Отидете към основна версия

16 170 32

Владислав Панев: Нужни са отговори за „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застраховка
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко важни предизвикателства и въпроси пред застрахователния надзор след приетата оставка на Ралица Агайн. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владислав Панев.

1. Огромният проблем с Гражданска отговорност. Лицензът на „Олимпик“ може би беше отнет, само защото е поднадзорно лице в Кипър, а не у нас. Тук драмата с основни за пазара на задължителната застраховка компании е много по-голяма. И балансите им никак не са цветущи. Основната причина е ясна. Гражданска отговорност е губеща застраховка и много основни играчи бягат от нея. Затова пък се намират достатъчно гладни за кеш камикадзета.

2. Тези дни се занулява гаранцията по Зелена карта на един от водещите играчи в бранша. Ако не я поднови (става въпрос за милиони евро), може би ще има нов случай „Олимпик“. А може и да бъдем изключени от международното споразумение Зелена карта с всички последствия от това. За справка, броят на неплатените щети по тази застраховка на една българска компания е по-голям от броя на всички останали в рамките на цялото споразумение.

3. Има ли компании със собственици, познати на премиера, които не са плащали въобще вноските си към Гаранционния фонд от началото на годината?

4. Силно обезпокоителна е тенденцията свободните места в администрацията да се заемат от хора без абсолютно никакъв опит в бранша, но за сметка на това послушни. На практика компетентността в държавата намалява с всеки ден и това е меко казано плашещо. По какви критерии ще се избира наследник на Ралица Агайн, отново ли както бяха избрани ръководителите на Търговския регистър и какво ли не друго.

5. Хубаво е, че отново ще има стрес тестове в отрасъла, дано те да направят някои проблеми видими. Например в какви активи се инвестират резервите на част от компаниите.

6. Отделно от всичко това, има да се работи по въвеждането на бонус - малус и други важни за отрасъла теми.

И една прогноза от мен. Ако има допълнителни сътресения на застрахователния пазар през следващите месеци - всички те ще бъдат приписани на предишното ръководство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини