Отидете към основна версия

3 967 7

Турски Майдан

  • емилия славкова-
  • преврат-
  • турция

Според тюрколога Емилия Славкова е най-вероятно организаторите на опита за преврат в Турция са обвързани с Фетхуллах Гюлен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Групата от военни, които извършиха опита за преврата, ако не е чиста креатура на тази много силна организация на Фетхуллах Гюлен – турски проповедник, който е един от авторите на идеята за модерния мек ислям, то тя е свързана с нея. Аз съм почти на 100% убедена, че зад този преврат стоят по някакъв начин ЦРУ и американски сили. Макар и това да не е гласно, а задкулисно. Със сведенията до момента мога да съдя, че това е един сериозен и пореден Майдан за послушния Ердоган.“ Това пред Факти.бг заяви тюрколога Емилия Славкова.

Как ще коментирате опита за военен преврат в Турция?

Групата от военни, които извършиха опита за преврата, ако не е чиста креатура на тази много силна организация на Фетхуллах Гюлен – турски проповедник, който е един от авторите на идеята за модерния мек ислям, то тя е свързана с нея. Аз съм почти на 100% убедена, че зад този преврат стоят по някакъв начин ЦРУ и американски сили. Макар и това да не е гласно, а задкулисно. Знаем, че държавният секретар на САЩ Джон Кери направи изявление в полза на демокрацията и Реджеп Ердоган. Със сведенията до момента мога да съдя, че това е един сериозен и пореден Майдан за послушния Ердоган.

Може ли след тези събития Турция да навлезе в гражданска война?

Не бих казала, защото всички опозиционни сили са подкрепили демокрацията и на практика властта. Изразили са подкрепа за легитимната власт.

Има спекулации, че тези събития може да са били организирани от самия Ердоган.

Това са наистина спекулации. Не е напълно изключено, но ми е трудно да намеря аргументи в подкрепа на тези идеи. Да, не е изключено да има нещо такова, след като знаем, че Ердоган е човек на крайностите, който е много упорит. Трудно обаче мога да изкажа подобно мнение. Хвърлени са много сили и са дадени толкова жертви. Много е рисковано. Времето ще покаже.

Според вас нормално ли беше турският президент Ердоган да извика хората на улиците срещу армията? Някои смятат, че ги е използвал буквално като пушечно месо срещу военните.

Ердоган ги е използвал като пушечно месо, но към този момент той не е мислил за месото, а за властта. Много правилно от негова гледна точка той е призовал тези хора. Така той показа, че тези, които го избират го подкрепят. Оказа се, че има доста такива хора.

Смятате ли, че ако Ердоган заподозре чужда намеса в този опит за преврат, можем да видим драматичен обрат във външната политика на Турция?

Не бих казала подобно нещо. Ердоган не може да се отърве от зависимостите , които го свързват с глобалните сили. Той се опитва да направи това от доста време. Все пак цялото развитие показва, че дори това, което бившият премиер Ахмет Давутоглу пише в книгата си и очертава перспективи за Турция като световна сила, не може да се каже, че е постигнато и наполовина. Явно силите на Турция за борба с глобалните играчи не достигат.

Не може да се каже, че авторите на този опит за преврат са хора в линията на Ататюрк. Това не може да се каже. Много преди да дойде на власт Партията на справедливостта и развитието, още когато започна реислямизацията на Турция през втората половина на 80-те години, но най-вече началото на 90-те, започна щателно прочистване на армията от всички прокемалистки сили.

Там организацията е много стабилна. Дори има военни прогимназии и военни гимназии, след което офицерите отиват във военни академиi, а от там в действащата армия. Още от военните училища започнаха масово да пробутват децата, завършили курсовете за Коран. Мозъците им са достатъчно промити и за това идеолози като Фетхуллах Гюлен са в състояние да ги мобилизират и организират за подобно действие. Не става въпрос за чисто прокемалистки сили. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини