ФАКТИ.БГ

На самотек ли е оставен един от най-големите ни университети?

Разказът на наш читател

Публикувана: 15 Януари, 2020 16:45
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7406
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България сме свикнали да даваме държавните институции като пример, когато става дума за неуредици, мудност и липса на заинтересованост. Когато обаче същите проблеми се забележат в частния сектор, то вече явно става дума за национална характеристика. Още по-притеснително е когато подобна е ситуацията във висшите учебни заведения, които са призвани да бъдат за пример. Затова от ФАКТИ ще разкажем с притеснение случай, с който ни запозна наш читател. Девалвира ли Нов български университет? Какво се случва в институция, която претендира за лидерство сред частните, а и не само, висши учебни заведения в България?

На самотек ли е оставен един от най-големите български университети? Ето и какво ни разказа нашият читател:

"Няколко години учих специалност в Софийския университет, чийто учебен план е остарял, както признават част от самите преподаватели. Това ме накара да потърся друг по-смислен вариант за довършване на висшето си образование. Разгледах аналогичната програма, която се предлага в Нов български университет. На теория всичко изглежда чудесно. Учат се актуални неща, преподавани от хора със съвременно мислене. Няма ги тежките соц предмети и практики, няма учене на излишни неща, които никога не биха ми потрябвали. Всичко хубаво обаче свърши дотук.

Отидох в НБУ и подадох молба за преместване в университета, придружена с акредитация на взетите изпити от Софийски университет. Имаше и формалност за уточняване, която касае мой предишен кратък период в НБУ. Разбира се, служителите от администрацията приеха молбата ми, казаха, че тя ще бъде разгледана и ще получа обаждане в рамките на около три седмици. След като измина повече от месец и такова обаждане не последва, реших аз отново да съм активната страна. Свързах се с човек от университета и се оказа, че молбата ми е била входирана, но формалността, за която вече споменах, се оказала сложна за разбиране от работещите в университета. В такъв случай не би ли следвало да ми се обадят и да уточним въпроса? Очевидно не. Все пак стана ясно, че акредитацията ми от Софийски университет е одобрена и ще продължа образованието си от курса, който съответства на проведените дотук в СУ. Единственото, което поискаха от НБУ е да се явя на кандидат-студентски изпит, който бе след още един месец. Записах се и си платих таксата за него, проведох го и въпреки че отдавна съм приключил със средното си образование, изкарах резултат, достатъчен да бъда приет безпроблемно. Следващата стъпка бе да запиша курсовете и да платя семестриалната си такса.

Изпратиха ме при жена, която отговаряше за записването на курсовете. Разказах и за случая, тя отвори информацията и изведнъж ми заяви, че въпреки взетите до този момент изпити, трябва да започна образованието си от самото начало. Което при таксите в НБУ означава няколко хиляди лева повече. А и не съответства на обявеното до този момент, заради което аз се явих на кандидат-студентски изпит и като цяло работех по плана да се запиша именно в този университет, стопирайки следването си в Софийския университет. Все пак въпросната жена обясни, че не е съвсем сигурна в информацията си и ще прехвърли въпроса до отговорничка за конкретната специалност. Впрочем специалност, за която разбрах, че интересът е слаб и има записани около 4 студента. И специалност, която трябва да подготвя бъдещите учители на България... При това положение е странно, че с такава лекота се пропуска привличането на нови хора, съответно приходи. А дали не именно заради такова отношение не е и толкова малобройна групата? Пиша това, тъй като вече над месец след обещанието въпросната отговорничка да се свърже с мен, за да уточним последните детайли, това така и не се е случило. Опитвайки се да я открия, на предоставените от университета телефони с дни никой не отговаря. Академичната година вече върви към преполовяване, а аз близо четири месеца не мога един вид да измоля Нов български университет да им дам няколко хиляди лева... Впрочем чувам, че подобно отношение вирее и в други сегменти от работата на университета. Обръщам се към медията Ви, тъй като съм сигурен, че случаят ми не е изолиран и ще бъде от полза на много хора евентуално стягане на редиците на място, от което в някаква степен зависи бъдещето на България."

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
кнаус 485
1 Отговор
Всичко в нашата скапана държава девалвира,в това число и НБУ,апропо НБУ не е това,което трябва да бъде едно висше училище,детето учи там,камара пари дадохме,но не получи никакви знания,но иначе е с диплома...от НБУ...

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +47

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
политици олигарси мутри нямат нужда от учни хора а от неграмотни по лесни са за манипулиране

Оценка:
-1 +35

Бойко Борисов
3 Отговор
Какъв е смисълът на тези статии? Нищо не може да се направи по въпроса, само подтиквате народа да бяга извън България. Като станем под 6 милиона, от които 3 милиона роми, да ви питам вас! На вашата съвест ще тежи, авторчета!

Оценка:
-20 +10

Един
4 Отговор
Управляващата олигархия има нужда от необразовано население с оглед лесното “мачкане” и манипулации !!!! Това в истината.

Оценка:
-1 +21

Нбу е пирамида
5 Отговор
За пари и там е заповядано на даскалите по ниско от 3 да не пишат защото си плащаш и требва да избуташ дори да не се явяваш защото там няма присъствие и никои не го интересува там ли си или не важното е таксичката да си платил

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +19

Не разбирам.
6 Отговор
Би трябвало да е обратното. По-умно общество, по-лесно съжителство и управление. Я вижте африканците и арабите. Африка сега има диктатори, ни това е защото получават помощи от запад. Иначе днеска щеше да в един, други ден друг. Точно обратното би трябвало да е. Със умни хора се стига по-лесно до разбирателство и компромиси. Пробвайте да обясните на някой талибанин, защо лозата не е по-скъпа от жената. Трудно.

Оценка:
-5 +3

dASKALA
7 Отговор
дА Избереш нбу, пред софийския ???????ти фред ли си????

Оценка:
-6 +35

КККК
8 Отговор
Пълни глупости пишете и автора и коментиращите хахаха!

Оценка:
-5 +11

Госあ
9 Отговор
нбу - университета за калинки и адреналинки 🤣 к'во ни занимавате с глупости ?

Оценка:
-4 +40

Чистница
10 Отговор
Само тек?

Оценка:
-1 +5

Гост
11 Отговор
Къв университет бе, ЕДНА ЦЯЛА ДЪРЖАВА ВЪРВИ НА САМОТЕК

Оценка:
-0 +34

Пич
12 Отговор

До коментар #1 от "кнаус 485":


Това дали детето ще придобие знания, е лична отговорност. Знанията се дават, но не на сила. Учил съм в НБУ и мога да кажа,че който иска, ще научи, защото всичко се преподава. Ако някой не иска да учи, факт е ,че може да завърши, но с по-слаба диплома, тоест ще има базови знания.

Оценка:
-7 +11

бай Пуньо
13 Отговор
1. Обажда се и търси настоятелно този, който иска нещо, който подава молбата. Той на първо място се интересува от отговора, той има личен интерес от него. И не чака три или четири седмици, а настоява за бърз отговор. Да се чака служител на администрацията да ти се обади по твой въпрос е по-зле и от соц. навик.
2. Не се чака да разбереш след месец дали молбата ти е входирана, а още, когато я подаваш, искаш входящ номер и не си тръгваш, докато не ти го дадат.
3. Изискваш ПИСМЕН отговор от овластено лице с подпис и печат на всяко твое значимо питане или искане, което също трябва да е писмено. Само описания ПИСМЕН отговор има значение и сила и може да се търси отговорност защо не се изпълнява. Всичко останало е „тоя казал”, „оня казал”, „дай парите”. Дори и по време на соца нямаше такава наивност. На служителките няма какво да разказваш, показва им се писмен отговор и разпореждане от отговорното висшестоящо лице.
4. Изминали са четири месеца без нужния резултат, защото не си движиш задачите, които са твои, а не на НБУ.

Оценка:
-1 +20

Пипи
14 Отговор
Да се избере СУ пред НБУ наистина е безумно. Не знам какво там ще се научи повече.Не е тайна, че там изпитите и дипломите просто се купуват.

Коментиран от #17


Оценка:
-9 +17

Евро реалист
15 Отговор
Тоя "университет " отдавна е превзет от соросоиди . А това да смениш СУ с НБУ просто не ми се коментира.

Оценка:
-5 +27

Пич
16 Отговор

До коментар #5 от "Нбу е пирамида":


Ако НБУ е пирамида, ще вземат парите и няма да предоставят знания. Но не е така, НБУ работи като всеки университет, дори обучението е по-модерно и в крак с времето, разликата е ,че за това се заплаща, защото е частен университет. Както по целия свят има частни университети, и то едни от най-добрите изобщо в света като Харвардския или Йейлския университет. Белегът държавен или частен университет не е показател дали обучението е по-качествно.

Коментиран от #33


Оценка:
-12 +10

Пич
17 Отговор

До коментар #14 от "Пипи":


Не думай, понеже в държавните университети не се купуват. Въпросът е друг - който иска да учи и да знае, ще го направи и в държавния, и в частния университет. И още нещо - много преподаватели от държавни университети работят и в частни.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +15

hmhmhm
18 Отговор

До коментар #17 от "Пич":


Само не ми хвали тези дето си плащат пред тези който не. Айде да не ме занимаваш

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +11

бай Пуньо
19 Отговор
Продължение
5. Когато никой не отговаря на телефона, вдигаш се и отиваш там, на място.
6. И въобще не е вярно, че действайки така, пропускат приходи. От написаното се вижда, че се опитват всячески да ти вземат парите, без да се съобразят с твоите искания и права. А за тях ти трябва да се бориш, а не НБУ.

Оценка:
-0 +10

Сибирски анадолец
20 Отговор
Да завършиш образование в БГ звучи страшно тъпо... А на някой ако му се рискува, да се разходи в Студентски град в София... Вероятно ще бъде поветен от автомобил на някой академичен младеж, след като си е помислили, че е в публичен дом. Смях... Образовоние в БГ... смях

Коментиран от #28


Оценка:
-7 +4

Пич
21 Отговор

До коментар #18 от "hmhmhm":


Не съм го помислял, но като го каза - условията и базата на НБУ са несравнимо по-добри от СУ, начинът на преподаване е по-модерен, докато в СУ доста преподаватели са останали на ниво от преди 35-40 години от времето на социализма,каквато е и базата им, това може да е причина студент да избере НБУ пред СУ. Може да има,разбира се, други причини.
Второ, стимулът, като си плащаш, е доста голям, особено за тези,които си плащат от своите пари.
Трето, мързелив може да бъде и държавният, и частният студент и да излезе с по-слаба диплома и от двата университета, въпросът е мотивът му да учи - дали е принуден от родителите си, или го е осмислил като лична цел.

И надали ще приоритизираш студент от някой държавен университет извън топ 20 или топ 50 на рейтинговите университети пред такъв от частния Харвард.

Коментиран от #22, #26


Оценка:
-5 +4

ТиСиИЗбирай
22 Отговор

До коментар #21 от "Пич":


Ти си избирай каквото искаш ... факт е, че мой съченици завършиха бакалавър в НБУ и като искаха на правят магистратура (същата специалност) в Технически ... им казаха, че ще трбва 1 година приравнителни (колкото е и ако идваш и като счетоводител примрено с бакалавър). Така че хубаво учат хората, просто не им го признават навсякъде това, че тоалетните и "базата" ... какво е база - една дъска на която трябва да ти натикат неща в главата :) И не ми говори, че щом проектора е нов и ще станеш по-умен :)

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +11

Пич
23 Отговор

До коментар #22 от "ТиСиИЗбирай":


Не, ти в това искаш да ме убедиш. Ти приемаш обучението като " Да ти натъпчат главата със знания"- някак си ми прилича на социалистически тип мислене. Обучението би трябвало да се приема като осъзнат избор и стремеж към учене, а не като пасивно чакане някой да ти набие знания в главата. Самото ти разсъждение показва, че ти разглеждаш ученето като пасивен процес, нещо почти като принуда,а не като това,че ушащият трябва да учи и да се стеми да знае. А това се постига и в държавен, и в частен университет, защото знанията се преподават и в държавния, и в частния университет, въпросът е да искаш да ги усвоиш.

Оценка:
-1 +5

МБМУ
24 Отговор
Те затова хората ходят в Софтуни и другите софтуерни университети

Оценка:
-2 +3

Соломон
25 Отговор
От всяко дръво студент не става. Не са ви криви университетите, но не може да хванеш пpocт човек и да очакваш да стане умен.

Оценка:
-0 +6

Госあ
26 Отговор

До коментар #21 от "Пич":


К'ва база има нбу? За к'во по точно. Ти влизал ли си в Химически или Биологически факултет на СУ да ми говориш за база ? В Химически има чисто нов 600 херцов ЯМР и Масспектрометри с висока резолюция. В БФ наскоро взеха и конфокален микроскоп от най високото поколение.

Оценка:
-0 +5

GgGgG
27 Отговор
Искам да посоча, че НБУ въпреки всичко изписано по-горе си е най-доброто висше учебно заведение в България заедно с Американският колеж. Предлага отлична база, превъзходно отношение от преподавателите, онлайн поддръжка, през която получаваш материали по предметите и невероятна библиотека. Цената...ах цената всички за нея говорят, какво да кажа като не им харесва никой не те кара на сила, ходи си в "Утре наш става светът" и в "Гълъбарника" кихай си по 700-800 и си учи по уръфаните учебници от 84 година. В НБУ имаш два избора да: 1) да не пипаш и да завършиш семестриално и след 3-4 опита да се дипломираш или 2) да учиш, тъй като затова си там и искаш да научиш и да се реализираш.

П.С. Всичко по-горе казано е от личен опит. Хейтъри ще има и това няма как да бъде иначе.

Коментиран от #29


Оценка:
-8 +3

Госあ
28 Отговор

До коментар #20 от "Сибирски анадолец":


"Братчед" ,ти да си чувал за българските олимпийци? В природните науки от СУ ? Шото аз за анадолските не съм.

Оценка:
-0 +1

29
Този коментар е премахнат от модератор
Един там
30 Отговор
Тази попара съм я ял още 2001-2002г точно в НБУ. Гледат те само в ръцете, ако плащаш добре за там си, ако ли не търси си друго място.

Оценка:
-1 +8

Стефан
31 Отговор
Ама и вие сте интересни, КОЕ НЕ Е НА САМОТЕК в държавата, важно е ония нарцис да се показва и да ви обяснява на вас журналистите, не знам дали правилно ви наричам, колко е добър, как строи магистрали, как имаме външни инвестиции, как ще дойдат и Фолксваген и Хюндай и не знам какво още, ЕДИНСТВЕНАТА полза от тези пътувания е че Борисов има по висок дан по карате и таекундо от Алексей Петров, и Петров НЕ Е ИГРАЛ ТАНЦ СЪС САБИ с краля на Суадитска Арабия. Ама и вие се загрижихте точно за университета.

Оценка:
-0 +4

32
Този коментар е премахнат от модератор
Апе ти луд ли си бе
33 Отговор

До коментар #16 от "Пич":


Там никви знания не предоставят казвам ти пирамида за милиарди е това😂😂😂после с тая диплома никои не те иска

Оценка:
-1 +6

Голям смях
34 Отговор
"Публикувано във факти.бг: Какво се случва в институция, която претендира за лидерство сред частните, а и не само, висши учебни заведения в България?" Смях! Голям смях! Може и да претендира, ама на теб толкова ти е пипето да им се вържеш. То у нас всеки малоумник и всяка негодна организация/институция претендира за нещо, ама то само с претенции не става.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +4

123
35 Отговор
то цялата държава е на самотек вие за един университет се притеснявате

Оценка:
-0 +0

КККК
36 Отговор

До коментар #34 от "Голям смях":


СУ ли хвалиш кадето преподавател те изпитва по скайп защото е в чужбина и не ти казва минаваш или не а в книжката да се сетиш какво се прави ? или УНСС - УТРЕ НОСЕТЕ СОТВЕТНАТА СУМА хахаха или преспи с колежката аиде минаваи или Техническия, Медицинския или някои от останалите НБУ сравнение с другите университети е класи над тях!

Оценка:
-0 +0

37
Този коментар е премахнат от модератор
гост
38 Отговор
В НБУ маимуна да запишеш и тя ще завърши само да плати!!!

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Венцеслав Стефанов
Босът на Славия дава мнението си за силата на българския национален отбор по футбол
Сами си правете сметка за нивото на мъжкия национален отбор, след като Ивелин Попов е звездата"

Още бисери