Отидете към основна версия

2 374 4

Учудва ли се някой, че не харесват демокрацията?

  • демокрация-
  • млади-
  • младежи-
  • европа-
  • политика-
  • икономика-
  • миграция
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) е по повод допитването на британския институт YouGov. Трябва да се има предвид обаче фактът, че един британски институт прави допитване за ЕС точно в момента, когато Великобритания напуска този съюз. И че допитването е проведено само в седем държави от ЕС, повечето от които (Италия, Гърция, Франция, Великобритания) поради финансово-икономически проблеми или заради Брекзита в момента подслоняват не особено благоприятно за ЕС обществено мнение.

Изненада ли е, че млади хора в Европа са скептично настроени към демокрацията и смятат ЕС единствено за икономически съюз по интереси? Резултатите от допитване, проведено от британски институт в няколко страни сред млади хора на възраст между 16 и 26 години, по всяка вероятност са повлияни в голяма степен от факта, че младежката безработица в Европа все още е непоносимо висока. Как един млад испанец, грък или италианец да остане с впечатлението, че политическата система в страната му функционира добре или пък че Европа е и място на общи ценности, след като той самият не усеща съществена полза за себе си?

В момента политиците от традиционните партии (с пълно основание) държат тържествени речи за либералния ред, но тези речи изобщо не променят факта, че гражданите мерят ефикасността на политиката по това дали подобрява живота им. В момента в ЕС няма консенсус по въпросите на икономиката, на миграцията и на социалната политика, в резултат от което целият Евросъюз и няколко отделни държави-членки изпаднаха в състояние на автопарализа. Ако скоро това не се промени, броят на скептиците ще продължи да расте - и то не само сред младите.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини