Отидете към основна версия

10 645 36

Евтиният петрол погреба „Южен поток“

  • петрол-
  • газ-
  • южен поток-
  • газпром-
  • путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евтиният петрол погреба „Южен поток“. Това е основната причина за спирането на проекта за ново газово трасе, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Кремъл ще спечели от спирането на проекта,

защото при близо 70% срив на рублата и намаляването на приходите от нефт и газ, управляващите трябва да мислят да стабилизират бюджета си.

„Южен поток” е огромната финансова тежест за „Газпром“, коментира АП.

Русия обяви газова война на Европа, обобщава в. „Таймс“. Според Ройтерс „Южен поток“ е паднал жертва на конфронтацията на Кремъл със Запада, така и на падащите цени на петрола и сриването на рублата на международните валутни пазари.

Прекратяването на строежа на газопровода “Южен поток” беше обявено снощи от руския президент Владимир Путин, който беше на посещение в Анкара.

Той заяви, че Русия не е в състояние да построи газопровода заради съпротивата на България. След разговори с турския президент Ердоган Путин обяви увеличение на газовите доставки за Турция и намаление на цените за страната от 1-ви януари 2015 г., коментира агенция „Блумбърг“.

Както се подозираше по-рано,

Русия се отказа от газопровода „Южен поток”.

Този мегаломански проект на „Газпром“ имаше повече геополитическо значение, а не икономическа логика, коментира в. „Коммерсант“.

Русия в текущата ситуация трябваше да се откаже от изграждането на такъв крупен газопровод, обобщава Валери Нестеров от Sberbank Investment Research. По мнението му, „Газпром” е станал заложник на липсата си на гъвкавост, като не пожела да се съгласи на отстъпки пред потребителите, които на свой ред са силно политически ангажирани.

Новата тръба към Турция се обсъждаше отдавна, но съществено увеличение в търсенето на руски газ в страната няма да има. Анкара ще се опита да поддържа баланса в доставките от различни източници, включително от Азербайджан, Иран и внос на втечнен природен газ. Избирайки турския вариант,

Москва не се избавя от транзитните рискове.

Анализатори отбелязват, че неведнъж Анкара се е показала като труден преговарящ и неведнъж е променяла позицията си и отменяла договорености.

Южен поток , заедно със „Северен поток” имаше за цел да се заобиколи Украйна.

„От самото начало това беше политически процес, който имаше за цел да се накаже Украйна и тя да бъде отрязана от потока на газа. Не е икономически изгодно да се харчат толкова пари за този газопровод”, коментира пред в. „Гардиън“ руският енергиен анализатор Михаил Крутикин.

Руският парламент Държавна дума определи като навременно и разумно решението за спиране на проекта и пренасочване на енергийните ресурси по други направления.

Сърбия очаква официално съобщение за прекратяването на проекта.

Властите в Белград заявиха, че не са уведомени официално от „Газпром“ за промени, касаещи строежа на енергийното трасе. Според вицепрезидента на Търговската палата на САЩ отказът на Русия от „Южен поток“ няма да повлияе на европейските потребители.

Междувременно стана известно, че Украйна е получила от Европейската инвестиционна банка кредит за 150 млн. евро за модернизиране на газопровода „Уренгой-Позмари-Ужгород”. Румънската преса съобщи за предложение на Юстрийм – операторът на газопроводите в Словакия, да се изгради газопровод от Западна Европа към Балканите като алтернатива на „Южен поток“.

Приказките на Путин и Милер за причините, предизвикали края на „Южен поток“, имат само една цел - да оправдаят пред руснаците факта, че поредният голям проект на страната им трябва да бъде спрян. А всъщност причината за провала са погрешните икономически и политически разчети на руските управници, отбелязва Дойче веле.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини