Last news in Fakti

5 Декември, 2016 13:07 3 407 6

Партийната каста узурпира властта

  • партийната каста-
  • узурпира-
  • властта-
  • иван сотиров-
  • гигантска измама
Партийната каста узурпира властта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът е длъжен да приеме промените в Изборния кодекс. В същото време може да се каже в преходните и заключителни разпоредби, че тези избори ще бъдат проведени по стария закон. Партийната субсидия трябва императивно да бъде намалена на 1 лев. Вота на избирателите не може да се редактира.Това заяви Иван Сотиров от Гражданска инициатива „100% мажоритарен вот” в интервю за Факти.бг.

Г-н Сотиров трябва ли НС да приеме исканията на избирателите от Референдума?

Парламентарните партии ще направят всичко възможно, за да бъде осуетено приемането в рамките на това Народно събрание на решението на хората за чисто мажоритарна система с балотаж . Всички аргументи срещу волята на народа, като например трудностите при районирането, е опит да се избяга от основния ангажимент парламента да приеме закона.

Парламентът е морално задължен да приеме закона, след като хората се произнесоха толкова категорично. В общи линии не виждам политическа партия, която да отрича императивността на референдума, изключвам т.н. патриоти и ДПС. Всички други отчитат, че след като са гласували над 50% от хората с право на глас, волята им трябва да бъде отчетена императивно. Многократно съм поставял въпроса, че в чл.1 на Конституцията е дадено правото на народа, освен чрез тези които е избрал и пряко да осъществява държавната власт. Освен това Конституцията има и непосредствено действие. В този смисъл, така приетият закон с тези безпрецедентни за световната практика в демократичните държави прагове, е в противоречие с духа на Конституцията. Не може целенасочено с произволно високи прагове да се суспендира правото на хората пряко да взимат решения, свързани с управлението на страната.

В този смисъл парламентът е длъжен да приеме промените в Изборния кодекс. Ако има технически проблеми с районирането, с прилагането на промените в закона за предстоящите предсрочни избори нищо не пречи, и аз лично съм привърженик на това, в преходни и заключителни разпоредби да се каже, че тези избори ще бъдат проведени по стария закон, но решението за чисто мажоритарна система да се гласува от този парламент.

Всички партии изпитват панически ужас от това, че трябва преди изборите да се произнесат по въпроса. Те категорично не желаят да въведат чисто мажоритарна система и за това искат да отложат въпроса за след изборите. Това е логиката на тяхното поведение. Всяка партия съзнава, че ако преди провеждането на парламентарните избори влезе в противоречие с това, което решиха хората на референдума, тя ще получи много тежка санкция от избирателите и за това те искат да отложат нерешаването на въпроса за след изборите. Чудят се как да правят някакви смесени системи или изобщо да не направят никаква промяна. Цялата игра сега е, че партиите не желаят хората да разберат преди изборите, че искат да ги излъжат. Вкарват всякакви технически, експертни и други аргументи, за да могат да избягат от това, което избирателят е решил.

В общи линии парламента има привилегията да не си спазва законите и няма кой да го съди за това, освен избирателите и това е присъдата, от която те се притесняват. Сега ще се опитат да се възползват от форсмажорни обстоятелства произтичащи от предсрочното разпускане на парламента. Ще тупкат топката докато не дойде момента за разпускане на парламента. Въпросът е да се замотае проблема и партиите да имат чисто техническо оправдание да създадат очакването, че това нещо ще се случи след изборите, но аз съм убеден, че след изборите нещата няма да се случат. Ако депутатите имат добра воля нека да приемат закона. Най-сериозният въпрос, който не се поставя е, че действително дори и да се приеме закона и да се направи районирането, мажоритарната система, която е една радикална промяна на правилата няма да може да проработи пълноценно, ако се въведе след един - два месеца, защото няма да има време за информиране на избирателя. Мажоритарната система предполага по-дълга кампания, особено когато има такава радикална промяна, и тя би могла да даде своите добри и очаквани резултати, ако има преди това поне едногодишна разяснителна кампания, за да могат хората да се запознаят с кандидатите. Иначе, ако сега отидем по чисто мажоритарна система моите опасения са, че ще се възпроизведе пак чисто партийния пропорционален вот, тъй като хората ще гласуват пак по инерция за партиите и няма да дадат вота си за мажоритарните кандидати. Горе - долу ще се получи нещо подобно на това, което стана 2009 г. , защото тогава в последния момент се направи промяна и хората не разбраха, че има мажоритарни кандидати.

Явно на народните представители не им пука, те отново си приеха 11,00 лева партийна субсидия...

Партийната субсидия трябва императивно да бъде намалена на един лев, както са го гласували хората, това е волята на избирателите. Тези пазарлъци хората гласуват за чисто мажоритарна система, пък да им предлагат смесена, това е безобразие! Демокрацията има ясни правила и принципи, тя не е пазарлък, като на Женския пазар. Нашите партии искат да се надлъгват и пазарят с избирателите, така както го правят помежду си. Това е позорно, но те само това могат. Има ясна и категорична воля и тя трябва да бъде въведена в действие със съответните изменения на закона. Истината е, че със закона за бюджета въпроса за субсидията не може да се реши, защото той е решен със специалния закон. Трябва народните представители да променят Закона за политическите партии, но това е нещо елементарно. Това, че в бюджета са заложени тези 35 милиона, които са по действащия закон не е проблем. Въпросът е, че те бягат от промяна на Закона за политическите партии. Там трябва да се направи промяната и тогава просто тези пари ще си останат икономия в бюджета и могат да ги дадат за пенсии, за социални дейности, за каквото решат.

Г-н Сотиров, ако депутатите не се съобразят с избирателя, какви са начините те да бъдат наказани?

Единият начин е избирателите да накажат тези партии, които очевидно са против това и бягат, а това ще лъсне преди изборите, другите варианти са с протести и всички познати методи, които предвиждат закона и Конституцията. Въпреки, че ако продължава тази наглост от страна на партиите, те ще провокират хората да излязат и на не толкова мирни протести. Защото, когато един народ е системно лъган и се подиграват с него, е в правото си да въстане. Това, което се случва е нарушение на основни демократични принципи. Това е узурпация на властта от една партийна каста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядесереитн

    4 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защото, когато един народ е системно лъган и се подиграват с него, е в правото си да въстане...

    Подбуждане към въоръбено въстание и бунт, а?
    Виж си чл.95 и 110 от НК.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    8 1 Отговор
    Щом не искат да се съобразяват и гражданите няма да се съобразяват с тях - никой няма да отиде на избори. Тогава ще получат субсидия нула лева на глас.
  • 3 раптър

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ядесереитн":

    А три посерко си политически лайномет!!!! Как по друг начин , освен с тояга , да се постъпи с тези , които игнорират народния вот!!!

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "раптър":

    Откъде тояги в тоя студ,след като сичкото дърво влиза в печката да топли?
  • 5 Ядесереитн

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптър":

    Сегашния НК е много мек. Едно време такива дървени филосови ги въдворяваха в Белене.
  • 6 Ядесереитн

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптър":

    Като гледам как пишеш си поредния креслив млад пишлигар, дето понятие си няма за политика. С дрънкащи пиклювци като тебе власт се не променя, с тояга - също, ама за повчече не стиска на днешните дрислювци.

    Барем помирисвал ли си казарма, че да станеж мъж ?