Отидете към основна версия

8 583 87

Руснаците показват архивни документи, че Полша още от 1934 г. е в сговор с Хитлер

  • боян чуков-
  • полша-
  • русия

Боян Чуков за последните спорове

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните седмици се наблюдава мощна информационна атака от страна на Москва по отношение на приравняването на Сталин с Хитлер в исторически план от евроатлантическата общност.

Рязкото изказване на Путин за полския посланик в Берлин през 30-те предизвика извикването в полското външно министерство на руския посланик Андреев във Варшава.

Путин нарече полския посланик в Третия райх „антисемитска свиня“.

Руснаците започват да показват архивни документи с неизвестни или почти неизвестни факти за Втората световна война. Например: Полша още от 1934 г. се намира в сговор с Хитлер.

Около 1 милион поляци се сражават на страната на Третия райх. Поляците се оказват по-големи антисемити от германците. Поляците изтребват повече полски евреи от германците. По тази причина Хитлер изгражда известните концентрационни лагери предимно на полска територия.

Румънците влизат със своите войски в СССР на 22 юни 1941 г. близо 45 минути преди германците. Около 360 000 унгарци воюват с невероятна жестокост срещу Червената армия през Втората световна война. В блокадата на Ленинград участват почти всички западноевропейски страни (французи, испанци, белгийци, холандци, датчани, норвежци, финландци...) със свои въоръжени формирования.

Почитането на хитлеристите в Прибалтика и Украйна е доказан факт.

При обновения прочит от някои руски историци България и Чехословакия се коментират в положителна светлина.

Руснаците дадоха ясно да се разбере, че повече няма да оставят без последствие гавренето в Европа с паметниците на загиналите червеноармейци.

Варшава първа разбра посланието. Полските управляващи започнаха да дават сигнали, че търсят смекчаване на конфронтацията с Москва.

За съжаление нашето обществено мнение не е готово напълно да осмисли реалната роля на Борис III и легендите за Тодор Живков в този драматичен за нас период.

Много от фактите са неизвестни за повечето българи. Все още в съзнанието на голяма част от нас са вкоренени исторически клишета за „монархо-фашизма“ от времето на „развитото социалистическо общество“.

Вероятно едно цяло поколение ще си отиде с тях.

Ние също се нуждаем от честен прочит на нашата история. Без нейното адаптирането към текущата ситуация, пречупена през различни идеологически призми (преди и сега). Остава да се отворят британските архиви за полета на Рудолф Хес до Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 49 гласа.

Свързани новини