Отидете към основна версия

16 235 38

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: Случаят с партийните субсидии е тежко престъпление

  • хаджигенов-
  • партийни субсидии-
  • закон-
  • горанов-
  • цацаров-
  • слави трифонов

Иванчева 20 години затвор за 70 хиляди, а Горанов за 6 милиона?

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият живот в България продължава да не изневерява на себе си, като скандалите в него никнат един след друг. Преди дни От ''Шоуто на Слави'' разкриха, че всъщност Министерство на финансите е изплатило субсидии по 13, 23 лева на глас за 2018 година на партиите и коалициите имащи право на субсидия. Сумата фиксирана в Закона за държавния бюджет обаче не е същата, а е 11 лева на спечелен действителен глас. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая, а финансовият министър Владислав Горанов твърди, че Законът за политическите партии има несъвършенства и заради това партиите са получили повече пари, отколкото всъщност им се полагат. За експертен коментар по темата, от ФАКТИ потърсихме адв. Николай Хаджигенов,

''Според мен тук не е нужна гледната точка на юристи. Горанов се оправдава, че законът бил несъвършен, но първо същите тези идиоти, правят същите тези закони и второ аз не познавам случай в последните 30 години у нас политик да е хванат на калъп (в лошия смисъл на думата) и да не е казал, че законът е несъвършен'', заяви пред ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов.

''Очевидно е, че законът казва 11 лева за партиите, а ти да даваш 13 лева, очевидно проблемът не е в закона, а в теб. Очевидно това е престъпление и то тежко престъпление. Може би дори не е едно. Дали министърът просто не е свършил работата, за която му плащаме заплата или тук има някое от умишлените престъпления, е все тая, защото в крайна сметка говорим за едни 6 милиона и кусур, което е особено голям размер и особено тежък случай. Представете си за 70-те хиляди на Иванчева 20 години, значи за 6 милиона и половина ние трябва да заключим Горанов някъде и да хвърлим ключа спокойно'', каза пред ФАКТИ адв. Хаджигенов.

От ФАКТИ попитахме адв. Хаджигенов и за очакванията му към проверката на главния прокурор Сотир Цацаров по темата:

''Нека си дойдем на думата. У нас единственият реално проверяващ орган са Биволъ и още една-две медии, никой друг. Съдейки от проверките на Биволъ, Цацаров светна като крушка, ако ползвам вербалните изрази на същата тази прокуратура, като това не е за първи път. Поради това не очаквам Цацаров да свърши нещо смислено. Той цял мандат не свърши нищо смислено, освен да брани властта с всичките си сили. Той нищо друго не е свършил'', отговори на въпроса на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов.

''Сега накрая да се разработи, защо да го прави? Той цял мандат не работи, та сега ли? Цацаров по всички крупни престъпления, по които е трябвало да работи, за които е бил сезиран от медийни разследвания или адвокати, той никога не е работил. Там винаги има някакви драстични разминавания. Случаят на Московски, какво стана? Прекратиха му делото, а там имаше драстично престъпление! Всеки един друг човек, който не беше министър, щеше да бъде задържан на секундата и на третия ден щеше да има присъда. Московски го потупаха по гърба, нали.. и прекратиха делото. Това е първи такъв случай за подобно престъпление като неговото'', допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини