Отидете към основна версия

3 908 20

Европейските лидери доказаха, че са на каишка от Вашингтон

  • проф. нина дюлгерова-
  • доц. тодор тодоров-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • европейските лидери-
  • каишка-
  • вашингтон-
  • западните елити-
  • спиране на огъня

Западните елити, които преживяха много сериозна девалвация, потърсиха ситуация, която да ги легитимира наново

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В европейското и американското пространство акцентът се поставя върху това, че ако няма спиране на огъня, ще се увеличат санкциите спрямо Русия. Да не забравяме, че инициатор на украинската криза е САЩ, че политическият преврат доведе до това правителство на Яценюк, до евроатлантически декларации от политическата власт в Киев с доказана военна немощ в Източна Украйна, което в един момент постави на изпитание американските планове и сценарии. Мисля, че след Минск 2 ситуацията ще бъде като след преговорите през септември – кратко затишие, след което отново ескалация на напрежението. Това заяви историкът проф. Нина Дюлгерова в интервю за предаването „Деконструкция“ на БНР.

Според проф. Дюлгерова, Путин се демонизира: “Надценяваме това, което иска Путин. Да говорим, че той е причината за разделението, за раздробяването на европейското и американското политическо пространство... - не съм много сигурна. Европейските лидери доказаха, че са на каишка от Вашингтон”.

По отношение на позицията на България тя заяви: “Проблемът на България е, че вече четвърт век политическите елити се сменят, но с всеки нови избори влизат все по-семпли и незнаещи, неможещи и некомпетентни. Има обаче нещо, което ги обединява – всеки един от тези, които стават министри или водещи лица в парламента, гонят първо своя интерес. Смятам, че нашият външен министър с тази реторика мечтае да го постигне съдбата на Николай Младенов, който стана специален пратеник на ООН за Близкия изток.

Доц. Тодор Тодоров изрази в студиото мнение, че решението, взето в Минск, е изключително закъсняло и то е трябвало да бъде взето още преди година. Въпросът е, че изглежда съществува интерес от страна на западните политически елити и от страна на Путин. “Протакането на този военен конфликт създава ситуация от типа на Студена война, която предлага комфорт за политическите елити”, коментира той.

Ние сме на прага да влезем във втория стадий на Студената война. Първият стадий е когато ние трябва да се осъзнаем кой с кои е, да се начертае някаква демаркационна линия и затова западните елити, които преживяха много сериозна девалвация, потърсиха ситуация, която да ги легитимира наново. Вторият стадий на Студената война е, ако се постигне действително споразумение и то се приложи, така че да се даде автономия за Донецк и Луганск. “Според мен, ще се проведе референдум и двете области ще минат към Русия”, смята доц. Тодоров.

Той изрази несъгласие с позициите на МВнР: “Ролята на България е да си стои на мястото. Ние сме много сервилни и жалки, все едно не търсим собствения си интерес. Ние сме инструмент. Ние сме стожери на фронтовата линия. Готови сме да поемем каквото „трябва“ в името на това да запазим съществуващия ред”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини