Отидете към основна версия

18 508 56

Адв. Белянова пред ФАКТИ: Игнорирането на факти от Прокуратурата показва, че това е изпиране на Борисов

  • албена белянова-
  • бойко борисов-
  • прокуратура-
  • сигнал-
  • кпконпи

Абсолютното игнориране на независими експертизи от страна на Прокуратурата според адвокат Белянова показва, че става дума за "изпиране" на Борисов - "така, както беше изпран Владислав Горанов, само че от страна на КПКОНПИ"

Адв. Албена Белянова; Снимка: БСТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 януари адвокат Албена Белянова внесе сигнал в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с който поиска проверка на премиера Бойко Борисов за корупция и конфликт на интереси.

Сигналът се отнася както до използването на публичен административен ресурс от страна на Борисов, така и до записите с глас, наподобяващ този на министър-председателя и небезизвестната снимка на чекмедже с пачки и кюлчета. Съответно исканията са именно за проверка на тези казуси.

„Моля да бъде установено дали в резултат на заеманата висша публична длъжност - министър-председател, г-н Бойко Методиев Борисов злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения, като използва и с негово съгласие се използва и от други, свързани с ПП ГЕРБ лица, публичен ресурс, и по този начин извлича неследваща се облага за самия него, в качеството му на председател на ПП ГЕРБ, и за ПП ГЕРБ“, пише адвокат Белянова в своя сигнал.

„Моля да бъде установено налице ли е по отношение на заемащия висша публична длъжност – министър-председател, г-н Бойко Методиев Борисов корупция и/ или конфликт на интереси от: компрометирането на негови политически опоненти; „вкарването“ на държавни институции за „размазване на физиономии“ на тези, които не се съобразяват с г-н Борисов; знанието за предстоящо повдигане на обвинения, за да бъде „съсипан“ някой, а друг/и да “изгори“; компрометирането на институцията председател на Народното събрание, като заемащата понастоящем тази позиция – г-жа Цвета Караянчева, бива наречена „проста кърджалийска путка“, наличието в спалнята на г-н Борисов на банкноти и златни кюлчета и др. съдържащи се в записите (аудио и видео) и снимките данни за противоправно поведение, недопустимо и несъвместимо с изпълняваната длъжност“, пише още тя.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Албена Белянова, за да говорим относно подадения от нея сигнал до КПКОНПИ, относно очакванията ѝ какво би могло да последва след него. Разговорът ни четете в следващите редове:

- Преди да говорим за самия сигнал, адвокат Белянова, какво очаквате да се случи след него в контекста на това, че председател на КПКОНПИ е бившият главен прокурор Сотир Цацаров?

- Да, който си избра настоящия (бел: настоящия главен прокурор). Очаквам да бъде образувана проверка – така, както пише в закона. Тази проверка трябва да бъде извършена в рамките на два месеца или най-много три. По закон те имат двумесечен срок за проверка, като могат да удължат с още 30 дни, когато е от фактическа и правна сложност. Предстои обаче да разберем. Към днешния ден дори не са ми върнали регистрационен номер на сигнала, въпреки че изрично съм го изискала.

- Разбрахме какво трябва да се случи, но какво очаквате да се случи с този сигнал?

- В правомощията на КПКОНПИ е да извърши проверка и ако установи данни за извършено престъпление, да изпрати доклада от проверката към Прокуратурата, която вече знаем, че отказа да образува досъдебно производство. Трябва обаче да се уточни, че отказът се касае за първия изтекъл запис с гласа на министър-председателя.

- А Вие в сигнала говорите както за този запис, така и за следващите записи и снимката с чекмеджето.

- Да, точно така. Това в сигнала, което е отделно от изтеклите записи и снимки, е ползването на публичен административен ресурс от страна на министър-председателя, членове на ГЕРБ и съответно от членове на Министерския съвет.

- Става дума за използването на хеликоптер и автомобил на НСО, нали така?

- На това, но и на човешки ресурс. Защото на министрите и заместник-министрите българските данъкоплатци им плащаме да изпълняват правомощията си, съобразно това, което е посочено в съответния закон, а не да придружават министър-председателя на пиар акции, които са предизборни. За мен определено се касае за това, а и нещо повече – определено след случая на падналата скала на пътя за Рилския манастир, вече можем да говорим, че едни такива акции от негова страна могат да доведат включително до застрашаване на живота и здравето на хората. Той в крайна сметка през декември откри един път, който се оказа, че няма „Акт 15“. Ние, българските граждани, приехме това негово изявление, че пътят е модерен, че по него е безопасно да се пътува и две седмици по-късно се оказа, че има проблеми.

- Каква беше причината да се заемете с подаването на този сигнал – отказът на Прокуратурата да разследва първия запис ли?

- Да, точно така. Това, което направи Прокуратурата или не направи, за мен е гавра с интелекта ни. Очевидно подходът е да не се намерят данни. Те са работили за това да не се открият данни. Те не публикуваха и прокурорското постановление в цялост. Не оповестиха включително кой е прокурорът.

При условие, че и от страна на Елена Йончева, и от страна на „Биволъ“ и на „Е-вестник“ бяха възложени експертизи, които потвърдиха, че гласът от първия запис е гласът на министър-председателя, а снимките не са манипулирани, абсолютното игнориране на тези факти от страна на Прокуратурата е за мен е показателно, че това е изпиране – така, както беше изпран Владислав Горанов, само че от страна на КПКОНПИ.

Това не е обективно извършена проверка. Аз неслучайно в края на сигнала до КПКОНПИ съм посочила поне част от нещата, които биха могли да направят, за да може да кажат, че все пак са извършили проверка - хората, които да бъдат разпитани, съответно доказателства, източници на доказателства, които биха могли да бъдат събрани.

- Очаквате ли специални реакции по отношение на снимката?

Много хора казват, че няма смисъл, защото за тях е ясен резултатът от проверката. За мен първото нещо, което е важно е ние да покажем, че няма да ни обезверят, независимо какво правят. Ще търсим и ще отстояваме правата си, ще изискваме от тях да си вършат работата, такава за каквато им плащаме. Защото това, което направи Прокуратурата, е отказ от правораздаване, а ние на Прокуратурата плащаме, за да правораздава.

Другото, което смятам, че има значение и аз неслучайно направих е да подам сигнала в деня, в който в Европейския парламент беше изслушването на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. На 17 декември трябваше да бъде проведено заседание на групата, но поради неосигуряване на преводач беше отложено за миналия петък. Постановлението на прокурора е от 18 декември – от следващия ден. Това, че на срещата в петък в Европейския парламент участваха двама от заместник-главните прокурори, на мен говореше, че най-вероятно те ще отчетат свършеното или по-точно несвършеното от Прокуратурата по отношение на записите и снимките.

Това е в кръга въпроси, които от страна на Европейския парламент се задават към България в рамките на тези срещи. Аз съм изпратила сигнала и към г-жа Елена Йончева, която е член на тази Мониторингова група. Сигналът ще бъде разгледан и там и е възможно да послужи за допълнителни въпроси, а казусът да бъде проследен и от самия Европейски парламент.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 156 гласа.

Свързани новини