Last news in Fakti

10 Декември, 2020 13:00 4 444 9

Това е катастрофа

  • covid-19-
  • рак-
  • коронавирус

COVID-19: До 6000 души могат да умрат… от рак

Това е катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Това е катастрофа. Заради здравната криза имаме чисто и просто забравени болни хора, които в крайна сметка са много повече от тези от COVID”. Излекувана от рак на гърдата, Катрин Сьоризи е притеснена. Получава много имейли и телефонни обаждания от жени, “чийто тумор вече е много напреднал по време на диагностицирането, което нямаше да е така, ако се беше случило по-рано”, споделя тя пред в. “Паризиен”.

Според проучване на Unicancer грижите за новозаболелите от рак са намелели заради здравната криза и това би могло да доведе до смъртта на хиляди хора в близките години.

Изследването показва, че между март и юли 2020 г., грижите за новозаболелите само във Франция са намалели с 6,8% с пик от 21% през април и май, което не е било компенсирано през следващите месеци. Цифра, която се изкачва до 23,3%, ако обхване всички болници, а не само специалистите по онкология. “Това не е добре”, казва със съжаление проф. Жан-Ив Бле, президент на Unicancer пред "Паризиен". “За пациентите, които вече познаваме, всичко е наред, проследяването се проведе навреме.

Тревогата е за новозаболелите. Намаляването на броя на диагностицираните не е наваксано досега”, подчертава той. “Това означава на практика, че онова, което преживяхме между март и юли, ще се изрази само за тези пет месеца в над 1000 до 6000 починали от рак в близките години”, предупреждава онкологът. Той подчертава, че всеки месец има значение в борбата с рака, с прогнозен риск от 1,06% на месец при закъснение в диагностицирането и лечението на новозаболелите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 5 Отговор
    Не е катастрофа, а Планът Ран-Ът предпоследна фаза. До 2030г няма да има нито държава България, нито живи Българи, Едмонд де Ротшилд.
  • 2 Doni Brasko

    16 2 Отговор
    Тук никога не е имало такава грижа, така че не може този показател да се измери.
  • 3 Стефано

    41 4 Отговор
    Осъзнавам , че е банално да го пишем , но катастрофата като държава и общество я донесоха гербавите. Факт! Няма парламентаризъм , масова смърт и емиграция. :((( ОСТАВКА , СЪД , ЗАТВОР , ЗА ГЕРБ , БРУТАЛНИЯТ ПОЗОР!
  • 4 Медик

    5 13 Отговор
    Да не говорим пък че до 10 000 могат да умрът от куродървина кви са тия глупости дето почнаха да публикуват тия от Факти.
  • 5 Спокойно

    15 2 Отговор
    Мръсниците ще ги напишат и тях след това, че са от К19
  • 6 Рошко

    14 2 Отговор
    Значи тука така и така си умират докато чакат, ако не вярват да дойдат да проверят в момента умират заради ковид а след време ще умират след ковид но, щото се лекува само за ковид
  • 7 Факт

    9 0 Отговор
    И от ваксините още!
  • 8 Аз40

    3 0 Отговор
    Това също е и един от начините за начисляване на "нови" случаи на ковида.
  • 9 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Този резил си е за оставка, нооооо банкянският тарикат се прави на ударен за пореден път. Да видим на кого този път ще прехвърли отговорност. Тежки избори се задават.