Отидете към основна версия

4 524 44

Освобождение без освободител

  • освобождение-
  • без-
  • освободител

Дали Русия не ни избави от едни по-добри времена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският национален празник определено вълнува и Русия. За това и руското издание Live Journal публикува интересна гледна точка спрямо празненствата в България. Материалът представя ироничен поглед към историческите събития.

Има информации, че България е отпразнувала националния си празник с Турция, но без Русия.

На 3-ти март България отпразнува деня на своето освобождение от османско иго. Според The Bulgarian Times за празненствата на Шипка през тази година е бил поканен турският президент Реджеп Ердоган. Между 1396 г. и 1878 г. България е част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в руско-турската война от 1877 – 1878 г. се подписва Санстефанският мирен договор и българите получават своята независимост.

Този ден се явява национален празник на България и се чества чрез събития из цялата страна. През последните години обаче на тържествата не бе поканен руски представител, което предизвика сериозни дебати сред българското общество.

Местните власти обясниха този факт с това, че днес София има по-близки връзки със своите някогашни поробители от Турция, от колкото със своите освободители от Русия. Говори се и за това, че в България е била пролята повече турска кръв, отколкото руска.

Според някои хора освобождението на България се явява много спорен исторически въпрос. По тяхно мнение след „руската инвазия“ в страната са настъпили много по-тежки времена. Бившият ръководител на организацията на турското малцинство в България – Движението за права и свободи Лютви Местан, както и някои от неговите привърженици твърдят, че „българите никога не са живели по-добре, отколкото във времето, в което са били част от Османската империя“. Между другото Местан бе отстранен от ДПС, заради подкрепата си към турското нападение срещу руския самолет Су-24 през ноември.

В резултат на тези събития, българите живеещи в Лондон решиха да отпразнуват националния си празник пред руското посолство в Англия.

В тези новини всичко е прекрасно. И честването на българския национален празник в Лондон. И празненствата за освобождението от Турция с турците. И празнуването на освобождението без освободител. И плача „по едни отминали по-добри времена“.

Тези толкова хубави времена, на които Русия сложи край.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини