Отидете към основна версия

3 595 7

„България на гражданите“ се разминаха с гражданите на България

  • българия на гражданите-
  • българия-
  • разминаха-
  • граждани-
  • меглена кунева-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарни избори

Гражданите искат мажоритарен вот, а не мажоретки във властта

Снимка БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кунева си го каза. Движение „България на гражданите” е против мажоритарен вот. Не че тази новина ще учуди, който и да е. Учудващо е, че от „България на гражданите“ не чуха гражданите на България.

„Партията не подкрепя идеята за въвеждане на чист мажоритарен вот. Мажоритарният вот не е нашият избор, в България два пъти е имало народни представители, излъчени по този начин, но те не са оставили спомени”, казва Меглена Кунева. Интересно какъв спомен ще остави видната реформаторка и нейните народни представители? Но за това ще изчакаме историята, близката история.

Защо Кунева и нейните граждани-реформатори са против мажоритарния вот? Нали с мажоритарен вот се избират личности, а не някакви скрити в листите партийни мишки. Нали хората искат да знаят за кого си дават гласа! И най-важното — те вече не искат политическо мислене, което предполага абонамент за властта.

Промени „на коляно” нямало да подобрят системата, казва видната реформаторка. Нима три милиона и половина българи гласуваха „на коляно“? Кунева така и не разбра какво се случи на 6 ноември. Те искат мажоритарен вот, а не мажоретки във властта. Трябвало широка дискусия, за да се очертаели „позитивите, негативите и опасностите“. Ето за това й трябва дискусията на Меглена Кунева. Как пък не поиска дискусия, за да се очертаят плюсовете. Все някакви апокалиптични представи за края на света и за „глупавия гражданин“.

Та видната реформаторка обяви курс против мажоритарния вот, сиреч срещу популизма и за радикална нормалност. Е, това са онези нищо незначещи думи — радикална нормалност. Това „изящно“ политическо нищо не говорене е още едно доказателство за това, че ако референдумът спечели с нещо голямо, то е в очевидния факт, че гражданите искат радикално да променят тази реформаторска немощ. Случи се така, че гражданите на България мощно поискаха нещо, което силно изплаши „България на гражданите“ на Меглена Кунева. Факт!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини