Last news in Fakti

21 Юли, 2012 11:50 2 767 6

Експерти: При атентата ГЕРБ нямаше план за действие

  • бургас-
  • атентат
Експерти: При атентата ГЕРБ нямаше план за действие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очевидна липса на план за действие и реакция след атентата на летище Бургас. Така експертът по международна сигурност Илия Антонов обобщи в предаването „Тази събота” реакцията след атаката, отнела живота на шестима души в морския град.

Според него не е трябвало цялото държавно ръководство да отива на мястото на атаката. Така, изразявайки добрите си намерения, то пречело на конкретните отговорни фактори и разследващи, които би трябвало да движат процесите в такъв труден момент.

Безразборните и неконтролирани изказвания на журналисти, политици и експерти също са грешка. Според експерта, те затрудняват разследването. Използването на атентата за политически атаки пък увеличава чувството за несигурност и страх, смята Антонов.

"Изявленията трябва да бъдат контролирани с изграждане на кризисен щаб, за който нямам усещането, че е съществувал и действал ефективно от възникването на атентата", каза експертът. По думите му това показва липса на план след атаката.

Експертът по авиационна сигурност Александър Янков се съгласи с мнението на Антонов.

"Няма такъв сценарий, при който министър-председател и министър да обсъждат ситуацията в момент, в който тя се развива. Това се извършва от представител на кризисния щаб, който е специалист в предлагането на подобна информация", каза Янков. Останалото, според него, е грешка, вреди на работата и показва неспособност.

Експертът заяви още, че България трябва да е готова за още удари - това показвала статистиката.

Едно от предположенията за атентата, отнел живота на шестима души на летище Бургас, е, че взривът избухнал по-рано по грешка, разказа пред bTV журналистът Елена Йончев. Тя коментира, че обикновено подобни атентати целят максимален брой жертви. Йончева работи заедно с екип на Си Ен Ен на летището в морския град.

По версията, че атентаторът не е искал да се самовзриви, а само да остави сака, Йончева обяви, че има предположение, че раницата е избухнала по грешка, по-рано от предвиденото.

"Ако раницата беше избухнала, след като автобусът беше тръгнал, жертвите щяха да са много повече", коментира журналистът.

Според нея профилът на атентатора не говори за връзка с "Хизбулла" или "Ал Кайда" - не е бил екзалтиран преди атаката.

Тя разказа, че самата бомба също може да даде информация за предполагаемия атентатор. "ФБР има уникален център само за взривни вещества. Предполагам сътрудничеството с чужди специалисти би трябвало да даде повече информация за атаката", каза Йончева.

Повечето журналисти вече се интересуват по-скоро от сигурността на летище Бургас – полетите не се съобщават на таблото, израелските туристи се съпровождат от служителите по сигурността, всички пътуващи се проверяват.

Йончева обаче посочи, че преди атаката силите за сигурност са насочвали вниманието си към излитащите, а не към пристигащите пътници, освен това достъпът до летището и до паркинга отпред е бил напълно свободен. Всеки е можел да паркира колата си до автобусите, които извозват пътници от летището.

Какво се е променило в политическата обстановка или в опасността от тероризъм от 1995 до 2012 година, попита експертът по авиационна сигурност Александър Янков. Той обясни, че в средата на 90-те години върху сградата на терминала на летище София е имало дори снайперисти. Янков видя зад атентата икономически интереси.

Мерките за охрана на израелските туристи са засилени в цял свят. Янков обаче не се съгласи с Йончева, че сигурността у нас е по-слаба. Според него въпросът е в оценката на риска и в нейното дозиране.

Експертът каза, че има практика системите за видеонаблюдение да се използват в техния най-икономичен вариант. Комбинацията от система за видеонаблюдение и за контрол на достъпа би могла да донесе информация за оперативно интересни лица, например. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дulo

    1 0 Отговор
    Всички имат мнение и са големи специалисти ,защо ли сме на това дереже,говоря по принцип. Най бедните,най корумпираните,най последните ...Нека тези ,които сме избрали да свършат работа. Станало е, сега поуки.
  • 2 !?!?!?!?!?!?

    1 1 Отговор
    Не сме на "дередже".Казва се състояние положение и др.А между другото всеки има право на мнение,независимо какво е то.Ясно ли е ДЕРЕДЖЕ?
  • 3 GOGO

    1 1 Отговор
    Че, те ГЕРБ, имат ли план за нещо?!?
    А, да ..., за магистралите!
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    are stiga revahte be.varnete Stanishev togava i davi pravi ogledala za po 20 miliona i da dava milioni na Dogan.
  • 5 Работлив овчар хахаха

    0 0 Отговор
    Констатирам,че тук се навъртат милиционерите на тиквата и пъпеша,затова напускам.
  • 6 нов

    1 1 Отговор
    дали герб или другите няма значение.всички сме мишени защото лаем на вятъра.всички сме виновни за това което става в бг.ние си ги избираме и ще им сърбаме попарата.