Last news in Fakti

22 Юли, 2012 14:53 4 829 4

Алекс Алексиев: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

  • бургас-
  • атентат

България може да бъде въвлечена в сценарий за война в Близкия изток

Тази година има 9 случаи, според американските служби, на подобни на атентати, опитани срещу израелски граждани в целия свят. Това каза по БНР Алекс Алексиев, председател на центъра за балкански и черноморски изследвания.

"Това, което се чува, е че има и втори конспиратор, с американско гражданство според българската преса. За мен е много по-важно дали има местни съучастници. Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България. По всяка вероятност тя е сглобена тук. Ако това е така, въпросът се поставя откъде е взет взривът – тротил, доколкото разбирам – кой и къде е помогнал да се сглоби и какви местни организации или групи, или съучастници са помогнали.

За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове. Фактът, че, както изглежда, това е шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните 10-ина години, не значи, че е нещо съвсем различно. Радикалният ислям все повече и повече се развива, каза Алексиев.

Трябва да си представяме нещата не как ги виждаме, а как ги замислят другите, които ги правят. Всичко, което зная ме е убедило, че самоубийствен атентат стои на първото стъпало в този вид дейност. Това каза пред БНР полк. Румян Русев, изследовател на проявите на екстремизма и тероризма.

Науката ползва класация на целите, същото е с методите.

Бомбеният атентат се отличава с по-голяма организация, по-голяма конспиративност, определена тактика и това по никакъв начин не е акт на един човек. За терориста - камикадзе е чест да извършат този ритуален акт самоубийството, това е начинът, по който те се изявяват и това е финалът на тяхното земно съществуване като личности, заяви Русев.

Той каза, че е разтревожен. "Тревожно е за всеки, защото все още няма сериозен адресант на извършителя. Това, заедно с въпросите, които възникват, ни карат да сме много разтревожени. Придържайки се в контекста на рамката да не пречим на тези, които работят, мисля, че сега е главно да определим въпроса, че това дръзко нападение е извършено на границата на слабоохраняема зона. То е извършено на паркинга на летището в Бургас. Това нападение би могло по-лесно да се извърши в хотел. Нямаше да ги видят камери. За мен това означава, че е дръзко предизвикателство. Ние много скоро трябва да решим като държава, като общество какво ще правим. Ще участваме ли и как в отговора на това предизвикателство. От нашия отговор ще зависи какви ще бъдат последствията и каква ще е съдбата ни", заяви Русев.

"Ако това е организация, трябва да се нанесе ударът там, където е нейното сърце, иначе ще се превърнем в пожарна, която отива да гаси пожари и ще броим гражданите ни, които са загинали", предупреди Румян Русев.

Има голяма опасност България да бъде въвлечена в сценарий, който да доведе до война в Близкия изток, каза пред БНР експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков.

Той коментира съобщението, че неизвестната до този момент групировка "Каедат ал Джихад" е поела отговорност за атентата на Летище Сарафово. "За съжаление всички твърдения, четири на брой, от един час и половина след извършване на акта до този момент, имат един и същи източник. И посочването на определена страна и организация за извършител, посочването на съучастник на атентатора, днес сигурно знаете, че се тиражира мнението и за пръстов отпечатък, който съвпада с неуспял атентатор в Грузия - източникът им е един и същ, и затова трябва да се замислим, когато ги приемаме за достоверни.

Този източник е същият онзи, или свързан с него, който разпространи през януари версията за заплаха срещу израелски туристи в автобуси, забележете, и който от няколко дни разпространява версията за държава и групировка, която е извършила акта. И аз започвам да се страхувам, че страната ни може да бъде вкарана в сценарий, наричан на латински "казус бели", т.е. повод за война и че политическото говорене по такъв въпрос не само че не помага, а пречи за приключване на случая", заяви Велков. По-рано от министерството на външните работи отрекоха информацията за "Каедат ал Джихад" като "спекулация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Защо не! При толкова много утилизирани боеприпаси!
  • 2 Bojko

    0 0 Отговор
    Значи Бомбата е сглобена в !2 00 на ористанището в варна и по вода пристига във Бургас От там се предава на Шведа от затвора а той я дава на сестрата на сестрата на майката Боби от Дели ормана от Втора Градска Болница Нали Бат Бойко-Цветан Оглу?
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    По всяка вероятност бомбата е сглобена тук ??? Аре бе ! Не може да бъде ! Ужас ! Аз пък мислех , че тази бомба , както и другите , с които бяха взривени сума ти коли , офиси и тъпаци за последните 20 години все от Иран идват . Разбиха ми се детските мечти ...
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    МО раздаде хиляди тонове боеприпаси и бомби на частни фирми за да ги утилизират, а взривът остана в тези фирми. Колко ли бомби могат да се сглобят вследствие на малоумната политика на МО? Със своята лакомия да получат пари под масата министърът и заместниците му застрашиха националната сигурност на България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове