Отидете към основна версия

24 748 49

Идва финансов апокалипсис

  • димитър иванов-
  • колапс-
  • финанси

Най-тревожното е, че се увеличава "ножицата" между бедните и богатите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансовият колапс идва! В това е категоричен проф. Димитър Иванов, икономист. Той беше гост в предаването на ТВ 7 "Гореща точка", където направи анализ на икономическата ситуация в България и Европа. 

Светът е в по-лоша ситуация, спрямо 2008 г. Ние сме изправени пред загубено десетилетие поне до 2020 г. Целият Европейски съюз (ЕС) е изправен пред сериозна криза. Налетите 1,3 трлн. евро не доведоха до почти никакво отклонение от кривата, която води надолу. Стратегията на европейските лидери не води до лечение на кризата. Обратно! Това, което се случи в Гърция е една прелюдия към дълбока социално-икономическа катастрофа на целия съюз, твърди икономистът.

По думите му най-тревожното е, че се увеличава "ножицата" между бедните и богатите. Грешката на ЕС и Еврозоната е да се съберат несъвместими икономики на едно място. Експортният модел на Германия води до обричане на другите икономики, убеден е Димитър Иванов.

Кризата в България се различава от световната. По света започна на макроравнище, а у нас в реалната икономика. Сега в България се превръща в криза на платежоспособност, коментира Димитър Иванов.

Той има и притеснения относно официалните дългове на правителството. "Общият дефицит в "Сребърния фонд" е над 4 млрд. лв. Проблемът е, че няма свежи пари в икономиката. Моторът на излизане от кризата е потреблението, но как да потребявате като нямате доходите, безпощадно заяви проф. Иванов.

Според него правителството е закъсняло в търсенето на нов дълг. Това трябваше да стане 2009-2010 г. Има и по-добра опция от нов дълг. Можеше да се ползва Международния валутен фонд. Пазарите в момента са "задавени от дълг", категоричен е Димитър Иванов.

Ситуацията в Гърция е много по-лоша спрямо две години назад. Гърците нямат шанс да продължават с еврото. Срутването в Испания ще е жестоко, защото последните данни показват, че държавният й дълг надхвърля 95% от БВП, обясни Димитър Иванов. По думите му други проблемни страни са Италия, Ирландия, Португалия, че даже и Холандия.

Следващите 4-5 години Европа ще влезе в около на социално-икономически ураган, ако не се променят нещата, каза още проф. Иванов.

Пред разговора той изказа съболезнованията си към семейството на трагично загиналия след ухапване от кучета проф. Ботьо Тачков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини