Отидете към основна версия

4 452 83

Има нещо гнило в БСП

  • бсп-
  • криза-
  • протест

В този критичен за нацията момент, БСП обаче се оказва неспособна да изпълни подобна мисия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Антон Гицов

Това е опозиционната партия и би следвало да играе основна роля в битката за промяна на модела наложен от премиера Бойко Борисов и ГЕРБ- модел при който корупцията процъфтява, народът обеднява, свободата на словото е потъпкана, а държавата се управлява отвън. Пред социалистическата партия стои голямата задача да мобилизира гласоподавателите си и да потърси и други съюзници в една обща борба за смяна на модела и като първа стъпка за оставката на Борисов и Главния прокурор Иван Гешев. 

В този критичен за нацията момент, БСП обаче се оказва неспособна да изпълни подобна мисия. Въпреки завидната активност на нейният лидер Корнелия Нинова, която всекидневно заклеймява управляващите, народното недоволство не прелива в гласове в полза на БСП.  А народното недоволство е повече от видно не само от протестите- според последните проучвания на общественото мнение, ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и "Да България" на Христо Иванов биха събрали близо 18% от гласовете- а това е един солиден блок от гласоподаватели, опозиционно настроени срещу ГЕРБ и Борисов, които най- голямата опозиционна партия БСП не е успяла да привлече на своя страна. Нещо повече, този опозиционен блок привлича повече гласоподаватели от БСП, че даже и от ГЕРБ.

Повече от тридесет години след като наследи БКП и се преименува, тази партия все още не намира мястото си. Сред нейният електорат и в ръководството и има хора, които не могат все още да скъсат пъпната връв, която ги свързва по някакъв начин с идеологията на партията, която наследиха. Спорят за това, кого да представляват, хората на наемния труд ли, които някога наричаха работническа класа, бедните и онеправданите ли, или да се стремят да защищават интересите и на средната класа, че и защо не на успешните бизнесмени- милионери. Не могат да се разберат затова кое е ляво и кое е дясно. Изработи се някаква Визия, която не намери никакъв съществен отзвук в обществото. А затова, че са загубили връзка с обществото говори факта, че партията отдавна не е в състояние да организира или предизвика масов протест срещу управляващите, това направи „Да България“ на Христо Иванов и логиката подсказва, че ако трябва да бъде свалено правителството на ГЕРБ, БСП трябва да търси мостове към тази партия. Но вместо това, в Националния съвет се водят спорове дали не е идеологически предателство да се съюзяват с една дясна партия. В статия в „Сега“, Петьо Цеков предупреди, че липсата дори и на неофициален, разговор за общи действия между основни опозиционни политически сили, е причината, която може да довърши протеста, и че на сцената трябва да излязат и политиците, които искат заедно да свалят Борисов и Гешев, и основният въпрос, който е на дневен ред е може ли да има евентуална широка коалиция, която да стори това.

За инициатива и конкретни стъпки в тази насока от страна на БСП няма знак.

Точно такава опозиция устройва премиерът Борисов и ГЕРБ в стремежа им да останат вечно на власт.

Нещо гнило има в тази партия. Във вторият най- голям град на държавата Пловдив, Гергов, един милионер, сочен за олигарх, който някога, когато сините бяха на власт, беше казал, че бил привърженик на синята идея, успя да овладее ръководството на партията , и беше избран за председател на пловдивската организация на БСП , въпреки че председателят на партията Корнелия Нинова поиска той да си подаде оставката, за изказана подкрепа на правителството в противоречивата му битка с коронавируса. 

Сотир Цацаров, както се знае, беше известен като човекът, който според бившия Градски прокурор Кокинов беше избран за този пост лично от Бойко Борисов, с цел разбира се да обслужва интересите на управляващите. Когато изтече мандатът му, той беше предложен за шеф на антикорупционната комисия. При избора на Цацаров БСП зае необяснимо пасивна позиция. Ето какво каза за това Елена Йончева в интервю за "Сега" на 30 юли 2020г.: 

„За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на БСП гласуваха за него. И темата изобщо не беше повдигната или разисквана - защо тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в ръководството на партията. И още са там. Ще напомня, че г-н Цацаров е основният инструмент, който ГЕРБ използва за така наречената борба с корупцията. Значи подкрепата за Сотир Цацаров е и подкрепа за начина, по който ГЕРБ се борят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи".

Гешев беше възприет като новият избраник на Борисов.

Подобно, при протестите срещу избора на Иван Гешев за Главен прокурор, възприеман като новият избраник на Борисов Корнелия Нинова и партията никакви ги нямаше, въпреки президентът Радев се обяви срещу предрешения избор без други кандидати за този пост. А при избора му за Главен прокурор, членовете във ВСС, издигнати от БСП Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Светлана Бошнакова подкрепиха Иван Гешев. Ако БСП, и в частност Корнелия Нинова, е била бе против новия главен прокурор, както твърдеше, то тя е е трябвало да осигури те да не гласуват за него. Така Иван Гешев е нямало нямало да получи 20 гласа „за“ и 4 „против“, а щеше да бъде избран от едва 17 души.   

Необяснима бе и и позицията на БСП по записите на гласа на Бойко Борисов, който възбниха общественото мнение. В интервюто с Йончева в "Сега", интервюиращата Таня Петкова я попита, дали не е странна реакцията на опозицията в лицето на БСП и това, че в участие в "Панорама" Корнелия Нинова изобщо не е повдигнала темата за скандалния запис, съдържаш заплаха по отношение на самата Йончева "Не знам защо БСП не потърси независими експерти за аудиозаписа. Миналия петък обявих констатациите на американската лаборатория. Защо госпожа Нинова не е поставила темата, не мога да кажа"- отговори Йончева. В тази връзка Кирил Добрев каза “Четири дена чакам, за да не иззема ролята на някой, позиция за Елена Йончева, която извади експертиза и то американска, че гласът от скандалните записи е на Бойко Борисов. Четири дена БСП няма коментар по този въпрос. Защо? Явно защото някои ги е страх. “.       

Нямаше и някакво особена реакция от страна на БСП по аудиозаписа, в който премиерът отправя цветисти псувни, и обижда президента.      

Между другото БСП не защити както трябва и президента Радев от атаките на Иван Гешев и не протестира по подобаващ начин арестите и обвиненията срещу негови сътрудници. 
    
Явно някой ги е страх, казва Кирил Добрев. А може да го е страх само човек, за който някой има и държи компромат и го използва да упражнява натиск върху този човек. Да го кара да пасува и даже да гласува както трябва.

Светлина в това отношение хвърли Крум Зарков, зам. председателят на партията, който в интервю за "Свободна Европа" беше запитан от зрител защо БСП се страхува да поиска оставката на Главния прокурор и защо впечатлението е, че БСП е в едно мнозинство в мълчанието си по темата за Цацаров, а после и за Гешев. Ето отговора му:

"Били сме резервирани. Но това не е въпрос на страх само, както казва господинът. Макар че притесненията от назованите от вас фигури има. И то е не само в БСП, а във всички политически сили. Една от причините за това притеснение е фактът, че една политическа кариера до голяма степен може да бъде заличена с едно мърдане на пръста на господин главния прокурор".

Това признание на Зарков е свидетелство за трагичното положение, в което се намира българската демокрация. Защото каква демокрация може да има, когато има политици и депутати, които очевидно се страхуват, че подвластната на Главния прокурор прокуратура може да се е разровила в миналото им и да разполага с компромати, които ако се наложи да бъдат използвани за да им се повдигне някакво обвинение? Депутатите имат за пример и урок лидера на "Воля", Веселин Марешки, превърнал се в патерица на ГЕРБ, по отношение на който има ред обвинения и искания за отнемане на имунитета, които прокуратурата удобно забравя. 

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.

Свързани новини