бучки.

Когато картофите са омекнали, извадете тавата от фурната и залейте мусаката равномерно с приготвената заливка. Върнете ястието обратно във фурната и печете, докато заливката хване апетитна златиста коричка.

Сервирайте пролетната мусака топла. Чудесно се комбинира със салата от свежи зеленчуци или с няколко лъжици кисело мляко, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини