Last news in Fakti

7 Май, 2017 06:30 2 360 4

Учудва ли се някой, че не харесват демокрацията?

  • демокрация-
  • млади-
  • младежи-
  • европа-
  • политика-
  • икономика-
  • миграция
Учудва ли се някой, че не харесват демокрацията? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) е по повод допитването на британския институт YouGov. Трябва да се има предвид обаче фактът, че един британски институт прави допитване за ЕС точно в момента, когато Великобритания напуска този съюз. И че допитването е проведено само в седем държави от ЕС, повечето от които (Италия, Гърция, Франция, Великобритания) поради финансово-икономически проблеми или заради Брекзита в момента подслоняват не особено благоприятно за ЕС обществено мнение.

Изненада ли е, че млади хора в Европа са скептично настроени към демокрацията и смятат ЕС единствено за икономически съюз по интереси? Резултатите от допитване, проведено от британски институт в няколко страни сред млади хора на възраст между 16 и 26 години, по всяка вероятност са повлияни в голяма степен от факта, че младежката безработица в Европа все още е непоносимо висока. Как един млад испанец, грък или италианец да остане с впечатлението, че политическата система в страната му функционира добре или пък че Европа е и място на общи ценности, след като той самият не усеща съществена полза за себе си?

В момента политиците от традиционните партии (с пълно основание) държат тържествени речи за либералния ред, но тези речи изобщо не променят факта, че гражданите мерят ефикасността на политиката по това дали подобрява живота им. В момента в ЕС няма консенсус по въпросите на икономиката, на миграцията и на социалната политика, в резултат от което целият Евросъюз и няколко отделни държави-членки изпаднаха в състояние на автопарализа. Ако скоро това не се промени, броят на скептиците ще продължи да расте - и то не само сред младите.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    24 4 Отговор
    Как ще харесваш нещо , което в действителност го няма и никога не си го виждал и усещал.

    Коментиран от #2

  • 2 кром

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    А вместо демокрация - повсеместна цензура, лъжи и демагогия на брюкселски педали в цяла Европа .
  • 3 Ироничен

    13 0 Отговор
    От материала излиза, че ЕС е демокрацията, а така лесно се разбира защо не я харесват. Освен това няма съвършена демокрация. Атинската не е обхващала жените и чужденците, имало е дори роби. Демокрацийка, а? Според Живков живеехме в демокрация....
    Според сегашната демокрация е нормално да работя на две места, за да изхранвам канцерите, както ги наричат тук.
    Въпреки това в България и ЕС ми харесва повече, отколкото в Египет.
  • 4 МарияБългарка

    0 0 Отговор
    КАКЪВТО ДЕМОСА ТАКАВА И ДЕМОКРАЦИЯТА МУ.