Last news in Fakti

15 Януари, 2020 16:45 24 707 41

На самотек ли е оставен един от най-големите ни университети?

  • нбу-
  • нов български университет

Разказът на наш читател

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България сме свикнали да даваме държавните институции като пример, когато става дума за неуредици, мудност и липса на заинтересованост. Когато обаче същите проблеми се забележат в частния сектор, то вече явно става дума за национална характеристика. Още по-притеснително е когато подобна е ситуацията във висшите учебни заведения, които са призвани да бъдат за пример. Затова от ФАКТИ ще разкажем с притеснение случай, с който ни запозна наш читател. Девалвира ли Нов български университет? Какво се случва в институция, която претендира за лидерство сред частните, а и не само, висши учебни заведения в България?

На самотек ли е оставен един от най-големите български университети? Ето и какво ни разказа нашият читател:

"Няколко години учих специалност в Софийския университет, чийто учебен план е остарял, както признават част от самите преподаватели. Това ме накара да потърся друг по-смислен вариант за довършване на висшето си образование. Разгледах аналогичната програма, която се предлага в Нов български университет. На теория всичко изглежда чудесно. Учат се актуални неща, преподавани от хора със съвременно мислене. Няма ги тежките соц предмети и практики, няма учене на излишни неща, които никога не биха ми потрябвали. Всичко хубаво обаче свърши дотук.

Отидох в НБУ и подадох молба за преместване в университета, придружена с акредитация на взетите изпити от Софийски университет. Имаше и формалност за уточняване, която касае мой предишен кратък период в НБУ. Разбира се, служителите от администрацията приеха молбата ми, казаха, че тя ще бъде разгледана и ще получа обаждане в рамките на около три седмици. След като измина повече от месец и такова обаждане не последва, реших аз отново да съм активната страна. Свързах се с човек от университета и се оказа, че молбата ми е била входирана, но формалността, за която вече споменах, се оказала сложна за разбиране от работещите в университета. В такъв случай не би ли следвало да ми се обадят и да уточним въпроса? Очевидно не. Все пак стана ясно, че акредитацията ми от Софийски университет е одобрена и ще продължа образованието си от курса, който съответства на проведените дотук в СУ. Единственото, което поискаха от НБУ е да се явя на кандидат-студентски изпит, който бе след още един месец. Записах се и си платих таксата за него, проведох го и въпреки че отдавна съм приключил със средното си образование, изкарах резултат, достатъчен да бъда приет безпроблемно. Следващата стъпка бе да запиша курсовете и да платя семестриалната си такса.

Изпратиха ме при жена, която отговаряше за записването на курсовете. Разказах и за случая, тя отвори информацията и изведнъж ми заяви, че въпреки взетите до този момент изпити, трябва да започна образованието си от самото начало. Което при таксите в НБУ означава няколко хиляди лева повече. А и не съответства на обявеното до този момент, заради което аз се явих на кандидат-студентски изпит и като цяло работех по плана да се запиша именно в този университет, стопирайки следването си в Софийския университет. Все пак въпросната жена обясни, че не е съвсем сигурна в информацията си и ще прехвърли въпроса до отговорничка за конкретната специалност. Впрочем специалност, за която разбрах, че интересът е слаб и има записани около 4 студента. И специалност, която трябва да подготвя бъдещите учители на България... При това положение е странно, че с такава лекота се пропуска привличането на нови хора, съответно приходи. А дали не именно заради такова отношение не е и толкова малобройна групата? Пиша това, тъй като вече над месец след обещанието въпросната отговорничка да се свърже с мен, за да уточним последните детайли, това така и не се е случило. Опитвайки се да я открия, на предоставените от университета телефони с дни никой не отговаря. Академичната година вече върви към преполовяване, а аз близо четири месеца не мога един вид да измоля Нов български университет да им дам няколко хиляди лева... Впрочем чувам, че подобно отношение вирее и в други сегменти от работата на университета. Обръщам се към медията Ви, тъй като съм сигурен, че случаят ми не е изолиран и ще бъде от полза на много хора евентуално стягане на редиците на място, от което в някаква степен зависи бъдещето на България."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    50 8 Отговор
    Всичко в нашата скапана държава девалвира,в това число и НБУ,апропо НБУ не е това,което трябва да бъде едно висше училище,детето учи там,камара пари дадохме,но не получи никакви знания,но иначе е с диплома...от НБУ...

    Коментиран от #12, #40

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 2 Отговор
    политици олигарси мутри нямат нужда от учни хора а от неграмотни по лесни са за манипулиране
  • 3 Бойко Борисов

    18 22 Отговор
    Какъв е смисълът на тези статии? Нищо не може да се направи по въпроса, само подтиквате народа да бяга извън България. Като станем под 6 милиона, от които 3 милиона роми, да ви питам вас! На вашата съвест ще тежи, авторчета!

    Коментиран от #41

  • 4 Един

    25 2 Отговор
    Управляващата олигархия има нужда от необразовано население с оглед лесното “мачкане” и манипулации !!!! Това в истината.
  • 5 Нбу е пирамида

    25 5 Отговор
    За пари и там е заповядано на даскалите по ниско от 3 да не пишат защото си плащаш и требва да избуташ дори да не се явяваш защото там няма присъствие и никои не го интересува там ли си или не важното е таксичката да си платил

    Коментиран от #16

  • 6 Не разбирам.

    5 6 Отговор
    Би трябвало да е обратното. По-умно общество, по-лесно съжителство и управление. Я вижте африканците и арабите. Африка сега има диктатори, ни това е защото получават помощи от запад. Иначе днеска щеше да в един, други ден друг. Точно обратното би трябвало да е. Със умни хора се стига по-лесно до разбирателство и компромиси. Пробвайте да обясните на някой талибанин, защо лозата не е по-скъпа от жената. Трудно.
  • 7 dASKALA

    45 10 Отговор
    дА Избереш нбу, пред софийския ???????ти фред ли си????
  • 8 КККК

    19 7 Отговор
    Пълни глупости пишете и автора и коментиращите хахаха!
  • 9 Госあ

    48 7 Отговор
    нбу - университета за калинки и адреналинки 🤣 к'во ни занимавате с глупости ?
  • 10 Чистница

    8 2 Отговор
    Само тек?
  • 11 Гост

    41 2 Отговор
    Къв университет бе, ЕДНА ЦЯЛА ДЪРЖАВА ВЪРВИ НА САМОТЕК
  • 12 Пич

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    Това дали детето ще придобие знания, е лична отговорност. Знанията се дават, но не на сила. Учил съм в НБУ и мога да кажа,че който иска, ще научи, защото всичко се преподава. Ако някой не иска да учи, факт е ,че може да завърши, но с по-слаба диплома, тоест ще има базови знания.
  • 13 бай Пуньо

    31 4 Отговор
    1. Обажда се и търси настоятелно този, който иска нещо, който подава молбата. Той на първо място се интересува от отговора, той има личен интерес от него. И не чака три или четири седмици, а настоява за бърз отговор. Да се чака служител на администрацията да ти се обади по твой въпрос е по-зле и от соц. навик.
    2. Не се чака да разбереш след месец дали молбата ти е входирана, а още, когато я подаваш, искаш входящ номер и не си тръгваш, докато не ти го дадат.
    3. Изискваш ПИСМЕН отговор от овластено лице с подпис и печат на всяко твое значимо питане или искане, което също трябва да е писмено. Само описания ПИСМЕН отговор има значение и сила и може да се търси отговорност защо не се изпълнява. Всичко останало е „тоя казал”, „оня казал”, „дай парите”. Дори и по време на соца нямаше такава наивност. На служителките няма какво да разказваш, показва им се писмен отговор и разпореждане от отговорното висшестоящо лице.
    4. Изминали са четири месеца без нужния резултат, защото не си движиш задачите, които са твои, а не на НБУ.
  • 14 Пипи

    25 22 Отговор
    Да се избере СУ пред НБУ наистина е безумно. Не знам какво там ще се научи повече.Не е тайна, че там изпитите и дипломите просто се купуват.

    Коментиран от #17

  • 15 Евро реалист

    38 11 Отговор
    Тоя "университет " отдавна е превзет от соросоиди . А това да смениш СУ с НБУ просто не ми се коментира.
  • 16 Пич

    21 16 Отговор

    До коментар #5 от "Нбу е пирамида":

    Ако НБУ е пирамида, ще вземат парите и няма да предоставят знания. Но не е така, НБУ работи като всеки университет, дори обучението е по-модерно и в крак с времето, разликата е ,че за това се заплаща, защото е частен университет. Както по целия свят има частни университети, и то едни от най-добрите изобщо в света като Харвардския или Йейлския университет. Белегът държавен или частен университет не е показател дали обучението е по-качествно.

    Коментиран от #33

  • 17 Пич

    30 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пипи":

    Не думай, понеже в държавните университети не се купуват. Въпросът е друг - който иска да учи и да знае, ще го направи и в държавния, и в частния университет. И още нещо - много преподаватели от държавни университети работят и в частни.

    Коментиран от #18

  • 18 hmhmhm

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Само не ми хвали тези дето си плащат пред тези който не. Айде да не ме занимаваш

    Коментиран от #21

  • 19 бай Пуньо

    19 0 Отговор
    Продължение
    5. Когато никой не отговаря на телефона, вдигаш се и отиваш там, на място.
    6. И въобще не е вярно, че действайки така, пропускат приходи. От написаното се вижда, че се опитват всячески да ти вземат парите, без да се съобразят с твоите искания и права. А за тях ти трябва да се бориш, а не НБУ.
  • 20 Сибирски анадолец

    5 13 Отговор
    Да завършиш образование в БГ звучи страшно тъпо... А на някой ако му се рискува, да се разходи в Студентски град в София... Вероятно ще бъде поветен от автомобил на някой академичен младеж, след като си е помислили, че е в публичен дом. Смях... Образовоние в БГ... смях

    Коментиран от #28

  • 21 Пич

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "hmhmhm":

    Не съм го помислял, но като го каза - условията и базата на НБУ са несравнимо по-добри от СУ, начинът на преподаване е по-модерен, докато в СУ доста преподаватели са останали на ниво от преди 35-40 години от времето на социализма,каквато е и базата им, това може да е причина студент да избере НБУ пред СУ. Може да има,разбира се, други причини.
    Второ, стимулът, като си плащаш, е доста голям, особено за тези,които си плащат от своите пари.
    Трето, мързелив може да бъде и държавният, и частният студент и да излезе с по-слаба диплома и от двата университета, въпросът е мотивът му да учи - дали е принуден от родителите си, или го е осмислил като лична цел.

    И надали ще приоритизираш студент от някой държавен университет извън топ 20 или топ 50 на рейтинговите университети пред такъв от частния Харвард.

    Коментиран от #22, #26

  • 22 ТиСиИЗбирай

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    Ти си избирай каквото искаш ... факт е, че мой съченици завършиха бакалавър в НБУ и като искаха на правят магистратура (същата специалност) в Технически ... им казаха, че ще трбва 1 година приравнителни (колкото е и ако идваш и като счетоводител примрено с бакалавър). Така че хубаво учат хората, просто не им го признават навсякъде това, че тоалетните и "базата" ... какво е база - една дъска на която трябва да ти натикат неща в главата :) И не ми говори, че щом проектора е нов и ще станеш по-умен :)

    Коментиран от #23

  • 23 Пич

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "ТиСиИЗбирай":

    Не, ти в това искаш да ме убедиш. Ти приемаш обучението като " Да ти натъпчат главата със знания"- някак си ми прилича на социалистически тип мислене. Обучението би трябвало да се приема като осъзнат избор и стремеж към учене, а не като пасивно чакане някой да ти набие знания в главата. Самото ти разсъждение показва, че ти разглеждаш ученето като пасивен процес, нещо почти като принуда,а не като това,че ушащият трябва да учи и да се стеми да знае. А това се постига и в държавен, и в частен университет, защото знанията се преподават и в държавния, и в частния университет, въпросът е да искаш да ги усвоиш.
  • 24 МБМУ

    7 4 Отговор
    Те затова хората ходят в Софтуни и другите софтуерни университети
  • 25 Соломон

    12 1 Отговор
    От всяко дръво студент не става. Не са ви криви университетите, но не може да хванеш пpocт човек и да очакваш да стане умен.
  • 26 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    К'ва база има нбу? За к'во по точно. Ти влизал ли си в Химически или Биологически факултет на СУ да ми говориш за база ? В Химически има чисто нов 600 херцов ЯМР и Масспектрометри с висока резолюция. В БФ наскоро взеха и конфокален микроскоп от най високото поколение.
  • 27 GgGgG

    16 15 Отговор
    Искам да посоча, че НБУ въпреки всичко изписано по-горе си е най-доброто висше учебно заведение в България заедно с Американският колеж. Предлага отлична база, превъзходно отношение от преподавателите, онлайн поддръжка, през която получаваш материали по предметите и невероятна библиотека. Цената...ах цената всички за нея говорят, какво да кажа като не им харесва никой не те кара на сила, ходи си в "Утре наш става светът" и в "Гълъбарника" кихай си по 700-800 и си учи по уръфаните учебници от 84 година. В НБУ имаш два избора да: 1) да не пипаш и да завършиш семестриално и след 3-4 опита да се дипломираш или 2) да учиш, тъй като затова си там и искаш да научиш и да се реализираш.

    П.С. Всичко по-горе казано е от личен опит. Хейтъри ще има и това няма как да бъде иначе.

    Коментиран от #29

  • 28 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сибирски анадолец":

    "Братчед" ,ти да си чувал за българските олимпийци? В природните науки от СУ ? Шото аз за анадолските не съм.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Един там

    12 2 Отговор
    Тази попара съм я ял още 2001-2002г точно в НБУ. Гледат те само в ръцете, ако плащаш добре за там си, ако ли не търси си друго място.
  • 31 Стефан

    8 0 Отговор
    Ама и вие сте интересни, КОЕ НЕ Е НА САМОТЕК в държавата, важно е ония нарцис да се показва и да ви обяснява на вас журналистите, не знам дали правилно ви наричам, колко е добър, как строи магистрали, как имаме външни инвестиции, как ще дойдат и Фолксваген и Хюндай и не знам какво още, ЕДИНСТВЕНАТА полза от тези пътувания е че Борисов има по висок дан по карате и таекундо от Алексей Петров, и Петров НЕ Е ИГРАЛ ТАНЦ СЪС САБИ с краля на Суадитска Арабия. Ама и вие се загрижихте точно за университета.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Апе ти луд ли си бе

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Там никви знания не предоставят казвам ти пирамида за милиарди е това😂😂😂после с тая диплома никои не те иска
  • 34 Голям смях

    4 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Какво се случва в институция, която претендира за лидерство сред частните, а и не само, висши учебни заведения в България?" Смях! Голям смях! Може и да претендира, ама на теб толкова ти е пипето да им се вържеш. То у нас всеки малоумник и всяка негодна организация/институция претендира за нещо, ама то само с претенции не става.

    Коментиран от #36

  • 35 123

    2 0 Отговор
    то цялата държава е на самотек вие за един университет се притеснявате
  • 36 КККК

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Голям смях":

    СУ ли хвалиш кадето преподавател те изпитва по скайп защото е в чужбина и не ти казва минаваш или не а в книжката да се сетиш какво се прави ? или УНСС - УТРЕ НОСЕТЕ СОТВЕТНАТА СУМА хахаха или преспи с колежката аиде минаваи или Техническия, Медицинския или някои от останалите НБУ сравнение с другите университети е класи над тях!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    10 8 Отговор
    В НБУ маимуна да запишеш и тя ще завърши само да плати!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    Според зависи от дисциплината която изучава. В НБУ има много разнородни дисциплини. Софтуерното инженерство и мрежовите технологии мога да ви уверя, че след успешно дипломиране ще има завидни придобити знания. Друг е въпроса, че много колеги още 5-6 семестър започват работа по специалността и спират с образованието си. Основно преподават хора от бизнеса и това спомага за по-бързото включване на студентите в трудовия пазар.
  • 41 лол

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Борисов":

    И с право ще бягат! Нищо не задържа младите тук. Само пропиляват талант и пари, за да получат една хартийка струваща 10 бона, и нулев капацитет за работа по предмета.