Отидете към основна версия

5 540 32

Защо Борисов мълчи за циганските изстъпления

  • борисов-
  • цигани-
  • изстъпления-
  • анкета
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чували ли сте от устата на премиера думите "циганин", "ром", "малцинство". Ако не се сещате, значи не сте срещали и негово изказване, относно изстъпленията на този етнос из градчета и селца - побоища, грабежи, заплахи.

Защо Борисов мълчи по темата? С този въпрос се обърнахме към читателите на Факти. И близо 1200 дадоха своя отговор.

Повече от една трета от участвалите в анкетата - 42% - смятат, че премиерът, въпреки начумереното му излъчване, предпочита да го свързват с позитивни послания, асоцииращи се с ново начало, каквото е рязането на лентички на новооткрити строителни обекти.

Точно още толкова смятат, че Борисов съзнателно не желае да се конфронтира с този етнос. Логично. Едно, че той му е важен, както на всяка управляваща политическа сила, дойдат ли избори. И второ, защо да го прави, когато с тази задача се е заел авангардът на коалиционните партньори. Ако вицето Валери Симеонов пропусне някой етнокютек по селата, то веднага пропускът му се покрива от цял евродепутат, в лицето на Ангел Джамбазки.

Менторът на евро-Ангел, Красимир Каракачанов, откакто влезе в амплоато си на министър, спря да цапа ръцете си с подобни битовизми. След като приземи очакванията на избирателите си за възраждане на наборната военна служба, отново се върна в облаците с регулярни мнения по въпроса за изтребителите. Като историк може и да поназнайва нещо по темата, поне на ниво кръстословици. Като военен министър едва ли е научил нещо ново.

Пресният сватбар Волен Сидеров пък отдавна е неузнаваем. Случаите "Клек-шоп" и "НАТФИЗ" засега се оказват реквием на бунтарското му присъствие в родната политика. А "Планът Сидеров" изглежда завърши като в латиносериал - със сватба.

9% от участвалите в анкетата смятат, че зулумите на малцинството просто не тревожат министър-председателя. Ако съдим по тоталното им изключване от репертоара му, може и да е така. Да не забравяме обаче, че той, като типичен "Близнак", разполага с богат набор от роли. По-скоро би говорил за задгробния живот, отколкото за циганите. Последно със завидна лекота "уволни" кметовете от американските градове в Мексиканския залив, пострадали от урагана Харви. Защото шахтите по улиците им преливали. А у нас не било така.

Има си хас, у нас да прелива нещо, освен самонадеяност и самочувствие. С лекота наруга и неблагодарните пожарникари, бившите му колеги, които са недоволни от условията си на труд. Но не спомена нищо, нито след Асеновград, нито след Айтос. Иначе по правило се намесва и решава всеки спор – няма да е изненада ако скоро разреши междусъседски скандал край казан с компоти.

Само 5% са на мнение, че Борисов великодушно е оставил на МВР да се занимава с ромската престъпност. Вальо Радев да му мисли. А и той е един кибритлия и все му се струва, че журналистите го бъзикат. Неотдавна се оплака, че вместо да отразят празника на МВР, от БНТ пуснали японски филм „за едни риби“.

Най-малко от участвалите в анкетата - 2% - смятат, че Борисов не бяга от темата.

Вероятно са слушали по-внимателно от останалите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини