Отидете към основна версия

41 625 51

Атентатът в Бургас – home made?

  • терор-
  • бургас-
  • home made

Служби под засилен политически натиск и младежи със стипендии за радикални арабски школи са идеалната среда за отглеждане у нас на терористи

Снимка: МВР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От сряда България скочи в окопа на най-предната бойна линия на борбата на Запада с тероризма. Доскоро така сладкото придремване в обоза на НАТО трябва да го забравим, ако не искаме през месец да броим трупове.

Залят от медийния поток, все по-отчетливо в съзнанието ми изплуваха спомените от

новинарските емисии около атентатите в Лондонското метро.

Първата аналогия е, че повече от 12 часа след атентата в Бургас, нито една терористична радикална ислямистка групировка не е поела отговорност за бомбата. Същата беше ситуацията при взривовете в Лондонското метро.

При други атентати по света все някоя спяща клетка на „Ал Кайда“ поемаше отговорност за нападението. При последните действия, дори набедената от Израел ливанска терористична групировка „Хизбула“ категорично отрече да е замесена.

На разпространените кадри от МВР на евентуалния извършител се вижда млад мъж с раница. Подобно фотоси на младежи бяха разпространени от лондонската полиция.

Разследването на Скотланд ярд установи, че зад бомбите в метрото стоят младежи, които са родени и израснали във Великобритания. Те живеели в демокрация, но се радикализирали и възприели идеята да се превърнат в мъченици за вярата.

Прегърнали радикалния ислям, терористите в Лондон бяха идеалните изпълнители. Откритието на Скотланд Ярд, че атентатът в Лондонското метро е home made, принуди западните специални служби да започнат внимателно да анализират поведението на местните ислямски общности. В началото на годината в Германия беше разбита подобна клетка. Местните служби за сигурност обявиха, че през 2012 г., когато се навършват

40 г. от касапницата на Олимпиадата в Мюнхен,

те ще работят по-усилено за предотвратяване на подобен терористичен акт.

В същото време в България специалните служби бяха подложени на безпрецедентен политически натиск. Само ще припомним, че през последната година от мандата на президента Георги Първанов Военното ни разузнаване и Националната разузнавателна служба бяха блокирани заради борбата на тогавашния ни държавен глава с правителството на ГЕРБ. Днес плащаме кървавата цена на тези политически борби. През последните 20 години български младежи са преминали през обучение в ислям в редица арабски страни. Експертите неофициално признават, че част от тях са посещавали радикални школи като техни стипендианти.

Изборът на цел в България не е случаен.

Атентатът в Бургас показа, че сигурността на летището е била под всякаква критика.

Вътрешният министър Цветан Цветанов вече потвърди, че атентатът е дело на камикадзе. Но какво се крие зад тази информация? Къде е роден, защо е избрал Бургас? Това са само част от въпросите, на които трябва да се търси отговор.

Следващият удар може да не е веднага, а да е след месец, два, година. Не трябва да подценяваме терористите. Те не са безмозъчни камикадзета, предупреждава пред медиите бившият шеф на ЦСБОП Стефан Стефанов. Той припомня, че през последните десетилетия в Бургас е имало убийство на турски дипломат, принудително кацане на турски самолет, след това и на такъв на "Аерофлот".

Напротив, става дума за интелегентни и подготвени хора, научени да действат при различни обстановки,показват анализи и на западните служби от последните години.

Новините от последните часове показват, че атентатът в Бургас е дълго подготвян. Самият премиер Бойко Борисов заяви пред медиите, че камери на летището са засекли камикадзето в продължение на час да обикаля около автобуса.

Стефан Стефанов вече коментира пред редица медии, че бомбеното нападение в Бургас е добре планирано и подготвяно от група, която е имала база у нас. Според него сме свидетели на нещо подготвяно отдавна, говорим за сериозен план, за детайлно проучване на обстановката.

Експерти по тероризъм вече нееднократно предупреждават, че терористичната мрежа

Ал Кайда” наема и нови хора на Балканите.

Полуостровът е смятан за идеалното място. Много от неговите жители имат роднини или приятели в Западна Европа, което спомага за по-добрата им инфилтрация в обществото.

Според антитерористични експерти хранителната среда, която дава възможност на мрежи като "Ал Кайда" да пускат корени в региона, са слабите институции на Западните Балкани и силно изразената корупция.

А специалисти по разузнаване и антитероризъм предупреждават, че въпреки успешните военни операции в Ирак и Афганистан терористичната мрежа "Ал Кайда" се обновява и отново е в състояние да извършва едновременни атентати по целия свят.

От сряда България скочи в първия окоп на войната срещу световния тероризъм... Следващият удар може да не е веднага, да е след месец, два, година. Освен да търсим привнесен терорист отвън, трябва да погледнем и в нашата градина, дали случайно в нея не избуял „плевелът на спящите клетки“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини