26 Юли, 2012 08:51 1 642 0

Ген. Кирчо Киров: Версията за "Хизбула" е малко вероятна

  • бургас-
  • атентат

Стефан Попов: Възможна е грешка на разузнаването довела до атентата

Отговорът на въпроса дали терористичният акт в Бургас е можело да бъде предотвратен е многозначен. Не вярвам на информацията, че израелските служби са поели изцяло разследването на трагедията, каза пред „Тази сутрин“ по бТВ бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал Кирчо Киров.

Твърдял съм още през януари, когато имаше сигнал за евентуален атентат, твърдя го и сега, че няма сведения "Хизбула" да действа на територията на Европа. Не отричам, че е възможно, но е много малко вероятно. "Хизбула" не излиза от обсега на Близкия Изток. Има достатъчно структури, включително и отделни лица по света, които са способни на подобни действия, смята ген. Киров. Тази версия, според него, е "версия с висок политически заряд".

"Убеден съм, че България е пряка мишена на терористични атентати", заяви Кирчо Киров. Пряка информация за заплаха към български граждани все пак в службите не е получавана. Партньорски служби обаче предупреждават да не подценяваме заплахата. "Още през 2004 година в службите получихме информация от важен партньор, че в страната ни може да бъде извършен атентат както срещу нас, така и срещу чужди обекти. Тогава информацията беше свързана с участието ни във войната в Ирак", поясни Кирчо Киров. В държавата има национален антитерористичен план, по който се работи целогодишно. Решенията се докладват и вземат на най-високо ниво.

Според него службите са с недостатъчно финансиране и оборудване. Националната разузнавателна служба (НРС), доколкото ми е известно и другите специални служби, работят на предела на своите възможности – кадрови и технологични, каза Киров. Той допълни, че нашите служби са в незавидно финансово положение, както и от гледна точка на технологичното оборудване. "Разузнаването и преди, и сега, има доста добри агентурни позиции, но очевидно не са достатъчни. Ние сме равностойни партньори на чуждите служби, но все още не сме окомплектовани достатъчно," смята разузнавачът.

Ген. Кирчо Киров заяви, че атентатът в "Сарафово" трябва да бъде много силен сигнал.

Атентатът на летището в Сарафово не беше пробив в националната сигурност. За България това е шок, защото е за първи път. Това каза пред БНР изпълнителният директор на фондация "Риск монитор" Стефан Попов.

Никой не очаква от България да бъде подготвена за подобни атентати, така както са подготвени Израел, САЩ, Великобритания и други страни и въпреки това виждаме, че в тези страни винаги има действащи терористични групи, т.е. те са много по-уязвими, заяви Попов.

Според него България не може да преустрои системите си за сигурност, защото България няма необходимия капацитет да строи система, която да намали до минимум вероятността да се случват подобни неща.

"България, като една бедна страна, няма големи възможности да реагира, както и да развива скъпата за целия свят превантивна политика. Разбира се има какво да се направи и това няма нищо общо с никакъв Консултативен съвет към президента. Просто изпълнителната власт би трябвало малко по-внимателно да прегледа службите за сигурност по целия регистър – от разузнаване до полиция, които имат отношения по подобни дейности.

Разбира се координацията на службите, която е обект на управление и наблюдение от Съвета за сигурност към МС, трябва да се засилва. Те, разбира се, действат изолирано. Бих казал, че е добре България да се интегрира към някаква международна система за обмен на информация, да има при себе си чужди консултанти, защото това е единственият шанс да се повиши капацитетът в тази посока", обясни Попов.

Той допусна, че е възможно в разузнавателната мрежа на България да е допусната някаква принципна грешка, която да е довела до случилото се на летището в Сарафово.

"Разузнаването, за разлика от прокуратура, следствие и т.н., е тайна дейност на изпълнителната власт. Може би някъде в разузнавателната мрежа на България е допусната някаква принципна грешка. Това, което чухме и на което може да се доверим е това, че сигурността на публични места е подценена. Най-вероятно това е така. Сигурността на всички публични и уязвими места трябва да се засили. Това е технически въпрос, който трябва да се реши и тази власт има ресурсите да извърши това", коментира още Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове