Отидете към основна версия

20 162 18

Границата ни с Македония "гори"

  • бриго аспарухов-
  • македония-
  • михо михов-
  • ангел джамбазки

За съжаление, протестът тази вечер в Македония може да бъде окървавен, смята ген. Бриго Аспарухов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За съжаление, протестът тази вечер в Македония може да бъде окървавен. Това мнение изрази за Факти.бг ген. Бриго Аспарухов по повод създалата се ситуация в съседната ни държава. Според него Никола Груевски трябва да си подаде оставката и да отиде на избори.

„На нашата граница гори и най-малкото се създава много сериозно напрежение, сигурен съм, че България е подготвена“, заяви още ген. Аспарухов.

Ген. Аспарухов, как ще коментирате ситуацията в Македония?

Ситуацията е тежка. Явно става въпрос за сложни процеси. Става въпрос за това, че обществото няма никакво доверие на управляващите, на политиците и това води до дестабилизация на ситуацията.

Никола Груевски ще си подаде ли оставката под вътрешния натиск и този на международните сили?

Относно вътрешния натиск, който е много силен, ако той е разумен политик, ще почувства нуждата да се оттегли, тоест да отиде на избори. Що се касае до международният европейски натиск, аз не съм сигурен, че е точно към него. Петимата посланици, които бяха там, препоръчаха случая с полицейската акция да бъде бързо разследван, да бъдат сменени някои знакови министри, замесени в така наречените СРС-та. Някак си те виждат решаването на въпроса извън махането на Груевски. Първопричината за всичко онова, което се случва там е управлението на правителството на Груевски и самия той. За да се реши въпроса трябва той - причината, да се оттегли, а не да се тушират последиците.

Имате ли очаквания протестът тази вечер да бъде окървавен?

За съжаление да, защото протест и антипротест винаги водят до сериозни изпитания за обществото. Възможно е заинтересовани хора в такъв момент да го използват и наистина, както казвате вие, да се окървави протеста.

Подготвена ли е България за ситуацията в Македония?

Да, считам, че е подготвена. Още повече, че Македония е от векове на вниманието на България. Особено сега, при тази чувствителна обстановка там и службите, и правителството са в готовност да решават всеки проблем, който възникне. На нашата граница гори и най-малкото се създава много сериозно напрежение, сигурен съм, че България е подготвена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини