Отидете към основна версия

16 201 61

Само във ФАКТИ: Недопустими изразни средства в сборник по математика за 4-и клас

  • математика-
  • сборник-
  • недопустими изразни средства-
  • факти

Подобен език е обиден за една точна наука, каквато е математиката

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми читатели, много от Вас и родители, снимките, които ще Ви покажем не са част от сценарий на театрална постановка или пък на циничен комедиен сериал, а илюстрират съдържанието на сборник по математика за извънкласна работа в 4-и клас. От ФАКТИ категорично изразяваме възмущението и несъгласието си подобен род съдържание да бъде поднасяно на българските ученици. Освен това използването на такъв вид епитети в сборник по математика е подигравка с тази точна наука, която има няколко века история.

''Рогато'', ''грозно'', ''досадно'', ''побъркано''?!!! Съвсем леко успокоение е, че авторите на този сборник не са стигнали още по-далеч в използването на този крайно неприемлив език, който децата, техните родители и учители са принудени да четат.

Или пък погледнете и това...

Какво дири ''лотарийният билет'' из дебрите на математиката? Още от 4-и клас ли започва посвещаването в масовото търкане на билетчета?

От ФАКТИ се питаме къде е институционалният контрол над хората, които пишат сборници и учебници за българския ученик и защо сборници с такова съдържание стигат до него? Какво точно прави и какво е позицията на Министерство на образованието по този въпрос? Помним как преди няколко месеца МОН се намеси и застана срещу подмяната на историята, която касае комунистическия период на България 1944-1989г. Искрено се надяваме на подобна реакция и този път, защото тези обидни и груби изразни средства са не по-малък проблем и нямат място в нито един сборник или учебник.

Ето и кои са авторите на това неуважение спрямо математиката:

Уважаеми родители, апелираме към Вас с чувство за отговорност и загриженост към децата на България и българското образование, ако попаднете на такъв тип скандално и неприемливо съдържание, не се колебайте да ни пишете на нашата електронна поща editors@fakti.bg или на Фейсбук страницата ни fakti.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини