Отидете към основна версия

6 771 94

Асен Генов, анализатор пред ФАКТИ: Русия плаща милиарди за пропаганда

  • скандал-
  • австрия-
  • щрахе-
  • кремъл-
  • руски олигарси

Скандалът с вицеканцлер Щрахе е класическа корупционна схема

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само седмица преди предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат в държавите на страните-членки на Европейския съюз, Австрия беше разтресена от грандиозен политически скандал. В немски медии се появиха записи, на които подалият вече оставка вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиан Щрахе, се договаря с посредници на руската олигархия за финансова подкрепа в предизборната кампания срещу различни видове услуги, ако представляваната от него ''Партия на свободата'' се домогне до управлението на Австрия. Практически това се случи и само можем да гадаем за размерите на корупция в Австрия. За анализ на темата от ФАКТИ потърсихме блогърът и анализатор Асен Генов.

- Изненада ли Ви случилия се политически скандал с привкус на руски зависимости в австрийското правителство и какво всъщност ни показва скандалът?

- Не, не ме изненадва. Западните медии от години правят разследвания и има публикации на тази тема. Мисля, че наскоро беше упоменато, цитирам по памет, че от Кремъл са похарчили 10 милиарда за пропаганда. Дали са 8 или 10 милиарда, сумата е грандиозна, а парите са изхарчени за поддръжка на 7-8 крайни, радикални, леви, десни, националистически формации в Европа, започвайки от Льо Пен и свършвайки с българската ''АТАКА'', мисля, че бяха упоменати. В този смисъл изтеклият запис през немски медии, който уличи австрийския вицеканцлер Щрахе, в международните медии се говори за евентуална вина, нарушение на закона от негова страна. За мен няма нищо изненадващо. Това е само потвърждение на неща, които знаем. Включително и в България обществеността знае, една част ги отхвърля, защото не са удобни политически, а друга част от обществото просто е безсилна да направи, каквото и да е било, защото няма политическо представителство в България. Такова представителство, което категорично да се противопостави на това влияние корумпиращо обществено-политическия живот, влияние на официална Москва.

- Предполагам не сте изненадан, че от Кремъл са отрекли да имат нещо общо с този случай?

- Аз ще бъда изненадан, ако те замълчат. Не да потвърдят, а да замълчат. Да, те нямат нищо общо със случая ''Скрипал'', нито имат нещо общо с доказаната намеса, тук не говорим за недостатъчно категорично потвърденото съдействие между хора от щаба на Тръмп с руското разузнаване и служби, а говорим за доказана намеса, за повдигнати обвинения, за осъдени хора, включително има повдигнати обвинения срещу руски граждани, които са офицери от ГРУ, руското външно разузнаване. В този смисъл Москва отрича всичко, но това по никакъв начин не умаловажава фактите. А те, както споменахме преди малко, са целенасочена, икономически подплатена през олигарси, които се облагодетелстват от близостта си с Путин, пропагандна намеса във вътрешнополитическия живот на суверенни държави.

- В Австрия, Франция и Италия, партиите защитаващи тезите на Кремъл са по една, докато в България могат да бъдат изброени няколко такива. С оглед австрийския скандал, какво трябва да си мислим ние тук?

- Да ги броим количествено, дали е една, дали са три или пет партии - това е второстепенен въпрос. Мисля така, защото една, пък и половин партия да е, в крайна сметка ''Партията на свободата'' участва в управлението на Австрия. Това, което излиза като информации от чуждите медии е, че става въпрос за класически корупционни схеми, влияние срещу бизнес услуги. Разбирайте, австрийското правителство да бъде благосклонно към конкретни олигарси, ако те купят някакви медии или нещо друго. Това е схема, която ни е позната и в България.

- Твърди се, че енигматичната рускиня от записа е поискала 50% от булевардното австрийско издание ''Кронен Цайтунг'', а Ханс-Кристиан Щрахе ѝ е обещал, че ако тя купи 50%, другите 50% ще бъдат осигурени от предприемач близък до ''Партията на свободата''. Щрахе е допълнил, че искат да изградят медиен ландшафт по примера на Орбан?

- Напълно, да. Това е класическа схема, много добре позната. В България има подобни схеми в банковия сектор, в медийната собственост. Малофеев, руският олигарх, който базира своята пропаганда върху православието, той имаше интереси да купува медии, включително и в България. Мисля, че имаше интереси да придобие ТВ7, докато тя съществуваше. Орбан пък е интересен случай. Ще припомня, че има разследвания на международен екип журналисти, които предоставят достатъчно информация, че Орбан е напълно възможно да е зависим през корупционни схеми, отново с руски организирани престъпни групи и руски олигарси близки до режима на Путин в Руската федерация. Това обаче все още е на ниво разследване, а за да стане безспорен факт трябва да мине през съд, но чудно през кой съд? През руския съд ли? Съд, който знаем какво направи със случая ''Бил Браудър'' и адвокат Магнитски, който знаем, че загина в Руската федерация именно благодарение на тяхната правосъдна система. Определени записи с участието на Орбан и хората от неговата партия, уличаващи ги в корупционни схеми, попадат в руските служби и след една визита на Орбан в Москва, той от яростен критик и опонент на Путин, се превръща в негов приятел. Отявленият националист Салвини има снимки на ''Червения площад'', като на тези снимки той носи тениска с лика на руския президент Путин. Интересно е и нещо друго. Някой в Австрия повдигнали въпроса дали този запис е законен или не е законен? Не. Всички там се интересуват само и единствено от неговото съдържание и в рамките на 12 часа австрийското правителство падна. У нас колко такива записи се появиха? От ''Ало, Ваньо'' до ''Не се смей, ти си го избра''. Винаги контекстът в българските медии се измества върху това дали записът е законен или не. В Австрия вече се обсъжда дали Щрахе има виновно поведение, тоест проверява се за нарушение на закона. Не само политическа, но и наказателна отговорност вероятно ще се търси в този случай.

- С оглед този скандал с бившия вече австрийски вицеканцлер, очаквате ли европейските избиратели да получат просветление за предстоящите eвроизбори и да си дадат сметка за реалната същност на тези проруски партии, които печелят популярност в Европа напоследък?

- Наскоро отново имаше дискусии за нуждата от санкции срещу приближените на режима в Кремъл олигарси. Този скандал е едно доказателство, че санкциите имат своя пълен смисъл. Ние може да обсъждаме единствено тяхната сила, тяхното влияние и въздействие, но не и необходимостта от тях. За мен този запис потвърждава точно това. Санкции трябва да има, противодействие трябва да има, икономическите и политическите санкции са необходими. Дали европеецът ще проумее рисковете да гласува за такива политически субекти, които очевидно са компрометирани и очевидно имат дълбока връзка с руските криминални икономически интереси, както и политически зависимости произтичащи от тази обвързаност, за съжаление не мога да дам категорично становище, но ми се иска това да е така. Оптимистично погледнато вярвам или по-скоро бих искал да вярвам, този скандал да се отрази на евроизборите именно по отношение на това как избирателят ще реагира спрямо тези крайнолеви, крайнодесни, тясно свързани и сериозно зависими от Кремъл политически субекти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини