Отидете към основна версия

24 769 41

На самотек ли е оставен един от най-големите ни университети?

  • нбу-
  • нов български университет

Разказът на наш читател

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България сме свикнали да даваме държавните институции като пример, когато става дума за неуредици, мудност и липса на заинтересованост. Когато обаче същите проблеми се забележат в частния сектор, то вече явно става дума за национална характеристика. Още по-притеснително е когато подобна е ситуацията във висшите учебни заведения, които са призвани да бъдат за пример. Затова от ФАКТИ ще разкажем с притеснение случай, с който ни запозна наш читател. Девалвира ли Нов български университет? Какво се случва в институция, която претендира за лидерство сред частните, а и не само, висши учебни заведения в България?

На самотек ли е оставен един от най-големите български университети? Ето и какво ни разказа нашият читател:

"Няколко години учих специалност в Софийския университет, чийто учебен план е остарял, както признават част от самите преподаватели. Това ме накара да потърся друг по-смислен вариант за довършване на висшето си образование. Разгледах аналогичната програма, която се предлага в Нов български университет. На теория всичко изглежда чудесно. Учат се актуални неща, преподавани от хора със съвременно мислене. Няма ги тежките соц предмети и практики, няма учене на излишни неща, които никога не биха ми потрябвали. Всичко хубаво обаче свърши дотук.

Отидох в НБУ и подадох молба за преместване в университета, придружена с акредитация на взетите изпити от Софийски университет. Имаше и формалност за уточняване, която касае мой предишен кратък период в НБУ. Разбира се, служителите от администрацията приеха молбата ми, казаха, че тя ще бъде разгледана и ще получа обаждане в рамките на около три седмици. След като измина повече от месец и такова обаждане не последва, реших аз отново да съм активната страна. Свързах се с човек от университета и се оказа, че молбата ми е била входирана, но формалността, за която вече споменах, се оказала сложна за разбиране от работещите в университета. В такъв случай не би ли следвало да ми се обадят и да уточним въпроса? Очевидно не. Все пак стана ясно, че акредитацията ми от Софийски университет е одобрена и ще продължа образованието си от курса, който съответства на проведените дотук в СУ. Единственото, което поискаха от НБУ е да се явя на кандидат-студентски изпит, който бе след още един месец. Записах се и си платих таксата за него, проведох го и въпреки че отдавна съм приключил със средното си образование, изкарах резултат, достатъчен да бъда приет безпроблемно. Следващата стъпка бе да запиша курсовете и да платя семестриалната си такса.

Изпратиха ме при жена, която отговаряше за записването на курсовете. Разказах и за случая, тя отвори информацията и изведнъж ми заяви, че въпреки взетите до този момент изпити, трябва да започна образованието си от самото начало. Което при таксите в НБУ означава няколко хиляди лева повече. А и не съответства на обявеното до този момент, заради което аз се явих на кандидат-студентски изпит и като цяло работех по плана да се запиша именно в този университет, стопирайки следването си в Софийския университет. Все пак въпросната жена обясни, че не е съвсем сигурна в информацията си и ще прехвърли въпроса до отговорничка за конкретната специалност. Впрочем специалност, за която разбрах, че интересът е слаб и има записани около 4 студента. И специалност, която трябва да подготвя бъдещите учители на България... При това положение е странно, че с такава лекота се пропуска привличането на нови хора, съответно приходи. А дали не именно заради такова отношение не е и толкова малобройна групата? Пиша това, тъй като вече над месец след обещанието въпросната отговорничка да се свърже с мен, за да уточним последните детайли, това така и не се е случило. Опитвайки се да я открия, на предоставените от университета телефони с дни никой не отговаря. Академичната година вече върви към преполовяване, а аз близо четири месеца не мога един вид да измоля Нов български университет да им дам няколко хиляди лева... Впрочем чувам, че подобно отношение вирее и в други сегменти от работата на университета. Обръщам се към медията Ви, тъй като съм сигурен, че случаят ми не е изолиран и ще бъде от полза на много хора евентуално стягане на редиците на място, от което в някаква степен зависи бъдещето на България."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.

Свързани новини