Отидете към основна версия

5 506 19

Митове и истини за 3-ти март

  • 3-ти март-
  • митове-
  • истини-
  • андрей пантев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предците ни са мислили, че ще има една прилична държава, но се питат за какво са умирали. Това заяви в кратко интервю за Факти.бг историка проф. Андрей Пантев.

Кои са митовете и истините за 3 март?

Между мит и истина няма голяма разлика. Защото, когато едно събитие се е състояло естествено около него ще се разположат митове, сказания и прочие. Единственият реален факт около 3 март е, че една освободителна руска армия изгони турските войски, жандармерия и администрация от България. Каквито и други митове да има, те са производни и не поклащат този непреодолим факт. Всяко дете в трети клас знае, че в резултат от тази война се появи българска държава. Може би не такава каквато заслужаваше по мащаб и територия, но преди това имаше много войни в Европа, но никой не говореше за българска държава.

Да има много спекулации от Сан Стефано до Берлин какво се е случило...

Какви спекулации, най-важното е, че Сан Стефано положи картата на българската държава. Какво искате някой да ви даде една торта и тя да е огромна, а не половината от нея. В случая получихме половината от тортата, но я получихме в резултат от победата на руското оръжие. Нито англичани, нито французи, нито сенегалци, нито португалци са се сражавали за българската независимост и свобода.

До ден днешен съществува делението русофили и русофоби, ще има ли край това деление?

Нека се делят на каквото си искат. Всички съветски възпитаници, които лапаха от гювеча на Великата Съветска страна днес са русофоби. Аз ги разбирам, ако са женени за рускини, но иначе извинявайте. Аз съм бил в Русия по-малко от месец. Аз гледам историческите събития – Русия изпъди турската власт.

Остана ли нещо от идеите на предците ни днес, отново сме в предизборна ситуация?

Предците ни са мислили, че ще има една прилична държава, но като ни гледат от небето какви сме днес, сигурно се питат за какво са умирали, за какво са писали, за какво са се жертвали, мисля, че доста е отблъскващо, да не кажа гадно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини