Отидете към основна версия

10 666 24

Какво ни казва Тръмп с удара в Сирия?

  • сирия-
  • сащ-
  • тръмп-
  • доналд тръмп
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ударът с 59 ракети „Томахоук” по сирийска военно-въздушна база „Шайрат” край Хомс е най-драматичната бойна операция на Доналд Тръмп от встъпването му в длъжност, съобщи Ройтерс.

Безпрецедентният удар с 59 крилати ракети по точно определена цел е ясен сигнал за промяна във философията на САЩ за намеса във военни конфликти.

Предишните американски президенти използваха прецизни удари с крилати ракети и авиация, за да поставят началото на военна операция.

Сега Тръмп разпореди удар с 59 ракети „Томахоук” по една цел.

По първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището.

Вашингтон е категоричен, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Той обвини Русия, че не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението, каза Рекс Тилърсън.

Сирийската държавна телевизия съобщи за американските военни удари срещу ВВС база в провинция Хомс. Дамаск определи намесата на САЩ като акт на „агресия“.

Сирийската телевизия призна, че на базата са нанесени поражения. Губернаторът на Хомс обвини САЩ, че обслужва целите на Ислямска държава. Все още не е известно дали на „Шайрат” е имало руски бойни самолети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини