Отидете към основна версия

4 446 9

Това е катастрофа

  • covid-19-
  • рак-
  • коронавирус

COVID-19: До 6000 души могат да умрат… от рак

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Това е катастрофа. Заради здравната криза имаме чисто и просто забравени болни хора, които в крайна сметка са много повече от тези от COVID”. Излекувана от рак на гърдата, Катрин Сьоризи е притеснена. Получава много имейли и телефонни обаждания от жени, “чийто тумор вече е много напреднал по време на диагностицирането, което нямаше да е така, ако се беше случило по-рано”, споделя тя пред в. “Паризиен”.

Според проучване на Unicancer грижите за новозаболелите от рак са намелели заради здравната криза и това би могло да доведе до смъртта на хиляди хора в близките години.

Изследването показва, че между март и юли 2020 г., грижите за новозаболелите само във Франция са намалели с 6,8% с пик от 21% през април и май, което не е било компенсирано през следващите месеци. Цифра, която се изкачва до 23,3%, ако обхване всички болници, а не само специалистите по онкология. “Това не е добре”, казва със съжаление проф. Жан-Ив Бле, президент на Unicancer пред "Паризиен". “За пациентите, които вече познаваме, всичко е наред, проследяването се проведе навреме.

Тревогата е за новозаболелите. Намаляването на броя на диагностицираните не е наваксано досега”, подчертава той. “Това означава на практика, че онова, което преживяхме между март и юли, ще се изрази само за тези пет месеца в над 1000 до 6000 починали от рак в близките години”, предупреждава онкологът. Той подчертава, че всеки месец има значение в борбата с рака, с прогнозен риск от 1,06% на месец при закъснение в диагностицирането и лечението на новозаболелите.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.

Свързани новини