Отидете към основна версия

88 026 41

Политиците подготвят терена за една гигантска измама

  • политиците-
  • подготвят-
  • терена-
  • гигантска измама
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Води се една много добре организирана и целенасочена кампания срещу мажоритарната система в два тура, при която партиите се крият зад експерти. Те подготвят терена за една гигантска измама. Това заяви за Факти. бг Иван Сотиров от Гражданска инициатива "100% мажоритарен вот".

По-голяма наглост и по-голямо престъпление в една демократична държава, ти да се подиграеш 3 500 000 души, излезли да гласуват с над 50% от имащите право на глас, аз не мога да се сетя. Това от всякъде погледнато е нарушение на всички конституционни и демократични принципи.

Като пример мога да посоча в предаването "Панорама" наскоро бе извършено абсолютно безобразие. Бяха поканени трима анализатори, които да говорят срещу мажоритарната система, освен, че президентът се изказа резервирано към чисто мажоритарната системата . Имаш четири позиции против, което е нарушение на всички журналистически принципи. Не може едно авторитетно предаване и то в държавна медия да си разреши по такъв груб начин да неглижира представителите на мажоритарната система, след като предварително се знае кой, каква гледна точка има по въпроса.

Партиите както се крият зад експертите, така се крият и зад един закон, който за мен е прононсирано противоконституционен.

Всяко атакуване пред съда на действията на политиците, няма да доведе до нищо, защото когато водиш битка срещу системата, ти не можеш да разчиташ за подкрепа от нея. Съдебната власт е част от тази система.

Изключително непочтено е твърдението, което сега се опитват да наложат политиците, че едно шоу е манипулирало всички граждани, и че те не са разбрали за какво става въпрос при гласуването на Референдума. Борбата за мажоритарна система и искането на гражданите за нея е факт от самото начало на прехода. Всички социологически проучвания, та дори и по време на дискусията в парламента социолози признаха, че поне от две десетилетия социологиите показват, че 2 към 1 от българските граждани искат мажоритарна система. От самото начало на прехода 2/3 от българските граждани еднозначно са отговаряли поне 2 към 1, че искат мажоритарен вот . Това е много преди да се появи каквото и да е шоу като инициатор на Референдума. И не трябва да се забравя, че това се запази като тенденция, въпреки че всички политолози, експерти, социолози и партийни лидери през тези 27 години говореха точно обратното - колко опасна и вредна е тази система, което се случва и в момента.

Защо през цялото това време хората искаха мажоритарната система в два тура? Защото видяха резултатите от пропорционалната система, по която се избираха депутатите и мажоритарната с балотаж, с която се гласуваше за кметовете. Хората знаят за какво става въпрос.Те с всички условности на мажоритарната система са по-доволни от избора на кмет. Защото поне знаят, че това е кмет, който те са го избрали. В другият случай при пропорционалната система се спускат едни анонимни герои и хората не могат да разберат от кой, защо и как да търсят отговорност. При тези трайни нагласи за чисто мажоритарната система и по другите въпроси от Референдума, Шоуто създаде възможността те да бъдат изразени.

Има партии, които са против мажоритарната система поради страхове, че няма да влязат отново в Народното събрание. Въпреки, че практиката показва, че кой за каквато система се е борел след това е страдал от нея. БСП са ни демонстрирали как можеш да се самоубиеш с промени в изборното законодателство.

Въпросът е, че всички партии изпитват ужас от чисто мажоритарната система, тъй като никой от партийните лидери не желае да слезе и да се бори наравно с другите кандидати в едномандатен район, така както Тачър, Камерън и др са участвали и са губели избори в едномандатни райони. Нашите партийни ръководства са една пожизнена каста, която не може да се състезава на терен. Те искат да си се подредят в листите и да са им гарантирани местата в парламента, затова и предлагат смесени системи.

Като говорим за интелектуалната претенция на разни други кръгове, които се борят срещу мажоритарната система, едва ли не като някаква чалга инициатива, хубаво е да ги запитаме, те как се чувстват като поборници срещу чалгата рамо до рамо с Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и ДПС – най-яростните противници на мажоритарната система?! Интересно е да се разбере какви ценности ги свързват и какви чалгаджийски настроения в този отбор?!

Само, ако се изкара записа на така наречените Обединени патриоти как се биеха и как се плюха в НС, как се разправяха помежду си Волен Сидеров и Валери Симеонов, то не бяха обвинения за гей порно, то не се стигна до такива за педофилия, и сега Валери Симеонов "реве", че това с мажоритарния вот е чалга. Всичко това им бе спестено и в предизборната кампания. Те "реват" най-много срещу мажоритарната система, тъй като те нямат много фигури и страхът в тези партии е много голям, визирам и ДПС. ДПС поне половината им райони по-чисто мажоритарна система ще "гръмнат". За да влезе като депутат в следващ парламента и Лютви Местан, който е лидер на ДОСТ, единственият му шанс е мажоритарната система. Включително и реформаторите с различните фракции, ще могат тук там да вкарат някой кандидат в НС, само с чисто мажоритарния вот. При пропорционалната система, както са разцепени и разслоени самите фракции в РБ, шансът да не минат 4% е почти сигурен. Патриотите имат един друг проблем, обаче те според мен, се притесняват, че Шоуто на Слави, ако направи политически проект, което аз мисля, че няма да се случи, се притесняват, че ще им влязат в тяхната ниша. И те изпитват ужас, защото това им е непосредствен конкурент. Може би и за това са толкова върли противници на мажоритарната система.

Очаквайте във Факти.бг и втората част на анализа на Иван Сотиров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Партийната каста узурпира властта

    Парламентът е длъжен да приеме промените в Изборния кодекс. В същото време може да се каже в преходните и заключителни разпоредби, че тези избори ще б ...
    05.12.2016
    3 410
    6