Отидете към основна версия

4 968 35

Десислава Иванчева е подложена на нечовешко отношение! Оставки!

  • десислава иванчева

Кой окова и завърза една неосъдена жена с тумор?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антихуманното отношение към бившата кметица на „Младост“ е от първата минута на ареста й. Вчера бе само кулминацията в публичните унижения.

Десислава Иванчева е подложена на нечовешко и унизително отношение. Това е безспорно след разпространените в социалните мрежи кадри на около 50-килограмовата жена, водена към болницата. Където, оказва се, тя ще лежи – отново в пранги - завързана за леглото!

Клипът на трудно придвижващата се към болницата Иванчева – с белезници на краката и кожен колан, който ограничава движенията й, вече има 150 000 гледания. Социалните мрежи се изпълниха с възмутени и остри коментари във всички възможни посоки.

Юристи обясняват, че дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство е прилагала Наредба и тя се отнася до всички арестанти, осъдени и обвинени. Тоест, принципни сме и всичко е окей?

Дали така мислят в Съда за правата на човека в Страсбург, предстои да видим. Прогнозите са, че България я чака присъда с рекордно обезщетение.

Отношението към Десислава Иванчева е демонстративно унизително и плашещо антихуманно от първата минута на нейния арест, предаван часове наред директно от центъра на столицата. Тя и заместничката й в Биляна Петрова бяха държани и в съдебна зала в стъклена клетка – нещо, което досега българските граждани не бяха виждали дори по отношение на рецидивисти, хора с обвинения с убийство, наркодилъри и прочее. Кадри с подобни внушения има само в „Мълчанието на агнетата“ за холивудското олицетворение на злото Ханибал Лектър...

Между другото, броени часове след участието на адвоката на Иванчева Марин Марковски в сутрешния блок на БиТиВи, започна акция срещу Митьо Очите. Дали е някакъв кризисен пиар, няма значение. Името подсеща, че преди време за здравословното състояние на Митьо Очите се грижиха професори от София, а пред болничната му стая имаше бодигардове от собствената му охрана.

Иванчева има потвърдена диагноза за тумор на хипофизата, а вследствие на преживения и продължаващ стрес е напълно възможно образуванието да се разраства.

Кой при това положение взе решение Иванчева да бъде окована? Възможно ли е пациент с тумор да избяга някъде другаде, освен в болницата?

Да не си зададеш тези въпроси, прилагайки някаква наредба, говори за тежки дефицити. Ако някой не може да сметне колко прави две плюс две, ще му дадете ли да решава висша математика? Едва ли. Но ако овластени не проявяват елементарна човещина, ако не умеят да мислят, ако оправдават безобразията със системата, значи не могат да управляват според демократичните стандарти. Защо им позволяваме тогава?

Единственото, което трябва да последва кулминацията в нечовешкото отношение към Десислава Иванчева, са оставки. Не на чиновници от средния ешалон, а от политическото ръководство на правосъдното министерство, начело с г-жа Цецка Цачева.

Оставките са условие да се върне поне част от безвъзвратно загубеното доверие, че правосъдие в България има, че то е за всички и че след 30 години преход към демокрация, България е успяла да стане правова държава.

Към демокрация?!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини