Отидете към основна версия

12 004 54

Голямата празна кошница на Ердоган

  • бежанци-
  • мигранти-
  • реджеп ердоган-
  • реджеп тайип ердоган-
  • европейски съюз-
  • мигрантска криза
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има само един международен резил, по-голям от този, който съпроводи турския президент в Брюксел. Това е речта на Никита Хрушчов от трибуната на ООН. През 1960 година първият секретар на КПСС заплаши американците, че в близко бъдеще Съветският съюз ще ги разбие икономически, преди всичко със селскостопанското си производство. За да съчетае думите с дела, Хрушчов изу едната си обувка и заудря с нея по трибуната. Руснаците никога не преглътнаха тази излагация.

Ердоган не се събу, но заплаши Европа с 1 милион бежанци, част от които премести с автобуси от Сирия до границата с Гърция. Като член на НАТО, той поиска първо съдействието на Атлантическия съюз за войната която води срещу Асад, пропускайки факта, че по негова заповед турските танкове са нахлули в чужда държава, а не обратното. Генералният секретар Йенс Столтенберг лицемерно изрази съчуствието на организацията и предаде щафетата ръководителите на Европейския съюз. Урсула фон дер Лайен, която никога не би сложила фередже, дръпна на Ердоган едно "конско евангелие", което Корана не предвижда. Всички европейци са солидарни с Кириякос Мицотакис и ще вложат сили и средства за защита на гръцката граница, защото тя е европейска. Парите, които Европа давала на Турция - не стигали. Трябват повече. Никакви пари за Турция, докато Ердоган не си прибере обратно бежанците! Ледената среща в Брюксел трябваше да приключи с пресконференция. Тя се състоя, но в съкратен формат. Ердоган не посмя да се покаже на телевизионния екран с "празната си кошница". Турският президент напусна белгийската столица без да се сбогува с никого.

Турция е осемдесетмилионна държава. В нея всички турци не са националисти, нито сляпи поддръжници на Ердоган. Икономическата криза се чувства навсякъде. В Турция има истинска смела опозиция, въпреки че затворите са пълни с политически затворници. Резилът от Брюксел, военната агресия на президента в Сирия и Либия не са в полза на авторитета му. Десетки семейства са в траур, защото децата им се завръщат в ковчези от бойните полета. Навремето Никита Хрушчов загуби властта заради авантюристичната си политика. Много е възможно поради допуснатите грешки и международната изолация Ердоган да сподели съдбата на Хрушчов.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 63 гласа.

Свързани новини