Last news in Fakti

18 Май, 2015 14:03 20 153 18

Границата ни с Македония "гори"

  • бриго аспарухов-
  • македония-
  • михо михов-
  • ангел джамбазки

За съжаление, протестът тази вечер в Македония може да бъде окървавен, смята ген. Бриго Аспарухов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За съжаление, протестът тази вечер в Македония може да бъде окървавен. Това мнение изрази за Факти.бг ген. Бриго Аспарухов по повод създалата се ситуация в съседната ни държава. Според него Никола Груевски трябва да си подаде оставката и да отиде на избори.

„На нашата граница гори и най-малкото се създава много сериозно напрежение, сигурен съм, че България е подготвена“, заяви още ген. Аспарухов.

Ген. Аспарухов, как ще коментирате ситуацията в Македония?

Ситуацията е тежка. Явно става въпрос за сложни процеси. Става въпрос за това, че обществото няма никакво доверие на управляващите, на политиците и това води до дестабилизация на ситуацията.

Никола Груевски ще си подаде ли оставката под вътрешния натиск и този на международните сили?

Относно вътрешния натиск, който е много силен, ако той е разумен политик, ще почувства нуждата да се оттегли, тоест да отиде на избори. Що се касае до международният европейски натиск, аз не съм сигурен, че е точно към него. Петимата посланици, които бяха там, препоръчаха случая с полицейската акция да бъде бързо разследван, да бъдат сменени някои знакови министри, замесени в така наречените СРС-та. Някак си те виждат решаването на въпроса извън махането на Груевски. Първопричината за всичко онова, което се случва там е управлението на правителството на Груевски и самия той. За да се реши въпроса трябва той - причината, да се оттегли, а не да се тушират последиците.

Имате ли очаквания протестът тази вечер да бъде окървавен?

За съжаление да, защото протест и антипротест винаги водят до сериозни изпитания за обществото. Възможно е заинтересовани хора в такъв момент да го използват и наистина, както казвате вие, да се окървави протеста.

Подготвена ли е България за ситуацията в Македония?

Да, считам, че е подготвена. Още повече, че Македония е от векове на вниманието на България. Особено сега, при тази чувствителна обстановка там и службите, и правителството са в готовност да решават всеки проблем, който възникне. На нашата граница гори и най-малкото се създава много сериозно напрежение, сигурен съм, че България е подготвена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    3 1 Отговор
    Още в началото на статията ни заблуждавате .Не може ген.Аспарухов да смята той не е математик а екс ген.и млад пенсионер и по сьвместителство депутат.Идеята в Македония е втора Украйна и да се откажат от транзита на Газ от Русия .Що е маке се е.........айде днес да е юнак а не л.....

    Коментиран от #2

  • 2 Шамара

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Какви Украйни бе, насекъде виждате Украйни , всичко разбирате всичко знаете
  • 3 КГБ

    3 0 Отговор
    САЩ няма да се поколебаят и цяла ЕВРОПА да запалят само и само да спрът транзита на газ от Русия! Бог да пази и нас и Македония и Русия от американският военно иономически интерес!

    Коментиран от #5

  • 4 Дядо мраз

    4 0 Отговор
    НА КОЙ МУ ПУКА БЕ АКО ТРЕБЕ ЗИМАМЕ ПУШКИТЕ И ПОКРАЙ ДИВОТО , ЩЕ ХВЪРЧИ И ПИТОМНОТО!
  • 5 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ":

    Подкрепям те за изказването.
  • 6 008

    4 1 Отговор
    Милионерчето лидера на опозицията Зоранчо е човек на Сорос това му е 3 опит за преврат
  • 7 Глигор

    4 0 Отговор
    ЩОМ КАТО ГОРИ ДА СЕ ФРЪГА ПОЖАРНИКАР НОМЕР 1 Б Б ДА Я ГАСИ !
  • 8 вуяя

    3 0 Отговор
    един ден истината за престъпното американско правителсрво ще излезе на яве...тогава ми я хвалете ощв тая сган американска...обърква целия свят...но се чудя на Европа...за какъв им е чеп ги подкрепят...та най-великата държава е до нас..РУСИЯ над всички....америка вън от Европа,мечтаят да разгромят РУСИЯ...но това никога няма да се случи...жалко че малки държави като нас и Македония си патят заради американския интерес

    Коментиран от #10

  • 9 hghg

    1 0 Отговор
    Баща му Аспарух,кръстен на велик български хан,и кръстил сина си Бригадир,на бригадирското движение..........смахната работа....
  • 10 ани

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "вуяя":

    На първо място за събитията в Македония са виновни руснаците ! Та нима американците измислиха държавата Македония и македонски език ???!!! Скоро почина Дина Станишева , жената на чиято душа трябва да тежи греха за изкуственото делене на българската нация !Каква полза от това , че била високо интелигентна ? Поговорката " лула тутун не струва " нейната интелигентност . Напротив . Това , че е била интелигентна е отежняващо вината обстоятелство ! Освен това , американска нация - НЯМА ! Америка е сбор от всички националности , раси,религии !!!
  • 11 БУДА

    1 0 Отговор
    Наскоро умря Дина Станишева , родена в БИРОБИДЖАН ,нейна е вината за т.н. "македонски език и македонска нация "!Да гори в АДА ,дано !А младите да прочетат , книгите на Димитър Талев "Преспанските камбани ,Гласовете ви чувам и Илинден " .За тези книги беше затворен в концлагера Белене от КОМУНИСТИТЕ !
  • 12 нюйоркър

    2 0 Отговор
    Много точни коментари, браво! Това е демоКрадцията по хамерикански,, което означава : Няма значение, как ще живеят хората в конкретната държава, а дали ще се запазят американските интереси!!!!!!!

    Тригъра на хамериканците в Булгаристан е ДПС! Ако се наложи ще го натиснат, за това няма оправия, а Ятагана сече милиони и милиарди и прави каквото си иска!
    Не, че обичам руснаците, но американците и ЦРУ са много долни парчета и хич не им пука за хората.
    След, като затворихме реакторите, които си бяха руски и спряхме Белене, какво ще правим след 2020 г., когато няма да ни стига тока?
    Тока тепърва ще става все по скъп за нас, тъй като нямаме и няма да имаме енергийни източници!!!!!!!!!!!
    Истината е, че това американците въобще не ги интересува, а Голямата Тиква взе своя дял за приноса си в спирането на Белене!
  • 13 ddd

    1 1 Отговор
    Вземи ти ги прочети тея книги и след това и на Талев биографията и след това се прави на много умен.
  • 14 жоро бекъма

    0 0 Отговор
    нещо подобно като в Украйна ли ще става ?
  • 15 ЙосифБТ

    1 0 Отговор
    Така им се пада.Родоотстъпници.Да си сърбат попарата,след като избраха грешната държава.Такива не заслужават да живеят.Къде е Тато,Тито и Милошевич.На това трио му трябваше още само една година....Колко жалко.Колко малко.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    голям майтап.където народите не са доволни от управлението са виновни американците :)!проблемите в македония не са от вчера и са заложени от сръбското лоби в югославия с цел дисбаланса на държавата и евентуалната и зависимост от сърбите.тези дето сега станишката ходи да прегръща по площадите са югославските комуняги сърбомани и радетели за връщането на тито,а също така са изключителни антибългари.тези които сега управляват са македонски националисти с десни идеи пак антибългари и хитреци съботиращи ес,макар да демонстрират друго.та тези две основни македонски политически формирования забозиха в техния преход оплитаики се в лъжи и обещания така, че македония стана черната дупка на балканите .след 20 години интриги с българия ,гърция,сърбия и албания се стигна до сегашното положение ,но ви гарантирам, че като се върнат социалистите на власт ще си остане същото!за феновете на македоно-българската дружба бих казал да внимават с подкрепата си към македонските политици щото единствените дето имат уважение към нас българите са албанците там!
  • 17 БА

    2 0 Отговор
    Любопитно ми е как е подготвена България?Та ние нямаме армия..Някаква орда платени войници едва ли , ще опазят границата.А навремето имахме отлично подготвена войска въоръжена добре с необходимия машинен парк и ...всичко отиде по дяволите.Дори сега ако се опитат да ни съберат в запас сигурно , ще се наложи да обикалят с пръчки по къщите да събират хората.

    Коментиран от #18

  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БА":

    навремето границата се пазеше от тези дето искаха да избягат навън и наистина бе отлично пазена подобно на концлагер.
    ако тръгне бежанска вълна от македония към българия в което лично се съмнявам е добре да я приемем,щото макар и ренегати тва са българи.