Last news in Fakti

14 Февруари, 2015 14:14 3 870 20

Европейските лидери доказаха, че са на каишка от Вашингтон

  • проф. нина дюлгерова-
  • доц. тодор тодоров-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • европейските лидери-
  • каишка-
  • вашингтон-
  • западните елити-
  • спиране на огъня

Западните елити, които преживяха много сериозна девалвация, потърсиха ситуация, която да ги легитимира наново

Европейските лидери доказаха, че са на каишка от Вашингтон - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В европейското и американското пространство акцентът се поставя върху това, че ако няма спиране на огъня, ще се увеличат санкциите спрямо Русия. Да не забравяме, че инициатор на украинската криза е САЩ, че политическият преврат доведе до това правителство на Яценюк, до евроатлантически декларации от политическата власт в Киев с доказана военна немощ в Източна Украйна, което в един момент постави на изпитание американските планове и сценарии. Мисля, че след Минск 2 ситуацията ще бъде като след преговорите през септември – кратко затишие, след което отново ескалация на напрежението. Това заяви историкът проф. Нина Дюлгерова в интервю за предаването „Деконструкция“ на БНР.

Според проф. Дюлгерова, Путин се демонизира: “Надценяваме това, което иска Путин. Да говорим, че той е причината за разделението, за раздробяването на европейското и американското политическо пространство... - не съм много сигурна. Европейските лидери доказаха, че са на каишка от Вашингтон”.

По отношение на позицията на България тя заяви: “Проблемът на България е, че вече четвърт век политическите елити се сменят, но с всеки нови избори влизат все по-семпли и незнаещи, неможещи и некомпетентни. Има обаче нещо, което ги обединява – всеки един от тези, които стават министри или водещи лица в парламента, гонят първо своя интерес. Смятам, че нашият външен министър с тази реторика мечтае да го постигне съдбата на Николай Младенов, който стана специален пратеник на ООН за Близкия изток.

Доц. Тодор Тодоров изрази в студиото мнение, че решението, взето в Минск, е изключително закъсняло и то е трябвало да бъде взето още преди година. Въпросът е, че изглежда съществува интерес от страна на западните политически елити и от страна на Путин. “Протакането на този военен конфликт създава ситуация от типа на Студена война, която предлага комфорт за политическите елити”, коментира той.

Ние сме на прага да влезем във втория стадий на Студената война. Първият стадий е когато ние трябва да се осъзнаем кой с кои е, да се начертае някаква демаркационна линия и затова западните елити, които преживяха много сериозна девалвация, потърсиха ситуация, която да ги легитимира наново. Вторият стадий на Студената война е, ако се постигне действително споразумение и то се приложи, така че да се даде автономия за Донецк и Луганск. “Според мен, ще се проведе референдум и двете области ще минат към Русия”, смята доц. Тодоров.

Той изрази несъгласие с позициите на МВнР: “Ролята на България е да си стои на мястото. Ние сме много сервилни и жалки, все едно не търсим собствения си интерес. Ние сме инструмент. Ние сме стожери на фронтовата линия. Готови сме да поемем каквото „трябва“ в името на това да запазим съществуващия ред”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трсс

    2 0 Отговор
    Истинските нови фашисти са зад океана............
  • 2 незнаен

    0 1 Отговор
    Необяснимо е за мен как "професори" видяха в завоевателните амбиции на този психопат Путин в Украйна ръката на американците и се опитват да прехвърлят вината от болната на здравата глава....
    Интересно какво ли би станало ако България реши по Путиновски начин да си възстанови земите от беломорска Тракия ????
  • 3 инж

    0 3 Отговор
    комунистчета да отидат да видят как живеят хората в Америка и как живеят в Русия. червени подлоги!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Госпожо Гигова запознайте ни на кратко с биографиите на тези лица които цитирате Така се ориентираме все пак що за капацитети са
    Иначе приказки много,а по тази тема само глухите и немите не са се изказали още
  • 5 Сульо

    1 0 Отговор
    И каква стана тя сега? Меркел ходи да се моли на Путин да спре настъплението и той уж се съгласил. Бабата знае че руснаците ако продължат, може и до Берлин да стигнат.

    Коментиран от #6

  • 6 Пацо

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сульо":

    Ще стигнат пак до Берлин ако американците им помагат, както преди. Сами и до под кривата круша няма да стигнат...
  • 7 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "инж":

    Най ме дразнят ухилените мутри като че ли са на бал, явно не им пука за жертвите които се дават в този конфликт.
  • 8 999

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "инж":

    Живял съм в Америка една година и съм бил свидетел на доста гнусотии имат си огромни гета, наркомани,престъпност примесена с полицейщтина,анти социална политика не дай си боже да останеш без работа отиваш на улицата или под някои мост.На доста места нощем не е желателно да минаваш,живееш на кредит и ако не можеш да си позволиш лечение просто си отиваш. Благодаря.

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "999":

    време е да поживееш и в русия.без кредити спокоино,безгрижно.препоръчвам ти кавказ или сибир,там ще разбереш истинската дължина на годината.иначе си прав в америка за хора като теб са предимно гетата.

    Коментиран от #12

  • 10 onq s konq

    0 1 Отговор
    Това че са "на каищка" и аэ мога да го кажа като проф.Дюлгерова-дори много по артистично и с патос но с тая съществена раэлика,че тя ще вэеме кинти,а аэ-хич!Сякаш не энаем че който плаща,той поръчва муэиката?!Ами нали НАТО се иэдържа от вноски на държавите-членки,като 80% от общосъбраните пари идват от САЩ?А нима 45г целият иэточен блок не беше "на каишка" при СССР?И понеже каишки е имало от както свят светува и ШЕ ГИ ИМА ,въпросът е тя да е колкото се може по-дълга,а съвсем не е беэ эначение кой е господарят.
  • 11 SPOKO

    0 2 Отговор
    ИСТИНСКИТЕ ФАШ*СТИ СА В КРЕМЪЛ
  • 12 999

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Дори и в гетата живеят по достойни и грамотни хора от теб а освен тава изписват името на родината си с ГЛАВНИ БУКВИ те са създадени нарочно от тези които ти правят инструктажа в американско то посолство същите тези които се гавреха с затворниците в Абу Гариб и Гуантанамо пожелавам ти твоите деца да изпитат същите ласки от твоите благодетели.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "999":

    Лошото е че по рождение си бетонна червено-атакаджийска глава.Хубавото обаче е,че ти сходните ти по манталитет след иэборите сте 999 дупка на кавала:)

    Коментиран от #14, #15

  • 14 999

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Никога не съм бил член на която и да е партия за мен всички които са управлявали държавата ни последните 25г. са престъпници.Половината от моят живот мина в комунизма а другата в демокрация не отричам,че и в първата половина е имало идиотщини но имаше държава,образование,наука,здравеопазване,правила и законност сага има хора с 30-40 досъдебни дела и са на свобода,на всяка де се продават наркотици проституция убиват и изтезават стари хора за 5 лева,безработица и клошари по кофите.Имаше армия която учеше младите на родолюбие,дисциплина и патриотизъм и те ставаха мъже а сега в казармите вместо всяка сутрин да звучи химна наБЪЛГАРИЯ се чуват маанета за което ще съжаляваме горчиво.Докторите станаха по големи изнудвачи и от митничарите всяко по сериозно заболяване или травма убива семейният бюджет и самите хора ако нямаш пари умираш, някой бавно като инвалиди.Образованието ни е под всякаква критика системата бълва неграмотни деца учи ли, че Левски е арестуван от Турската полиция.Ако това е демокрацията предпочитам комунизма без банани без лъскави дрънкулки.
  • 15 999

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Лошото е ,че заради такива като теб след поредните изборите държавата ни отива по дяволите и ако моята глава е бетонна то твоята е празна.

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "999":

    Вярвам ти че не си член на никоя партия эащото трябва да се плаща членски внос,но точно такива като тебе "беэпартийни комунисти" сте най-элите и "всеотдайни"в политиката!Другото характерно эа посмината ви е,че плюете срещу всичко що мърда след демокрацията,но никога не каэвате кого предлагате эа премиер или преэидент!А то е ясно като бял ден-ИСКАТЕ ПУТИН И РУСИЯ!!!И колкото и да се кълнете в родолюбие и эаветите на Левски и Ботев,всъщност искате да сме руска губерния!И не се хаби да ми отг,щото квото и да кажеш,все тая:)

    Коментиран от #17

  • 17 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Говориш за Левски и за Ботев, определяш кой е зъл и кой е комунист, кой е пАсмина и кой не. Усещаш ли се какви ги вършиш? За кой се вземаш? А можеше просто да си пасеш някъде мулето, някъде из полето, по-далечко за да не се усеща вонята...
  • 18 999

    1 0 Отговор
    Не искаш да ти отговарям защото ти никога не си успявал,а това е така защото умственият ти багаж е доста ле и малък освен това зад мен стои истината със стотици доказателства и доводи. На ща пасмина построи държава която вие демократите вече 25г разпродавате и грабите и за жалост успяхте да я унищожите.Такива като теб и онзи където изписва Левски и Ботев с малки букви нямате право да произнасяте имената им.За едно може би си прав не трябва да ти отговарям защото когато се доближиш до изпражнение е вероятно да се изцапаш.
  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "999":

    не се коси аз в щатите няма да живея в гето ,щото съм работлив.имам приятели там карат камиони ,отидоха без нищо сега имат доста ,но ти подобно на талибаните които защитаваш сте мързеливи и зависливи,което ви отрежда място в гетото.то и затова ти само за този тип хора плачеш и защитаваш ,тебеподобните соц талибани ,дето пиете и ревете колко си таковало таковата и колко било добре 86 година в големия сняг!там или тук в панелката с мебелите от заветната 86 година в мръсотията на захабения ти маломерен с остъклена тераса ще продължиш да се давиш в злобата си и в завистта си към тези дето не искат да имат съдбата ти.
  • 20 1234

    0 0 Отговор
    Към ,,оня с коня,, не те зная на колко години си,но това което пише ,,999,, е самата истина,така беше,и не трябваше да се унищожава всичко само защо е направено през социализма.Вижте Унгария,Чехия,Литва,Латвия,нищо не унищожиха,и започнаха да надграждат,затова са напред,а нашите избраници да се покажат пред САЩ и ЕС унищожиха всичко,сега нямали пари за нищо.Как да имат откъде?Това което носи пари е в ръцете на други държави,ЕРП,добива на злато,големите търговски вериги,рафинерията в Бургас,още много мога да изброявам.Населението загуби работните си места и отиде там където има такива.Готови изучени и работят на същите ония които разбиха държавата им.Ако начело на държавата ни застанат хора които да се дистанцират от американците и гледат на държавата си доброто смятам ,че ще се справим за десетина години,но с тия крадливи депутати няма да стане.