24 Май, 2019 09:00 16 202 38

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: Случаят с партийните субсидии е тежко престъпление

  • хаджигенов-
  • партийни субсидии-
  • закон-
  • горанов-
  • цацаров-
  • слави трифонов

Иванчева 20 години затвор за 70 хиляди, а Горанов за 6 милиона?

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: Случаят с партийните субсидии е тежко престъпление - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият живот в България продължава да не изневерява на себе си, като скандалите в него никнат един след друг. Преди дни От ''Шоуто на Слави'' разкриха, че всъщност Министерство на финансите е изплатило субсидии по 13, 23 лева на глас за 2018 година на партиите и коалициите имащи право на субсидия. Сумата фиксирана в Закона за държавния бюджет обаче не е същата, а е 11 лева на спечелен действителен глас. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая, а финансовият министър Владислав Горанов твърди, че Законът за политическите партии има несъвършенства и заради това партиите са получили повече пари, отколкото всъщност им се полагат. За експертен коментар по темата, от ФАКТИ потърсихме адв. Николай Хаджигенов,

''Според мен тук не е нужна гледната точка на юристи. Горанов се оправдава, че законът бил несъвършен, но първо същите тези идиоти, правят същите тези закони и второ аз не познавам случай в последните 30 години у нас политик да е хванат на калъп (в лошия смисъл на думата) и да не е казал, че законът е несъвършен'', заяви пред ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов.

''Очевидно е, че законът казва 11 лева за партиите, а ти да даваш 13 лева, очевидно проблемът не е в закона, а в теб. Очевидно това е престъпление и то тежко престъпление. Може би дори не е едно. Дали министърът просто не е свършил работата, за която му плащаме заплата или тук има някое от умишлените престъпления, е все тая, защото в крайна сметка говорим за едни 6 милиона и кусур, което е особено голям размер и особено тежък случай. Представете си за 70-те хиляди на Иванчева 20 години, значи за 6 милиона и половина ние трябва да заключим Горанов някъде и да хвърлим ключа спокойно'', каза пред ФАКТИ адв. Хаджигенов.

От ФАКТИ попитахме адв. Хаджигенов и за очакванията му към проверката на главния прокурор Сотир Цацаров по темата:

''Нека си дойдем на думата. У нас единственият реално проверяващ орган са Биволъ и още една-две медии, никой друг. Съдейки от проверките на Биволъ, Цацаров светна като крушка, ако ползвам вербалните изрази на същата тази прокуратура, като това не е за първи път. Поради това не очаквам Цацаров да свърши нещо смислено. Той цял мандат не свърши нищо смислено, освен да брани властта с всичките си сили. Той нищо друго не е свършил'', отговори на въпроса на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов.

''Сега накрая да се разработи, защо да го прави? Той цял мандат не работи, та сега ли? Цацаров по всички крупни престъпления, по които е трябвало да работи, за които е бил сезиран от медийни разследвания или адвокати, той никога не е работил. Там винаги има някакви драстични разминавания. Случаят на Московски, какво стана? Прекратиха му делото, а там имаше драстично престъпление! Всеки един друг човек, който не беше министър, щеше да бъде задържан на секундата и на третия ден щеше да има присъда. Московски го потупаха по гърба, нали.. и прекратиха делото. Това е първи такъв случай за подобно престъпление като неговото'', допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти комунисти във Венецуела

    53 6 Отговор
    Какво са 6 милиона в сравнение с вечността? Едно нищо са.
  • 2 El chochone

    124 4 Отговор
    Оставка и затвор за виновните! :(
  • 3 Браво

    96 6 Отговор
    Има светлина в тунела!! Не всичко е загубено.
  • 4 гост

    18 154 Отговор
    лошото е,че точи мазен адвокат просто си прави пиар на гърба на другите

    Коментиран от #31

  • 5 onq s konq

    14 158 Отговор
    И както Шопът твърди че "Най мразим да мислим",така и аз бих казал че "Най мразим адвокат да се прави на съдия".Обяснява Горанов че "ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ" без коментар дали е идеален или несъвършен,адвокатът Хаджигенов обаче твърди че е налично Тежко престъпление.И понеже отказва да разбере тоя адвокат как 11лв стават 13/но светкавично изчислява "преразход" от 6 млн/,ще обяви ли Той в мошеничество Продавач,който е сложил на стоката си цена 1лв примерно,но на касата иска 1,20лв след прибавяне на ДДС?Искам да бъда разбран правилно:Тия пари не влизат в МОЯ ДЖОБ,дори напротив - от там излизат,но дразнещото е че ТОЧНО В ТОЯ ПРЕДИЗБОРЕН МОМЕНТ се съживява въпросният "скандален субсидиен факт" с 2-ГОДИШНА ДАВНОСТ/толкова мина от последните избори/.А целта е ясна-Омаскаряване на Управлението на ГЕРБ срещу БЕЗ СЪМНЕНИЕ-ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ ...от "Някой".

    Коментиран от #7, #21, #32

  • 6 Усмивката

    118 6 Отговор
    Е ,той Бойко такива ги „ изтегля ” леко назад.Това е за „нашите” наказанието.Нали така бе с Цачева,Цветанов и пр.А за Иванчева 30 тояги на голо сред площада.Това е справедливост по Герберски
  • 7 Усмивката

    102 7 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    А в този „лош ” закон не пише ли.....финансовият министър трябва да може да смята.Те, простаците като лъжат, лъжат тъй простовато че чак да ги съжалиш.
  • 8 иванчо

    17 71 Отговор
    адвокат-по лошо и от бирник най големите кожодери в българия
  • 9 GODORO

    89 2 Отговор
    Горанов си е вип персона,той с Теменужка останаха последните най-най без които не можем.В нормална държава след първият сигнал нещата щяха да бъдат други.Тоя като е видял/ако е/,че сметките не излизат защо не е реагирал,та това са пари,бюджет и т.н.-що за икономист кой знае какви батаци има още и затова сме на тоя хал.
  • 10 баламата

    92 4 Отговор
    Както винаги досега, Горанов е мишок и с действията си показва че угодничи на себеподобните... Айде бе, да сметнеш 2 и 2 било несъвършенство в закона... май будалата вече няма какво друго да каже... И на баламите вече ни е ясно защо го държат в големата лапаница...
  • 11 Бсп

    27 36 Отговор
    Защо Нинова неизлезе като честен комунист да върне парите, а две години мълчи като партизанин на разпит. Партиите ги интересува само едно, да докопат власт, а с нея народната пара. Всичките предизборни реторики са за заблуда на простолюдието.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РОДОЛЮБЕЦ

    69 2 Отговор
    Реално колко Българи има в момента в страната. Кога ще се редуцира народното събрание според релния брой хора и съответно броя на гласоподавателите

    Коментиран от #37

  • 14 Безпартиен

    62 2 Отговор
    Закона не бил хубав. Ами я да си представим, че във връзка с неясен текст от този закон партиите трябваше да получат не 11 лв., а 9 лв. за действителен глас, какво щеше да стане. Аз мисля, че веднага на среднощно заседание "проблема" щеше да бъде решен. Сега обвинявате Горанов, но те всички и управляващи и неуправляващи вземат парите и си траят.
  • 15 Доказано!

    55 6 Отговор
    Беззаконието разлага и унищожава държавата. Следва глад, мизерия, проституция - накрая революция. Идват комунягите с големите тояги. Настъпва мир и благодат поне за 45 години минимум.

    Коментиран от #18, #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е

    59 4 Отговор
    Законът позволява на ГЕРБ да краде, да купува евтини апартаменти, къщи за тъщи, тераси с джакузи и барбекюта, да плаща не повече от 10 лв. застраховка за загинал и т.н.
    Ако не ми вервате, питайте Цацаров, он че ви открехне за некои далавери.
  • 18 РОДОЛЮБЕЦ

    5 35 Отговор

    До коментар #15 от "Доказано!":

    И като те подпукат комунягите с големите тояги ще цъфнеш и ще вържеш. Дали ще искараш 45 години или ще умреш в Белене за няколко месеца. Голяма агитация направи, да избегнем ГЕРБ и да положим чинно гръб пред големите тояги на БСП.

    Коментиран от #29

  • 19 БОКО ТИКВАТА

    4 41 Отговор
    ХАДЖИГЕНОВ Е ПЛАТЕН СОРОС.
  • 20 ужас

    55 1 Отговор
    Нито Цацата, нито тиквата са вечни. Ще дойде време, когато това заоблено министърче ще дава обяснения. Шайката ще си плати всички зулуми. Какво неясно има в изречението"дават се по 11 лв на глас"? Някой от защитаващите тук престъпника Борисов може ли да обясни?
  • 21 йьйь

    41 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    и като сме пред избори - да им опрощаваме всичко ли?
    това са моите пари!!!
  • 22 Scriptor Incertus

    12 1 Отговор
    Предложения de lege ferenda:

    1. Партийни субсидии в минимален размер от 132.30 лева за глас.
    2. Максимален нормативен праг да не се установява.
    3. Максималният размер да се определя дискреционно от МФ.
    4. Глава седма от Наказателния кодекс, в частта й относно престъпленията против финансовата система, се СУСПЕНДИРА.
    5. Обвинения на длъжностни лица за бюджетни престъпления при никакви обстоятелства не се повдигат.
  • 23 ААА НЕ ТАКА

    3 22 Отговор
    Това не е същото !!! Тук няма поискан подкуп . Това е възможност дадена от закона , тоест не е незаконно , няма специална забрана , и парите са изплатени . . . Нищо че са повече , това не е незаконно и случая с Иванчева не служи за сравнение .
  • 24 гост

    3 26 Отговор
    От гога този "адвокат"стана финансов инспектор.Тези които се помещават в телевизия Евроком са хора на Цветан Василев.Ходят при него вземат интервюта и след туй развиват небивали историй.
  • 25 ами

    0 22 Отговор
    Ето как се пише за да се манипулира. В това писание има само голи обвинения и никакъв коментар по същество. Първо данните за гласувалите ги предоставя ЦИК на министерството.
    Второ всички бюлетини на гласували се считат за действителни
    И трето сметката на Слави не е вярна
  • 26 Алфа Ромео

    17 0 Отговор
    Абсолютно прав, Цацаров нищо конкретно не е свършил през цялото време, само празни приказки и хвърляне прах в очите на хората но и това не помага, хората виждат и през праха. Имаше една тъпа чалга но принципно е много актуална от десетки години вече, ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА, макар че като става въпрос за цигани и за кокошка има прошка....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 цвцв

    12 1 Отговор
    стройм магистрали,пътища,улици зад бл.Българка в Русе направиха улица на която от блоковете при дъжд децата трудно стигат до д.г.пинокио идиотщина на наков и стоилов младоженеца
  • 29 Голям прос

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "РОДОЛЮБЕЦ":

    Доказано ще почакаме още 15г благоденствие при ГЕРБ и себеподобни, да станат 45 и после ще чакаме БСП да направи революция. След това 45г и при тях благоденствие. Иванчева я изгориха мафиотите, щото не им вървеше по гайдата за "жълти стотинки". Като не е съвсем сигурно дали не са подхвърлени от "строителите" на сегашното благоденствие. Ако слушкаше щеше да има безнаказано поне десетина пъти по 70к лв. Надявам се терминал 2 да просъществува вечно
  • 30 изумен

    12 0 Отговор
    За подобно нещо в Китай просто ще те разстрелят , в Южна Корея ще отнесеш 20 години на момента ! На всякъде по света ще те накажат , само В Мутроландия на стареца престъпник Бойко Методиев Борисов ще ки останеш министър !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оня дето рита коня

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Епа с тия пари ти плащат да ръсиш тъпизми тук, как не ти влизали в джоба?
  • 33 Нерегистрир@н

    0 3 Отговор
    Безразличен, не подкупен...
    Никой не ви омаскарява бкп. Вие сами се самоизяждате за власт и пари. Кога кажеш истина десни бкп обиждат и обратното и в случая от вашите разправии народ мре като муха. Иванчев, има си съд, при живково, Таня бе взела и сменила етикет на чанти, от едно или трето в първо качество чанти, разлика един лев, или общо около 300, 400 лева и бе осъдена ефективно, в Сливен и Мандица кога я водеха от Сливен питах е за Таня, на стана плачела, красота, баща й полковник, майка й счетоводител Иванка в дат или дап, но лежа и 1989 омъжила се за немец, на 38 г. Има закони и граждани следва, остави горе, тях не гледай, те може, но народ, ако всеки.. Не търси справедливост, най големите кучкари и кучки и с векове са се оправя ли. Борят се отвън да влязат, а за народа повече ковчези, богати срещу богати, боледуват от,, алчност,,, далаверки им зная със земи, при кмета, но я номенклатура, я човек на кмета, даваш му 2 х. Пример и всичко, те затова те изхвърлят, искат цигани, прости хора.. Кой много знае му режат главата и на кучетата,,, виж кои искат,,, а пенсионер, шоумен, а най умните бяха юристите, къде са ви, председателя.. Юрист, но протеже на цц или... Тт знаем, но отказ, от моя страна, а пена си оправи юрист право деца, с доказателства, но ти си парцал.. Обиди, удари, кога кажеш истината, има и скромни, Веска от пазар. Скромна, тошка цигари на Костадинов пакети от цигарената, сега в сф, от к, л, Бойко е млад, деца на майката земя, добър или ло
  • 34 001

    1 1 Отговор
    На запад са сме. Не ви искаме работата. Пишем ви от ей така,. Тук не е място за мнозина. Не сме играчи, подмазвач и другото си го знаете. Завинаги на запад. Няма връщане, плюхме и сме много добре, а защо трябва вие комунисти леви и десни да ни програмира те живота, поне сме чисти, а вие
  • 35 модерен ляв

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Доказано!":

    Леж' на тази кълка.
  • 36 Шефьор

    1 1 Отговор
    Винаги съм имал съмнения относно квалификацията на Горанов за министър на финансите. Единствения плюс за него е, че е от отбора на Брато от Банкя. Я, да види какво е да не платиш някой данък-ще ти съдерат задника, ама като нашето момче, което е сложена на това място, да гледа, като не знае да пита, се наака, се оказва, че закона е
    несъвършен.

    За Цветан Цветанов пък е валидно:"Всички правят така"., за ония селяци от К-о, м-м-м пи е и то нещата са тия тераси са общи и те не са мои, ама нещо си баш не е така.

    Хора това са хора от изпълнителната власт, които трябва да дават пример, а то си е е....ло майката. С две думи отборни играчи.
  • 37 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "РОДОЛЮБЕЦ":

    НОВАТА СГРАДА НА ПАРЛАМЕНТА Е С 270 МЕСТА (за всеки случай) ЧЕ ВИЖ МОЖЕ И ДА СЕ УТРОИМЕ В БЪДЕЩЕ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.