22 Май, 2019 12:09 3 718 22

След „Шоуто на Слави“ и Цацаров погна партийната субсидия

  • шоуто на слави-
  • партии-
  • субсидия

Над 6 млн. лв. повече получили политиците

След „Шоуто на Слави“ и Цацаров погна партийната субсидия - 1

На 20.05.2019 г., в предаването „Шоуто на Слави“ /телевизия bTV/, е представена информация за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. Твърди се, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв. Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност. Това съобщиха от прокуратурата.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

След сезиране от информацията в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност. Тя следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    42 0 Отговор
    ХАХА Вместо да я намалят са я увеличили даже тези 240 пърдялници и консуматори на тоалетна хартия! :(
  • 2 Сатаната

    21 0 Отговор
    И ко праим ся? Всички смърдялници.
  • 3 Адолф

    32 0 Отговор
    Има само един начин и всичко го змаем...
  • 4 ICo

    10 6 Отговор
    Гласувайте си за същите боклуци, аз мойте 11лв на никой няма да ги давам.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "ICo":

    Както виждате, те си ги взимат без да ви питат!
  • 7 гост

    19 0 Отговор
    А иначе нямат проблем да разписват квитанциите и да правят преводите, ама понеже някой си отворил устата и им направил сметката, хайде да пуснем проверка. И какво като се пусне? Всички поставили подпис ли ще уволните и ще изискате връщане на надвзетото от партиите? Хайде да видим какво ще стане, ама май нищо, защото действате само когато се разсмърди и то до толкова, че да симулирате някаква заетост, а не да си свършите работата, за която получавате парите от нашите данъци.
  • 8 Давид

    2 21 Отговор
    Сега ще рекламират простака Трифонов и нищо няма да излезе .
  • 9 Гост

    5 2 Отговор
    Браво Цаца, само така. И ако ги накараш да ги върнат цена ням да имаш. Ако ги премахнеш съвсем ставаш безценен.

    Коментиран от #13

  • 10 химлер

    4 0 Отговор
    ако обичаш някой го пусни да си оди ако се върне значи и другите го нещат
  • 11 Смях в залата

    2 0 Отговор
    Ти да видиш
  • 12 123

    2 0 Отговор
    Мижи да те лажем
  • 13 Надай се

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Коньо на зелена трЕва.
  • 14 Батман Боко

    5 0 Отговор
    Много шум за нищо,Цацаров ще направи малко вятър на наивните,ще изтече мандатът и до тук,до ъгъла на светофара,до къщата за гости,оная къща с решетките,в която още няма гости.НАРОДЕ,Докога????
  • 15 Клюкар

    1 0 Отговор
    Е то на ЦВЪКИ апартаментите струват повече от разликата.
  • 16 123

    2 0 Отговор
    Къде беше досега защо мълчиш
  • 17 кубадински

    6 0 Отговор
    Хаха "погнал" ми цървулите. Цацаров е на този пост само за да замита следите от кражбите на политиците!
  • 18 Булшитс

    4 0 Отговор
    Ама всичките скапани партий си мълчат че са лапнали повечко пара
  • 19 бате бойко бие без упойка

    2 0 Отговор
    Радвам се че излезе наяве що за политици са наште. Надявам се българският народ да не е до такава степен изпростял да гласува за герб, бсп, дпс или другите лайнари, каракачанов, курвата волен сидеров и така нататъка.
  • 20 АЛЧНИ ДРЕБНИ ДУШИЦИ

    1 0 Отговор
    БРЕЙ)))
    ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА!
    ПАК КЪЧОВЕ И ЧАЛЪМИ!
    НАСЛУШАХМЕ СЕ!
    НАГЛЕДАХМЕ СЕ НА СТАРИ ФИЛМИ С ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ МУТРИ И МУТРЕСИ!
    ОДЕЙТЕ ЯЖТЕ ВКУПОМ РУКЕУЛА, ПОСЛЕ ЩЕ ВИ КАНОНИЗИРАМЕ!
    ОМРЪЗНАХТЕ НА ХОРАТА, КАТО СТАРИ МИРИЗЛИВИ ЧОРАПИ!
  • 21 Аман вече

    0 0 Отговор
    Не ние на тях 11 лева, а те на нас по 100 лв. трябва да давст, че си правим труда изобщо да ходим да ги избираме, да беззаконстват, а да искат от нас да спазваме законите им.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове