Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 11:23 2 469 13

Прекратяват огъня в Донбас на 15 февруари (обновена)

  • минск-
  • преговори-
  • нормандската четворка-
  • путин-
  • порошенко-
  • украйна

Сепаратистите са подписали споразумението, което по-рано отказваха да направят

Прекратяват огъня в Донбас на 15 февруари (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Огънят в зоната на конфликта в Украйна ще бъде прекратен от 00.00 ч. на 15 февруари, обяви руският президент Владимир Путин. Информацията за сключване на споразумение за прекратяване на огъня потвърждава и френският лидер Франсоа Оланд, съобщи „Ройтерс“. По думите на Оланд страните са се договорили за „глобално политическо урегулиране на кризата в Украйна“, като бъде проведена и конституционна реформа, отчитаща интересите и на населението в Донбас, заявил е руският президент Путин.

Страните са се договорили украинското тежко въоръжение да бъде оттеглено от сегашната линия на съприкосновение, а това на опълченците – от линията, утвърдена в приложение към споразумението от Минск от 19 септември.

По думите на Путин, били са подписани два документа и са решени комплекс от въпроси, свързани с дългосрочното политическо урегулиране. Сред тях е решаването на погранични и хуманитарни въпроси, въвеждането в действие на по-рано приет закон за особения статут на Донецката и Луганската територии. Също и за помилване, амнистия, забрана за преследване и наказване на лица, свързани със събитията в региона, размяната на заложници в рамките на 19 дни и т.н.

Предвижда се в документите и възстановяване на контрола на Украйна над границата. То трябва да започне след местните избори и да приключи до края на годината.

„Още веднъж искам да призова двете конфликтуващи страни колкото се може по-бързо да прекратят кръвопролитието и да преминат към реалния политически процес за дългосрочно урегулиране“, каза Путин.

По думите му, преговорите се проточили над 15 часа, защото до момента официален Киев отказвал да контактува пряко с представители на Донецката и Луганската републики. „Независимо от това, че те не са официално признати, все пак трябва да изхождаме от реалния живот. Ако всички искат да се договорят за изграждане на отношенията на дългосрочна база, трябва да се отиде на преки контакти“, коментира Путин. Лидерите на ДНР и ЛНР са подписали мирния план за Украйна, което по-рано тази сутрин отказваха да направят.

Лидерите на страните от „нормандската четворка“ са приели след преговорите декларация, в която се казва, че Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за „възстановяване на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони на Украйна, вероятно чрез създаване на международен механизъм за съдействие на осъществяване на социалните плащания.

ххх

В Двореца на независимостта в Минск напрегнатите и рекордни по продължителност преговори на „нормандската четворка“ за урегулиране на кризата в Украйна продължават, съобщи по-рано РИА „Новости“. Тази сутрин медиите съобщиха, че те са приключили, но буквално половин час след това са започнали отново. След още час към тях в Двореца, където от сутринта заседава контактната група за Украйна, се е присъединила и Хайди Талиавини, специален представител на ОССЕ. Според „Интерфакс“, та е донесла лоши вести – че представителите на сепаратистите са отказали да подпишат документа, съгласуван от „нормандската четворка“ на лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Посолството на Украйна в Минск съобщи, че в хода на преговорите се изработва документ, предвиждащ прекратяване на огъня в Донбас за две денонощия и създаване на зона за сигурност. "Готвеният за подписване документ предполага прекратяване на огъня от 14 февруари, извеждане на тежкото въоръжение, създаването на зона за безопасност“, казва се в съобщение в Туитър на украинската дипломатическа мисия.

След безсънната нощ лидерите на 4-те държави напуснали залата за преговори около 10 часа московско време: първо излязъл Порошенко, след него Путин, а след това Меркел и Оланд. Затова журналистите решили, че преговорите са прикюлчили. След като кратко разговарял с журналисти, Порошенко се върнал в залата, където вече били Меркел и Оланд, след което към тях се присъединил и руският президент. Представител на украинската страна официално потвърдил за пресата, че разговорите са възобновени.

Пресслужбата на Кремъл също написа, че преговорите са приключили, а малко по-късно промени съобщението на „преговорите продължават“. От руска страна в тях участват и външният министър Лавров, неговият заместник Карасин, помощникът на президента Юрий Ушаков, зам-шефът на администрацията на Путин Дмитрий Песков.

Според външния министър на Украйна Павел Климкин всички вече са на ръба на изтощението. В 11:15 агенция TYT.by съобщи, че на участниците в преговорите е доставена закуска. Предполага се, че те ще продължат още няколко часа. В същото време кореспондентът на ТАСС съобщи, че 20 минути по-късно Порошенко е напуснал залата.

По време на кратка почивка в разговорите украинският държавен глава е дал да се разбере, че засега резултатите от тях са незадоволителни и че някои предложения на руската страна са „неприемливи“, предаде РИА „Новости“, позовавайки се на АФП.

За съжаление все още няма добри вести. Към дадения момент няма нито една новина. Надежда обаче все още има“, коментира Петро Порошенко. В почивката пък Сергей Лавров казал на руските журналисти, че преговорите вървят „по-добре от супер“ и че днес споразумението ще бъде подписано.

Подписи под споразумението трябва да поставят и лидерите на Донецката и Луганската народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, които тази сутрин пристигнаха за заседанието на контактната група. Те обаче са отказали да подпишат документа. По-късно обаче агенция РБК потвърди, че те са го подписали.

Източник на РИА „Новости“ преди това уточни, че Киев не е съгласен с руското предложение за разделителната линия на двете страни в конфликта в Източна Украйна и за статута на ДНР и ЛНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaaaa

    0 0 Отговор
    коя година.....да му се чудиш на акъла на Путин кво ги бави тия да отвръзва кучетата.... сичко което им се струва неприемливо сега след време ше е недостижима мечта на майданчетата
  • 2 фокусмокус

    1 0 Отговор
    отишли на баня македонец и украинец ..а банята прекрасна отмила два три пръста кир разведрила им мозъците и що да видиш от банята излезли руснак и българин скоро май през банята първи ще минат украинците.....ясно е че никой нема да прави баня за македонците обаче те ако сами не пожелаят да се изкъпят ше си одат немити и свремето ше станат албанци...нема лошо тва е личен избор
  • 3 Бай хой

    1 1 Отговор
    Точно преди година тия се договориха с Янукович и на следващият ден посолството на сащ изкара неофашистките шпиц команди на динамо киев и извършиха кървавият преврат. И същата нормандска четворка без Путин се направи на ни лук яла ни лук мирисала и призна узорпаторите.

    Така че сега до броени дни се очаква жестока провокация дирижирана от пренебрегнатите терористи от нато.

    Коментиран от #4

  • 4 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    "Свещена , свещена простота !!" Само с думите на Ян Хус към бабката хвърлила съчки в кладата като казала "Гори бе сатана!" ,мога да окачествя твоя коментар !! Вас " другари комунисти " трябва да ви заселят на друга планета и там да си строите вашата система от всички модификации : развит , недоразвит и т.н. комунизъм ! Империята на злото са руските комунисти !!!!!

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ани ":

    Не ти определяш и още по-малко решаваш кой е комунист.

    Но ти явно проповядваш фашистки идеи щом сатанизираш народи и политически партии.

    Нямате доблестта да излезете с истинските си идеи и се прикривате зад фалшива демократическа маска. Никой истински и убеден демократ не би се опитал с оръжие и терор да узурпира власт и да убива политическите си опоненти както терористичният блок нато.

    Явно истината боли най-много и затова като не можеш да извадиш нито един довод ръсиш наизустени клишета.

    И какво от това фактите са си факти. Това се случи само преди година и всички го помним.

    Една от провокациите дори се случи преди дни когато украинската хунта обстреля Краматорск. Очевидци твърдят че на момента на мястото се струпали много западни журналисти и то още преди линейките, явно предварително са били информирани.
    Наглеците веднага обвиниха затова Опълченците, като никак не им се иска да обяснят как се обстрелват цели на повече от петдесет километра разстояние.Важно е да се вдига шум и мъгла.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    подписите на путин и терористите не значат нищо.те така и до сега лъгаха останалите и никакво примирие не смятат да спазват.сега ще се изтеглят тежките въоръжения ,но руските танкове ще продължат с атаките си.путин може да бъде спрян само със сила ,той не уважава европейците и не смята да се договаря с тях.след ден два конфликта ще се разгори с нови сили и за съжаление украйнците ще изгубят нови позиции подобно на предното примирие.

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    То може ли да не се изкажеш и да не направиш всичко в кафяви редки петна...

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    всичко до сега дето съм казал все е станало ,може да се обзаложим че путин няма да спазва примирието и ще продължат да умират хора в донбас,въпреки подписа му в договореностите и конфликта ще си продължи,подобно на предния път ,когато уж се бяха разбрали.всъщност тези паузи работят в руска полза щото сега изтощенита му групировка ще се въстанови и пак ще нападне,което украинците го усещат и много от тях не са съгласни с тези мними примирия!

    Коментиран от #10

  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор
    Деси отново изби рибата. Тролиш в полза на Путин, предизвиквайки справедлив гняв към изопачаването на фактите от действителността.
  • 10 999

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Деси смени си дилара това което взимаш не ти понася и дрънкаш страшни простотии научи се да пишеш с ГЛАВНИ БУКВИ най после.

    Коментиран от #12

  • 11 999

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ани ":

    Империята на злото притежава затвора Гуантанамо и извращенията там отвратителните извращения в Абугариб които бяха документирани.Империята на злото има военно присъствие в над 20 държави и в повечето сее смърт и разруха не знам какъв трябва да си за да не виждаш очевадното освен ако не си платен предател.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    вие започнете да четете ,почнете с художествена литература,препоръчвам ви руска такава ,като любимия ми геласимов.информация от руски манипулирани медии няма как да бъде образователна.
    и пак повтарям путин и компания няма да спазят договореностите въпреки ,че им се гарантира всичко дето искат,самостоятелност на източните региони,избори,както и местни военни милиции!истината е че путин иска зона на конфликт в украйна и за да бъде спрян трябва да бъде неутрализиран.

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Дойдохме си най накрая на думата.Ма то не бе цивилизация, не бе демокрация, не бе култура и накрая физическо убийство на политически опонент.

    Какво стана с Ирак след убийството на Садам. Какво стана в Либия след убийството на Кадафи. Разруха и разграбване от терористите от сащ. Иска им се.

    Платените лакеи от протестна мрежа агитират за убийства.

    Малко ли ви са убийствата на деца в източна украйна.

    Въоражиха ислямистите като Сирийски бунтовници и сега убиват десетки хиляди цивилни при бомбардировките наречени въздушни удари уж за борба със същите тия ислямисти.

    Сега въоражават фашизоидните групировки в украйна и след това ще започнат борба против тероризма им с бомбардировки. Като резултата ще е същият десетки и стотици хиляди убити цивилни. Някой трябва да спре тези изверги и това е работа на собствените им народи. Иначе ще трябва друг да ги санкционира.

    Той се задейства бавно но тръгне ли си довършва работата.
Новини по държави: