Last news in Fakti

3 Март, 2017 08:30 5 502 19

Митове и истини за 3-ти март

  • 3-ти март-
  • митове-
  • истини-
  • андрей пантев
Митове и истини за 3-ти март - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предците ни са мислили, че ще има една прилична държава, но се питат за какво са умирали. Това заяви в кратко интервю за Факти.бг историка проф. Андрей Пантев.

Кои са митовете и истините за 3 март?

Между мит и истина няма голяма разлика. Защото, когато едно събитие се е състояло естествено около него ще се разположат митове, сказания и прочие. Единственият реален факт около 3 март е, че една освободителна руска армия изгони турските войски, жандармерия и администрация от България. Каквито и други митове да има, те са производни и не поклащат този непреодолим факт. Всяко дете в трети клас знае, че в резултат от тази война се появи българска държава. Може би не такава каквато заслужаваше по мащаб и територия, но преди това имаше много войни в Европа, но никой не говореше за българска държава.

Да има много спекулации от Сан Стефано до Берлин какво се е случило...

Какви спекулации, най-важното е, че Сан Стефано положи картата на българската държава. Какво искате някой да ви даде една торта и тя да е огромна, а не половината от нея. В случая получихме половината от тортата, но я получихме в резултат от победата на руското оръжие. Нито англичани, нито французи, нито сенегалци, нито португалци са се сражавали за българската независимост и свобода.

До ден днешен съществува делението русофили и русофоби, ще има ли край това деление?

Нека се делят на каквото си искат. Всички съветски възпитаници, които лапаха от гювеча на Великата Съветска страна днес са русофоби. Аз ги разбирам, ако са женени за рускини, но иначе извинявайте. Аз съм бил в Русия по-малко от месец. Аз гледам историческите събития – Русия изпъди турската власт.

Остана ли нещо от идеите на предците ни днес, отново сме в предизборна ситуация?

Предците ни са мислили, че ще има една прилична държава, но като ни гледат от небето какви сме днес, сигурно се питат за какво са умирали, за какво са писали, за какво са се жертвали, мисля, че доста е отблъскващо, да не кажа гадно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    44 9 Отговор
    Не е имало португалци и сенегалци които да воюват за нашата свобода но е имало ФИНЛАНДЦИ РУМЪНЦИ И НАЙ ВЕЧЕ УКРАЙНЦИ!

    Така че ние Българите като един признателен народ трябва да отдадем заслуженото на всички народи воювали за свободата ни!

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Бългрин

    13 43 Отговор
    Абсолютен МАНИПУЛАТОР!
  • 3 Мизерията

    32 9 Отговор
    Колко си прав Професоре!
    Нека се делят на каквото си искат. Всички съветски възпитаници, които лапаха от гювеча на Великата Съветска страна днес са русофоби.
  • 4 да не кажа гадно

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "стратокастър":

    Деси, каква СВОБОДА те гони?!
    Било е османско присъствие, което е помогнало за търговския, културен и генетичен обмен ?!
    Никога не сме били под робство, че да ни освобождават, нали!
    Иначе същите думи каза и Президента Чехльо! -
    Русия не ни е освобождавала, а едни румънци, финландци и украинци се затъжили за държава, която е по-стара от тяхната...
    СИгурен съм, че Александър ll като е разбрал е било вече късно и просто се съгласил да има 3-та българска държава, а Османската империя нямала нищо против и даже ни помогнала да си стъпим на краката...
  • 5 Истински Българин

    18 11 Отговор
    Искам да му кажа на този които се нарича в предишният коментар"Българин",че не е никакъв българин ,а манипулатор като предишният президент.
  • 6 Иво

    25 6 Отговор
    ..... Не е имало португалци и сенегалци които да воюват за нашата свобода но е имало ФИНЛАНДЦИ РУМЪНЦИ И НАЙ ВЕЧЕ УКРАЙНЦИ!......
    Имало е и от други националности, защото са били част от Руската империя!
  • 7 Vladimir

    18 32 Отговор
    България е имало на картата много дълго преди 3-ти март 1878, та дори и по време на турското робство...Русия просто ни е освободила, както САЩ освободи Ирак, Афганистан и Либия... Тоз който ни освободу, той ще ни пороби .... За жалост тези думо се оказаха вярни с най-тъмната част от нашата история- Социализма...
  • 8 goni

    32 4 Отговор
    Съгласен съм със стратокастър, но той пропуска една малка подробност по отношение на украинците! Това е все едно ние да кажем че много македонци са загинали за свободата на България!:) Не бъркайте политиката с Истината! Два изключително близки народа бяха докарани до състояние на война! Русия и Украина няма какво да делят! Не само историята, а и хората са така преплетени че разплитане няма!
  • 9 Влади

    18 17 Отговор
    На 3 март в Сан Стефано е сключен мирен договор между две воюващи държави. Васалното Княжество България и автономната Изт.Румелия са формирани в резултат на Берлинският конгрес. Това са фактите, както и, че руската операция е струвала на младата българска държава паричната стойност на 30 тона злато.
  • 10 венци

    29 11 Отговор
    До Влади:
    Откъде ще вземе бъдещата Българска държава 30 тона злато,за да си плати освобождението,бе ?Пак ли Вълчан войвода го е дал?Кога ще спрете със тия спекулации,че сме си платили освобождението? Или,че сме живели прекрасно със турците,мирно и щастливо? На колко години си?Ако си 15-16 г,ми е ясно-днешните отродители смениха всички учебници по история!

    Коментиран от #12

  • 11 Kcaniba

    21 6 Отговор
    Нямало е украинци тогава, а Румъния е имало!!
    Финландия е бима нещо като автономия в състава на Руската Импирия!!
    Малородите са били един от многобройните етноси , като казаци? белороси , реси , татари...
    Имало е и Западни сили, демократични и правилни като днес...
    Руски Император, руски народ бесарабски доброволци и опълченци ( е да, комуняките я даряват Бесарабия на УССР и МССР, но това не ги прави украинци), проливат кръвта си, за да има това място днес - България!)))
    А неблагодарни цигани имало е и тогава!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Григорий Цамблак

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "венци":

    Когато използваш фрази като "бе идиот" са до си по-убедителен ,имай предвид че те могат да се обърнат към теб самия !


    По въпроса за златото е било еквивалента на рублите и франковете с който е било платено на Русия!

    В ТРЕТА ТОЧКА НА САНСТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР И ОСМА ТОЧКА ОТ БЕРЛИНСКИЯ Е ЯСНО И НЕ ДВУСМИСЛЕНО ЗАПИСАНО ЧЕ КНЯЖЕСТВОТО ДЪЛЖИ ТИЯ ПАРИ!

    Дългът започва да се изплаща след абдикацията на Александар Батемберг не много ритмично и с прекъсвания ! И е изплатен окончателно до началото на първата световна война! По тогавашни цени на златото около 32, 5 тона злато !
  • 13 толстой

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Сега има ли? И трябва ли да отдадем почит на загиналите за свободата на България?

    Коментиран от #17

  • 14 крис теваз

    5 15 Отговор
    Българите са си платили за тази воина и мисля че е дванадесетата подред между Руската и Османската империя а този манипулатор е добър в края на краищата затова му плащат да защитава руските интереси нито е първия нито ще е последния
  • 15 Поклон пред РУСКИТЕ ЖЕРТВИ !

    20 10 Отговор
    Задавам си въпроса сам а какъв е бил смисъла за толкоз жертви? Русия идва, освобождава от турско владеене създава гражданското администратиране и се връща в своите граници оставяйки българско самоуправление! Нищо не получава а САМО БЛАГОРОДЕН ДЪЛГ пред БРАТА СЛАВЯНИН! Никой не е отнел правата да ЯХА народа от българските, чорбаджии, търговци, лихвари, интелигенти - интелигенти, прависти, фабриканти, чифликчии и религиозни институции! Те просто получиха подарък България юридически такава , щото вместо на падишаха всичко за тях остава! ДА АМА НЕ! Българското МЕКЕРЕ тогава и сега не иска да плати на Русия част от разходите по загубите и за ДАРА им ГОЛЯМ - чорбаджията да властва у дома си /в страната си/ САМ! Нашият чорбаджия на падишаха дава но на Русия не ще! Кака се нарича това? За да не му напомня за дълга към Русия и паметниците му се ще да снесе, негова подлост Г-н Големанов! Големанов продължи да коли и беси до 1944! Русия дойде в България пак като при БРАТ про Г-н Големанов, нищо че воюваше с Германия срещу Русия! И пак си замина и с АРМАГАНИ щедро ни дари ИКОНОМИКА и ЖИВОТ СНОСЕН за народа ни изстрадал осигури! ДА АМА НЕ ! Г-н Големанов, иска само той да яде и сън го не хваща ако не краде? Добре дошла ПЕРеСТРОЙКАТА! България отново бе подложена на Чорбаджийски грабеж! Страха от контрол от Русия срещу злоупотребите в страната ни ИЗЧЕЗНА ! Настанаха мътните води където всичко бързо и със кръв пусната се уреди! Всичко ценно между чорбаджиите се разпре
  • 16 Поп Грую

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "стратокастър":

    Чадо, лъжата е смъртен грях. "УКРАЙНЦИ"-те се пръкват чак 1896 година, и то не в Руската Империя, а в Австроунгарската.
  • 17 Kcaniba

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "толстой":

    изборът е лично твой!!!
    Нещо повече, мисли и за утре, какво ще има!!!
    Който няма миналото, обаче няма и бъдеще!!!
    Русия с волята, политиката, кръвта си е направила всичко това, дори да пишеш днес ти тук и сега!!!
    Останолото е деамагогия!!
    Политизирана и злободневна демагогия!!!
  • 18 Поклон пред РУСКИТЕ ЖЕРТВИ !

    14 12 Отговор
    Продължение от първото ми размишление споделено с вас! Получи се за кой ли път едно и също, Русия се стреми добро да стори за народа Български като цяло а Г-н Големанов пък със селяка да дели, никога не му се щяло! Получава се така, че народа български храни любов и признателност за братските руски чувства, които те също към нас изпитват, не е имал нито веднъж възможност да се почувства господар на страната и свободата си! Тя винаги му я отнемана от Г-да Големановците! Обикновените хорица с грубите от труд ръце, застават винаги като защитници на своите Големановци - хищници и грабители! И дес нарота Русията и паметниците и свидно тачи а администрацията се чуди как да ги свлачи! Е що за хора са Големановците ни и до кога ще им се прощава за туй дето към селянина и труженика пара не му се дава и Русията не уважава? До кога туй що Русия ни е дала, ще ходи в ръцете на нейните ненавистници? Срам ме хваща понякога от моята българска покварена управа! Вие какво мислите? До кога ще лъжем Русия че сме братушки, когато сме подли измамници!
  • 19 Кокалов

    7 2 Отговор
    Количеството злато е 36 тона. Точно толковао ецената за освобождението на българия, но са били един бюлюк сбирщина плюс финландия и още незнам кви е имало. Да ли е получил филандеца процент от далаверата , едвали големият брат не обича да дели.
    В историята на бг ,има много бели страници, не лицеприятните неща за които умишлено се премълчава.