Отидете към основна версия

40 758 118

Какво се случи с Румъния?

  • румъния-
  • заплати-
  • пенсии

Средната работна заплата в Румъния стана два и половина пъти по-висока от нашата, пенсиите са на нива 2/3 от европейските

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във "Фейсбук" на Огнян Стамболиев

Години наред нашите управници ни внушаваха, че сме по- напред от северната ни съседка. После решиха, че сме се изравнили. Но каква е истината? 

Средната работна заплата в Румъния стана два и половина пъти по-висока от нашата, пенсиите са на нива 2/3 от европейските. Данъкът за книгите, всички печатни издания, входните билети за театър, опера, кино и спортни прояви  паднаха до 5 на сто още преди 4 години. Така една книга, която у нас е 15 лева, там е вече 5 лева! Цените на лекарствата са няколко пъти по- ниски от нашите, които са най- скъпите в Европа. 

Прокуратурата и съда им са повече от живи. Преди двe години  седем бивши премиери бяха осъдени и излежават присъди в затвор, а над 38 броя министри от всички кабинети са с влезли в сила присъди.  Близо 2000 души от „елита” на страната бяха осъдени. А у нас се правят само театри и показни.  Няма битова престъпност в градовете и селата / които не са така жестоко обезлюдени както е у нас!/  и такава гавра с гражданите и особено с възрастните хора. Няма я тази ромска престъпност, телефонни измами, жестоки изнасилвания и убийства.

Заради тази работеща съдебна система и не само тя, реалните инвестиции в Румъния от последното десетилетие са 10 пъти повече от нашите фалшифицирани данни за инвестиции, които всъщност са един голям надут политически балон.

А у нас пенсиите, които ще се вдигнат с по няколко  процента, са всъщност отдавна са изядени от инфлацията...

П.П. Да не говорим за нашите алчни търговци,  с които държавата не може да се справи. Само един пример: внасяме от съседна Гърция килограм домати за 17 евроцента или 35 стотинки, а ги купуваме за 3- 4 лева! 

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 185 гласа.

Свързани новини