Last news in Fakti

31 Октомври, 2013 09:26 1 691 8

Народ, който охулва студентите си, е неадекватен

  • студенти-
  • протест-
  • ректор-
  • окупация-
  • медицинския университет-
  • нбу-
  • су

Повечето ректори и преподаватели обаче смятат, че мястото на протеста е на улицата

Народ, който охулва студентите си, е неадекватен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В моя университет има неидентифицирани обекти, които се опитват да подтикнат студентите към протестни действия”, обясни за „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Ваньо Митев – ректор на Медицинския университет в София.

Според него най-добрият вариант е студентите да „залеят улиците” – нещо, което е виждал във Франция. „Ето Ларгото - да го запълнят и да се види колко са много”, допълни ректорът на Медицинския университет. Проф. Митев заяви още и че е необходимо студентите да излязат с конкретни и ясни искания.

Проф. Неделчев – преподавател в Нов български университет, бе категоричен, че Европа и по-конкретно Франция добре познава студентските окупации. 

„Ако ни наблюдава Христо Ботев отнякъде, ще каже, че много от тези вайканици за спирането на учебния протест са смешен плач. Благоразумието в такива ситуации трябва да бъде изоставено. Мисля, че в момента студентите не губят от учебния процес, защото те получават своето най-важно гражданско образование”, категоричен бе преподавателят от НБУ.

„Подкрепям това студентите да залеят Ларгото. Това е и моят призив, но в момента ситуацията не е такава поради процесите, които протичат в цялото ни общество. Хората са приучени да бъдат по-пасивни и да гледат какво се случва. Действително, окупацията прекъсва учебния процес, но студентите, които идват тук и се включват в окупацията, се учат на нещо важно – да не търпят ситуации, създадени от политическия елит, които изменят демократичната система”, обясни докторантът по история Димитър Вълчев.

„Един народ, който охулва студентите си, е неадекватен народ. Има няколко безспорни неща - безспорно е, че законът, който забранява политическа дейност в университетите, е тежко нарушен, но е безспорно и че властта нарушава законите ежедневно. Безспорно е, че този протест е с крайни скандални форми, но само така той може да бъде чут. Безспорно е, че окупацията на Университета е своеобразен интелектуален нонсенс, но на същото бях свидетел през 2006 г. в Сорбоната. Безспорно е, че днешното правителство е по-демократично и по-компетентно от предишното. Но също така е безспорно, че в управлението и политиката има грешки, които не се прощават. Би било много страшно, ако нашето гражданско общество не получи резултат от тези вече 150 дни протести и тези няколкодневни студентски окупации на Университета. Не може големите политически грешки да остават безнаказани”, категоричен бе преподавателят от СУ доц. Атанас Семов.

Ректори на няколко от засегнатите от окупацията университети застанаха „от другата страна на барикадата” и в студиото на бТВ, където отново изразиха мнението, че малцинство от няколко десетки студенти пречи на правото на хиляди други да ходят на лекции и да „създават наука”.

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, отрече да е отправял призива „Като не ви харесва в България, емигрирайте!”. Той обясни, че думите му са били извадени от контекста – диалог, който той провел с 28-те студенти окупатори. Статев изказа възхищение от проведена в сряда среща с премиера и няколко министри, от която станало ясно, че всеки университет ще има по-голям бюджет от предходната година.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев от своя страна подчерта, че протестиращите студенти нарушават правилника на учебните заведения. Той обаче не искал да упражни правото си в случая и да „отстрани” нарушителите, тъй като са много, а искал да ги убеди, че не са прави в действията си.

„В Пловдивския университет протестът протича по цивилизован начин. Студентите получиха аудитория, където да изразяват позициите си. Вчера за 10 минути са блокирали кръстовище, така че смятам, че постепенно ще излязат навън да протестират”, обобщи ситуацията в областния град проф.Запрян Козлуджов, ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър Боб Фос

    2 1 Отговор
    НАРОДА Е ЗАД СТУДЕНТИТЕ-КОИТО КАЗВАТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ОЧИТЕ- КОЙ Е ОКУПИРАЛ ВЛАСТТА,ПАРЛАМЕНТА И ПАРАЛИЗИРАЛ ЖИВОТА НИ-ТЕГЛЕЙКИ БЕЗ-УМНИ ЗАЕМИ,КОИТО ПАК НАРОДА ЩЕ СЕ ГЪРЧИ-ЗА ДА ПЛАТИ!!!!!
  • 2 миро

    2 1 Отговор
    Ах тези червени ректори, нямат ли малко срам???
  • 3 georgi

    2 1 Отговор
    Окупацията е следващата логична стъпка след 140 дни протести. Писна ни управляващите да повтарят, как протеста трябва да се запази мирен, как не трябва да се блокират сгради, улици ... РЯДКО СРЕЩАН ДЕБИЛИЗЪМ, БЕЗОЧИЕ, НАГЛОСТ ....
  • 4 Иво Маслинков

    0 2 Отговор
    А не сте ли се замисляли как ще се отрази окупацията на вузовете? Най - вероятно план-сценарият включва фалит и приватизация, като форма на реформиране на образованието . И има основание: При положение, че вече няма толкова държавни длъжности, за каква държавна поръчка може да става въпрос? Май за СУ в надзорния съвет /колко му е да стане настоятелство/бяха Иво Прокопиев и Хампарцумян, а? А конкретната цел е да се отвлече вниманието на народа от проблемите с бежанците. 3-тата цел на тази многоцелева операция е пък студентите да не са на улицата, за да няма истинска опасност от ескалация на напрежението и правителството няма да падне, защото никой не иска горещия картоф на властта точно сега, преди избори за европарламент. ЦИРК ДРАГИ ЗРИТЕЛИ, ЦИРК!!!
  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Какъв беше този Хамбарпамацупинян бе? Ех ако Хитлер беше жив някой симпатяги щяха да са по ниски от земята!
  • 6 по темата

    0 1 Отговор
    Стотина лумпена (защото това са лумпени, а не студенти), тероризират останалите над двадесет хиляди(20 000), като ги обричат да пропуснат година, защото видите ли, на стотината Терориста им било на кеф това мероприятие.
    Като искат да си протестират да го правят пред парламента - политическите изяви в университета са забранени; ако не им харесва улицата, полицията да влезе и да си свърши работата.

    С Терористи не се преговаря, а просто ги изкарват навън без оглед на средствата, щетите и здравословното състояние та Терористите!
  • 7 Таня Нейкова

    0 0 Отговор
    Политическите изпълнения са за улицата ,а не за университетите.Когато вземат интервюта с тях голяма част не знаят какво искат и какво правят,а отделно от това и изразните средсва не са им на нужното ниво- да наблягат на ученето и да не се занимават с глупости.Най-добрата борба е доброто образование-не бива да се допусне нулева година,за да обслужват нечии неясни политически интереси.
  • 8 Таня Нейкова

    0 0 Отговор
    Ине се заблуждавайте,че народа е зад студентите които окупират-напротив болшинството са против категорично.