„Ние на среща със здравния министър не сме ходили. Първо, Сдружението на заведенията в България не е било поканено на такава среща. Второ, ние обявихме, че с този човек няма какво да се виждаме повече. Нашите аргументи и нашата позиция ги изложихме и в писмен вид. Освен това миналата седмица 3 часа и половина бяхме при министъра и достатъчно време говорихме, не виждам какво повече имаме да му кажем“.
Това каза председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за започналия в 12:00 часа днес протест на работещите в заведенията и ресторантите, за исканията на протеста.
Припомняме, че вчера след среща на Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че се предвижда ресторантите у нас да отворят на 1 март.
Последва заповед на министъра на здравеопазването. В нея е посочено, че от 1 март 2021 година се „допускат посещенията в заведения за хранене и развлечени“. Изключение ще правят всички „дискотеки, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни барове“. Ресторантите пък ще могат да работят при използване на не повече от 50% от капацитета си. Протестиращите днес обаче не са съгласни с това отваряне от 1 март.
В Сдружението на заведенията в България, по думите на Коларов, има над 700 заведения. „Данните обаче се променят всеки ден, защото получаваме все повече заявления за членство с всеки изминал ден. Предполагам, че днес ще получим много заявления пак“.
Исканията на днешния протест, Коларов обобщи: „Искаме да отворим от 1 февруари, да бъдат изплатени възможно най-бързо помощите на персоналите, да бъдат изплатени възможно най-бързо компенсациите на затворените фирми, искаме да бъдат променени някои от изискванията за изплащане на компенсации на фирмите, защото при така зададените изисквания, много голяма част от колегите не могат да кандидатстват“.
„Една от причините за тази невъзможност за кандидатстване са т.нар. „кодове за икономическа дейност“ или КИД (бел: Класификация на икономическите дейности). Те определят дейността на фирмата“, каза Коларов и обясни: „Сега например при мярката 20% от оборота, която е за ресторантьорския бранш, едно от изискванията за кандидатстване е КИД-ът да бъда на такъв, какъвто отговаря на затворен бизнес. По-точно КИД-ът на ресторантьорският бранш е 56, точка 1, 2, 3 и т.н. Ако обаче дадена фирма има друга основна дейност, не ресторантьорство и съответно друг КИД, а в същото време стопанисва обект, който е ресторант или заведение, затворен в момента, тя не може да кандидатства за компенсация за този обект, защото се гледа КИД на основната дейност.
Пример: строителна фирма има ресторант, основната дейност обаче е строителство, ресторантът е затворен и не може да се кандидатства за компенсация, защото основната дейност на фирмата е строителство. Това е един от най-големите проблеми. Има доста колеги, които имат този проблем. Включително ако вземем и ресторантите в хотелите, защото хотелите не са затворен бизнес, не са с КИД-а на ресторантите, обаче в хотелите има много заведения, които се водят под основната дейност на хотела. Всъщност те са затворени, но не могат да бъдат получени компенсации за тях, защото не се водят с такъв КИД“.
„Доста голяма част от ресторантите са така. Ще се опитаме да извадим точна бройка на колегите, които не са могли дори да кандидатстват по тази мярка“, допълни той.
„Извадиха една информация, че едва ли не само една пета от бранша са кандидатствали, защото другите са в сивия сектор, което изобщо не е така. Да не говорим, че ако вземем приблизителния брой на регистрираните като заведения търговски обекти - 30 хиляди, и подадените заявления – 8100, има едно съществено разминаване, защото търговските обекти са регистрирани като търговски обекти, а подадените заявления са подадени от юридически лица, тоест от фирми. Едно юридическо лице или една фирма може да има 5, 10, 15 търговски обекта, но тя подава едно заявление. Това, че са подадени 8100 заявления, не означава, че са подадени за 8100 обекта. Те може да са подадени за над 20 хиляди обекта. Ще изискваме и това – да ни бъде предоставена тази информация и да видим в крайна сметка за колко обекта е кандидатствано. Много е лесно да се изманипулират и извъртят данните“, каза още председателят на Сдружението на заведенията в България и обясни, че става дума както за вериги ресторанти, така и за различните типове заведения – нощен бар, дискотека, ресторант, кафене, които една фирма може да има. „Всички те подават едно заявление, не няколко“, каза той.
„По данни на някои проучвания, направени от колеги, около 30% от ресторантите и хотелите най-вероятно няма да отворят повече никога. Иначе имаме готовност да отворим веднага. Колегите седят и чакат без никакви доходи - както собствениците, така и персоналите. В момента, в който ни бъде дадена възможност, ще отворим веднага. Това е и искането на протеста – да отворим от 1 февруари. Отделно доста колеги заявиха, че ако не ни отворят от 1 февруари, те ще отворят въпреки наредбата“, каза още Коларов.
На въпроса как се справят собствениците и служителите без приходи, той отговори: „Представете си една година да не работите или да работите два месеца от цялата година, последните 3-4 месеца от цялата година да не сте работили изобщо, вие няма да имате никакви доходи“.
По повод това дали намерението да се отворят заведения въпреки забраната е сериозно, той каза: „Да, ще отворим въпреки наредбата. Намерението е сериозно – доста колеги са заявили, че ще прибегнат до тази мярка“.
По-рано – на 25 януари, Сдружението на заведенията в България излезе с призив към политиците да не се опитват „да яхнат“ днешния протест. „Политически фигури не са добре дошли на протеста на бранша“, написаха от СЗБ. „Всеки, който ни подкрепя и всеки, който е съгласен с нашите искания е добре дошъл на протеста. Единственото, което не искаме е протестът да се политизира. Ние многократно сме казвали, че нямаме никакви политически искания, съответно не желаем да се обявяват и скандират политически лозунги на нашия протест. Не сме казали, че не искаме този или онзи гражданин да дойде да ни подкрепи, напротив – всеки, който ни подкрепя е добре дошъл“.
Протестът, наречен „МАРШ към Свободата“ започна в 12:00 часа пред Министерския съвет. Планирано е да продължи до 17:00 часа. „Ще има подвижна сцена, ще има музиканти, диджеи, изпълнители, които са от нашия бранш и които ще пеят, ще пускат музика, ще има колеги, които ще говорят“, каза председателят на Сдружението на заведенията в България в края на разговора.