Отидете към основна версия

2 816 23

За насилието над жени и мъжете в България

  • насилие-
  • бой-
  • побой-
  • мъже-
  • жени

Сега тези, които организираха националното облъчване се оказва, че искат да направят преди всичко „превенция”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето най-после данни от прословутото изследване, според което „всяка трета жена в България” е жертва на домашно насилие. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Момчил Петров.

Няколко неща, които се набиват на очи.

1. Според последното преброяване на НСИ, ромското население на България е 5% (350 000 души от 7 млн.). В проучването обаче, ромските жени са 31% (400 ромски жени от 1294).

2. Като самооценка 8.1% от жените са жертва на домашно насилие поне веднъж в живота си. Това не е никак малко, дори е ужасно много, но е драстично различно от „всяка трета жена в България”.

3. След като бъде обяснено на анкетираните какво е домашно насилие и насилие основано на пола според поръчителите на анкетата, броят на жените и мъжете поне веднъж в живота си жертви на такова насилие се оказва много близък: 34% жени и 26% мъже. Това чухте ли го по телевизията? Но иначе добре пасва на личните ви наблюдения: жените и мъжете в еднаква степен се обиждат, обвиняват, унижават, притискат, правят си сцени, нали?

4. По отношение на сексуалното насилие у дома, според дефиницията на поръчителите на проучването, мъжете го преживяват три пъти по-често от жените. Добър десен. Това бяхте ли го чули по телевизията?

Сега тези, които организираха националното облъчване се оказва, че искат да направят преди всичко „превенция”. Т.е . да им бъде даден картбланш и финансиране, колкото пожелаят, за да правят учебни програми, национални кампании и прочее.

Определено не вярвам на тези хора и ги считам за откровени манипулатори. В същото време считам за важно мрежата за настаняване на жени жертви на домашно насилие да бъде уплътнена. Трябва да има няколко такива центъра за настаняване във всеки областен град.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини