27 Януари, 2021 12:40 4 291 90

Емил Коларов, СЗБ пред ФАКТИ: Това е искането на протеста – да отворим от 1 февруари

  • ресторантьори-
  • протест-
  • ресторанти-
  • заведения-
  • затворени бизнеси-
  • covid-19-
  • противоепидемични мерки-
  • сдружение на заведенията

Протестът на ресторантьорите започна в 12:00 часа пред Министерския съвет

Емил Коларов, СЗБ пред ФАКТИ: Това е искането на протеста – да отворим от 1 февруари - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ние на среща със здравния министър не сме ходили. Първо, Сдружението на заведенията в България не е било поканено на такава среща. Второ, ние обявихме, че с този човек няма какво да се виждаме повече. Нашите аргументи и нашата позиция ги изложихме и в писмен вид. Освен това миналата седмица 3 часа и половина бяхме при министъра и достатъчно време говорихме, не виждам какво повече имаме да му кажем“.

Това каза председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за започналия в 12:00 часа днес протест на работещите в заведенията и ресторантите, за исканията на протеста.

Припомняме, че вчера след среща на Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че се предвижда ресторантите у нас да отворят на 1 март.

Последва заповед на министъра на здравеопазването. В нея е посочено, че от 1 март 2021 година се „допускат посещенията в заведения за хранене и развлечени“. Изключение ще правят всички „дискотеки, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни барове“. Ресторантите пък ще могат да работят при използване на не повече от 50% от капацитета си. Протестиращите днес обаче не са съгласни с това отваряне от 1 март.

В Сдружението на заведенията в България, по думите на Коларов, има над 700 заведения. „Данните обаче се променят всеки ден, защото получаваме все повече заявления за членство с всеки изминал ден. Предполагам, че днес ще получим много заявления пак“.

Исканията на днешния протест, Коларов обобщи: „Искаме да отворим от 1 февруари, да бъдат изплатени възможно най-бързо помощите на персоналите, да бъдат изплатени възможно най-бързо компенсациите на затворените фирми, искаме да бъдат променени някои от изискванията за изплащане на компенсации на фирмите, защото при така зададените изисквания, много голяма част от колегите не могат да кандидатстват“.

„Една от причините за тази невъзможност за кандидатстване са т.нар. „кодове за икономическа дейност“ или КИД (бел: Класификация на икономическите дейности). Те определят дейността на фирмата“, каза Коларов и обясни: „Сега например при мярката 20% от оборота, която е за ресторантьорския бранш, едно от изискванията за кандидатстване е КИД-ът да бъда на такъв, какъвто отговаря на затворен бизнес. По-точно КИД-ът на ресторантьорският бранш е 56, точка 1, 2, 3 и т.н. Ако обаче дадена фирма има друга основна дейност, не ресторантьорство и съответно друг КИД, а в същото време стопанисва обект, който е ресторант или заведение, затворен в момента, тя не може да кандидатства за компенсация за този обект, защото се гледа КИД на основната дейност.

Пример: строителна фирма има ресторант, основната дейност обаче е строителство, ресторантът е затворен и не може да се кандидатства за компенсация, защото основната дейност на фирмата е строителство. Това е един от най-големите проблеми. Има доста колеги, които имат този проблем. Включително ако вземем и ресторантите в хотелите, защото хотелите не са затворен бизнес, не са с КИД-а на ресторантите, обаче в хотелите има много заведения, които се водят под основната дейност на хотела. Всъщност те са затворени, но не могат да бъдат получени компенсации за тях, защото не се водят с такъв КИД“.

„Доста голяма част от ресторантите са така. Ще се опитаме да извадим точна бройка на колегите, които не са могли дори да кандидатстват по тази мярка“, допълни той.

„Извадиха една информация, че едва ли не само една пета от бранша са кандидатствали, защото другите са в сивия сектор, което изобщо не е така. Да не говорим, че ако вземем приблизителния брой на регистрираните като заведения търговски обекти - 30 хиляди, и подадените заявления – 8100, има едно съществено разминаване, защото търговските обекти са регистрирани като търговски обекти, а подадените заявления са подадени от юридически лица, тоест от фирми. Едно юридическо лице или една фирма може да има 5, 10, 15 търговски обекта, но тя подава едно заявление. Това, че са подадени 8100 заявления, не означава, че са подадени за 8100 обекта. Те може да са подадени за над 20 хиляди обекта. Ще изискваме и това – да ни бъде предоставена тази информация и да видим в крайна сметка за колко обекта е кандидатствано. Много е лесно да се изманипулират и извъртят данните“, каза още председателят на Сдружението на заведенията в България и обясни, че става дума както за вериги ресторанти, така и за различните типове заведения – нощен бар, дискотека, ресторант, кафене, които една фирма може да има. „Всички те подават едно заявление, не няколко“, каза той.

„По данни на някои проучвания, направени от колеги, около 30% от ресторантите и хотелите най-вероятно няма да отворят повече никога. Иначе имаме готовност да отворим веднага. Колегите седят и чакат без никакви доходи - както собствениците, така и персоналите. В момента, в който ни бъде дадена възможност, ще отворим веднага. Това е и искането на протеста – да отворим от 1 февруари. Отделно доста колеги заявиха, че ако не ни отворят от 1 февруари, те ще отворят въпреки наредбата“, каза още Коларов.

На въпроса как се справят собствениците и служителите без приходи, той отговори: „Представете си една година да не работите или да работите два месеца от цялата година, последните 3-4 месеца от цялата година да не сте работили изобщо, вие няма да имате никакви доходи“.

По повод това дали намерението да се отворят заведения въпреки забраната е сериозно, той каза: „Да, ще отворим въпреки наредбата. Намерението е сериозно – доста колеги са заявили, че ще прибегнат до тази мярка“.

По-рано – на 25 януари, Сдружението на заведенията в България излезе с призив към политиците да не се опитват „да яхнат“ днешния протест. „Политически фигури не са добре дошли на протеста на бранша“, написаха от СЗБ. „Всеки, който ни подкрепя и всеки, който е съгласен с нашите искания е добре дошъл на протеста. Единственото, което не искаме е протестът да се политизира. Ние многократно сме казвали, че нямаме никакви политически искания, съответно не желаем да се обявяват и скандират политически лозунги на нашия протест. Не сме казали, че не искаме този или онзи гражданин да дойде да ни подкрепи, напротив – всеки, който ни подкрепя е добре дошъл“.

Протестът, наречен „МАРШ към Свободата“ започна в 12:00 часа пред Министерския съвет. Планирано е да продължи до 17:00 часа. „Ще има подвижна сцена, ще има музиканти, диджеи, изпълнители, които са от нашия бранш и които ще пеят, ще пускат музика, ще има колеги, които ще говорят“, каза председателят на Сдружението на заведенията в България в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марс

    33 10 Отговор
    Закривай

    Коментиран от #17, #68

  • 2 ТаУмВзе

    51 12 Отговор
    Разходка с искания, докато сте в партер Г! Къде бяхте 200 дни на протести? Хайде сега Фалит.

    Коментиран от #22, #39

  • 3 Да ги подкрепим

    45 17 Отговор
    Оставка!
  • 4 То пък

    33 21 Отговор
    като ще се засилят хората към кръчмите , стой та гледай !

    Коментиран от #18

  • 5 браво

    46 22 Отговор
    Никакво отстъпване! На 1ви февруари или отваряте. Протест до дупка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Напред народе

    44 22 Отговор
    Долу мафията! Протест до отмяна на всички мерки.
  • 8 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    27 30 Отговор
    По вероятно е да отворите на 2-февруари. ХА ХА ХА. 👍👍👍горчиво господа от мързеливите браншове.

    Коментиран от #14, #67

  • 9 Умната на изборите.

    39 16 Отговор
    През Комунизма се живееше стократно по-добре
  • 10 нннн

    35 10 Отговор
    Съединението прави силата!
  • 11 Де Факто

    23 27 Отговор
    Да си протестират.
    Проблемът си е техен.
    Кучето си лае, керванът си върви.
    🤣🤣🤣
    Не ги подкрепям, както те не подкрепиха протестите.
    И в кръчмите им няма да влезна.
    Нека си постудуват.Тяхна си работа.
  • 12 Gost

    38 4 Отговор
    ДА ОТВОРЯТ Бе, НИКОЙ НЕ КАРА СЪС СИЛА ДА ХОДИ В ТЯХ!!!
  • 13 Оставкааа

    33 7 Отговор
    Несъгласие с политиката на правителството е политически протест :)

    Коментиран от #19

  • 14 ГЕРБав ТУЛУП

    19 8 Отговор

    До коментар #8 от "в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝":

    Даааа, нека отворят за празника 02.02. и да ме поканят.
    Ще доведа и ЛОРДА-ВАТМАН.Той много обича авантата.
  • 15 Интересно

    4 10 Отговор
    Они ли че ми кажат - булгар, булгар!
  • 16 Провинция

    16 5 Отговор
    Странно е кой казва истината. Сутринта в една от телевизиите министърът на здравеопазването каза, че ги е поканил, а те не са приели поканата. Сега - точно обратното се казва, че изобщо не са били поканени. Каква е истината в крайна сметка?

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Табетлия.

    18 12 Отговор

    До коментар #4 от "То пък":

    Да и аз си мислиех точно това да си оставя хубавата домашна трапеза с хубави мезета и домашни ракия и вино и да ходя да ям буламач пълен с подправки и да пия ментета докъто чалгата кънти със пълна сила.😂😂😂
  • 19 Софиянеца

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "Оставкааа":

    Колега, няма кой да те разбере.Всичко е политика, и НЯМА КАК, КОЙТО И ПРОТЕСТ ДА Е, ДА НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ.
    Ако хладилника ти е празен или пълен, ТОВА Е ПОЛИТИКА.
    Празната тенджера говори за празната политика.Това е.
  • 20 РАДИО ЕЛТО

    19 6 Отговор
    герб го играят тука има тука няма или днес така утре друго това е двуличие
  • 21 Опитен

    18 4 Отговор

    До коментар #16 от "Провинция":

    Приятел,кое ти е странно?Само ти ли не разбра, че всичко живо в тая кочина лъже и краде?Масово е.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Забелязъл.

    16 17 Отговор

    До коментар #17 от "Лелее":

    Явно гледаш и нищо невиждаш !!! Тия млади хора са женчовци които ги мързи да работят мъжка работа и върти опашатки които се хващат сервитьорки заради флиртчета и свалки....

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Егати

    23 11 Отговор
    Нахалника.Имал бизнес, и паралелно, ейй така и ресторант.Да снасят от всякъде пачки.Бил много огорчен,че не му дали пари за затворения ресторантПравилно не ти отпускат.Нали си частник- бизнесмен.Едното бачка, ресторанта- не! Изкарваш добри пачки от другия бизнес.От къде накъде,през мойте данъци,да ти подържам ресторанта и да ти плащам разходите.Затваряш и това е! Кой оцелее,оцелее! Пазарна икономика.
  • 26 Го4о

    11 22 Отговор
    Утре и вдругиден всичко ще ви е изплатено! Каква е тази врява, защо се водите по акъла на Мая Костинбродска, толкова ли сте тъпи?

    Коментиран от #31, #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шукрито

    7 3 Отговор
    Да бяха раздали кебапе и бира щяха да успеят!

    Коментиран от #32

  • 30 Лелее

    1 6 Отговор
    Слава , слава , слава 😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇
    Да сте ми живи и здрави !!!!!!
    Айде трий ....
  • 31 ФАКТ

    10 7 Отговор

    До коментар #26 от "Го4о":

    Гочо, Цецо КРАДЕЦО-ПИПОНА-РЕПОНА е КОСТИНБРОДСКИЯ КРАДЛИВ ГЕРБав ТУЛУП, а не Майчето.И друго:ДРУГАРЯ ЛЪЖА е ТИКВАТА, който бе ОСЪДЕН ДВА ПЪТИ ЗА ЛЪЖИ, а НЕ леля Корни.🤣
  • 32 Ресторанта

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Шукрито":

    Ние знаем само взимане, а не даване.Хахаха.

    Коментиран от #50

  • 33 Стоян

    20 13 Отговор
    Никой не казва нищо за обикновения българин, който след цял уморителен ден иска да седне да изпие едно кафенце на спокойствие, една биричка и просто да се разтовари.
    Психическото здраве е много ценно Ангелов, затова отваряй и не се пари на бог, щото не си, не си придавай важност, като се правиш че ти пука за нас, ние искаме да е Отворено ВСИЧКО!

    Коментиран от #37

  • 34 Марка

    8 10 Отговор
    Тея пак се готвят да крадът от хората, а кой ще плаща сметката?

    "Дойдоха в Иерусалим. Иисус, като влезе в храма, почна да пъди продавачите и купувачите в храма; и прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците"
    От Марка свето Евангелие
  • 35 Завистливия

    6 11 Отговор
    Браво , братя хейтъри , мразете на воля!!!!
    Сигурен съм , че още можете !
    САмо “закривай “ ? Още можете !!!
    Напънете се !
  • 36 Пенсионер

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Го4о":

    Абе той и тате все ми обещаваше, че ще ми купи колело, което и до днес чакам, ама тате вече го нема, и колело нема.Та и тия ще си чакат парите, докато ритнат камбаната.
  • 37 РАДИО ЕЛТО

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Стоян":

    СТОЯНЕ
    СТЪКЛОМИР АНГЕЛОВ е бушон не слушка ли изгаря а БОЙКО му е обещал да го номинира за депутат отГРАД ВАРНА
  • 38 Българка

    7 4 Отговор
    Защо има кухи кръчмари на водещи бранша позиции? Та всички сфери от социално- икономическия отрасъл се ръководят, подчиняват на политически решения! Нали бранша сега иска да отваря, иска си компенсациите! Това решени свише или от Максул очакват?
  • 39 Пламен

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Първо не е имало 200 дни на протест, имаше дни с по няколко човека, но ако броите по един двама дрогирани, разни клошари и пиандета, може. Отровното трио, Мая и Президента не са протест, а комунисти лъмтящи за власт на всяка цена с едничката цел да кардът!
    Бизнесмените с заведанията са работещи хора, а не лентяй лежащи цял ден на орлов мост с бира и сладолед, пречещи на всеки Софианец да се придвижва спокойно!

    Коментиран от #41, #45

  • 40 Методи

    14 11 Отговор
    Около 250 служители в ресторантьорския и кръчмарски бизнес от цялата страна в момента протестират в София. А афишираха че общо в страната 320 хиляди са заети в този бранш. С организирането на този протест от ГЕРБ си вдига рейтинга защото масово хората са против тях и отварянето на инкубатора на заразата! Според днешното проучване на ТРЕНД ГЕРБ е с 2.7% пред БСП. А лятото се бяха сринали. Това е защото Борисов е хитрец, затвори кръчмарите,получи одобрението на народа и си вдигна рейтинга!
  • 41 ТаУмВзе

    5 8 Отговор

    До коментар #39 от "Пламен":

    Погледни портрета на мутропитека и ще се успокоиш!
  • 42 Лош

    12 14 Отговор
    Никога да не отворите.
    Ако отворите данъчни дави затворят завинаги.
    Тая измет и лош матерял ли ще слушаме.
  • 43 fen

    13 8 Отговор
    Много рядко ми се е случвало в кръчма да ми издадат касова бележка. Хем съм кръчмарско чедо. Та така! Ако бяха плащали данъци и осигуровки, сега можеха да получават помощи. Ще се научат, ама по трудният начин!

    Коментиран от #88

  • 44 РАДИО ЕЛТО

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Забелязъл.":

    господин ник
    ЗАБЕЛЯЗАЛ вие какво работите или сте работили питам като ЧОВЕК писна ми да се заяждам

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 мдда

    7 7 Отговор
    Искането на протеста е в парламента да влезнат - маями,слави и триота.
  • 47 ддд

    10 10 Отговор
    А сега и един контра протест от лекарите. Защо трябва да ви лекуваме като вие сами отивате да се заразявате.
  • 48 Тредстоун

    15 13 Отговор
    Хич не ми дреме за кръчмите и хоремаците , цял свят затворени от година , нашти от месец и пищят. Тези които не са взели пари от тези дето държавата раздава доволно , не са искали да вземат , по точно искат но ги страх да кандидатстват , страх от последваща ревизия на дохода който са декларирали през миналата година , сива икономика , малко данък, сега няма на какво основание да поискат , счетоводно са били на загуба миналата година а сега се дава процент от оборота за миналата година , глупаците сами са си го вкарали . Имам приятелка сервитьорка , заведението не работи но тя редовно си взима заплата от точно тия държавни помощи , скоро ми каза че отдавна не си е почивала така пълноценно , хем релакс хем пари , оплакват се само сивитер кръчми , боли ме .... за тях .

    Коментиран от #63

  • 49 Гошимир

    13 10 Отговор
    Хората в бранша може да имат доста недостатъци, но никой здрав човек не трябва да е принуден да живее от помощи!
    Подкрепям ги! А който го е страх от измисления вирус да си стои в къщи, никой никого не задължава да ходи на ресторан или бар...
    И да не ми разпрвят тъпотиите, че така ни пазели...
    И всички тъпаци участвали до сега в политиката да бъдат разкарани!

    Коментиран от #52

  • 50 Шукрито

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ресторанта":

    кожодери такива!Ашколсун!
  • 51 Забелязъл.

    6 7 Отговор

    До коментар #44 от "РАДИО ЕЛТО":

    Абе Козлодуйски я си гледай здравето що се занимаваш с работи които не са за теб????????????

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БЪЛГАРИЯ

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "Забелязъл.":

    изкам просто да се уважаваме в нета нищо лично моляте ИЗВИНЯВАЙ защото зададох лични въпроси та в нета личми лични дани не се дават а не се и споделят с непознати още веднъж ИЗВИНЯВАЙ ако съм те обидил ник ЗАБЕЛЯЗАЛ
  • 54 Тошко

    11 5 Отговор
    Цялата дъндания е за 02.02-деня на извратените, такива са и за това дигат шум! Теа с дългите коси мъже ли са или обратното????

    Коментиран от #55

  • 55 ПЕЕ-РАСА

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Тошко":

    Ааааа, не така.Да ги немаме тия, че ще те накисна на БХК и на лорда-ВАТМАН...хахаха.🤣🤣🤣Лошо ти се пише...хахаха🤣🤣🤣
  • 56 Гошимир

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Работодател":

    Да, не е казано, че не може да работи друго, но нека оставим хората сами да избират какво и как да работят!
    И не се прави на оригинален, че доста прозираш...
    Я кажи да те видим какъв работодател си?
  • 57 И метрото пропада

    10 3 Отговор
    Гордостта на Борисов – Софийското Метро, всъщност е една машина за изсмукване на обществени и европейски средства.
  • 58 Шошко

    8 5 Отговор
    Ае по една мотика или лопата и преквалификация на полето. Там и работа има и гладни няма да останат.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Голем смях

    11 8 Отговор
    Б.а.хти държавата.Да я управляват сервитьори ,бакшиши ,бармани и измислени ресторантьори .Нямат търпение да продават замразените си деликатеси и наливни вина -ментаци като отлежали френски .Юнашко от 2 лв. става ...20 лв. Стара пържола става супа месо ,а гаражна ракия става отлежала.

    Коментиран от #62

  • 61 Забелязъл.

    5 4 Отговор
    Протеста на кръчмарите работи за нас от ГЕРБ!!!! Както преди много години когато Американските бомбардировачи сриваха Ирак и сухопътната им армия настъпваше към Багдад , Саддам предприе отчаян ход в това време да изстрелва крилати ракети към Израел с цел да обедини мюсюлманския свят срещу Американците !!! Медиите излизаха със заглавия -"Интифадата работи за Саддам"...Има един уж голям експерт Валентин Вацев на който още търсят мнението и казваше че Багдад е толкова укрепен град че няма да падне никога! Саддам освен армията имаше и 150-хилядна национална гвардия която бе заела позиции в бункерите около Багдад. Американските пехотинци с логистичната подкрепа на бомбардировачите превзеха Багдад за 2 дни , избиха синовете на Саддам а него след месеци вадиха като лалугер от подземен бункер. Така и сега - Рехавия протест днес работи за нас !

    Коментиран от #64, #70

  • 62 Шекел

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "Голем смях":

    А ти кво искаш бе стотици да умрът от глад ли?

    Коментиран от #74

  • 63 БРАВО

    6 4 Отговор

    До коментар #48 от "Тредстоун":

    Точно им го каза на мазнитe тави и баки ,а и oливepници!!!
  • 64 РАДИО ЕЛТО

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Забелязъл.":

    господине но не всички са виновни а има много жестоки ХОРА не само ХЮСЕЙН ами на ЛИБИЯ ТА войната е пари опиат а идил даеш хамас и другите терористи ги финансира

    Коментиран от #65

  • 65 РАДИО ЕЛТО

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "РАДИО ЕЛТО":

    ги финансира
    ЦРУ
  • 66 Шошко

    7 7 Отговор
    Наистина ще е голям смях, здрави и прави хора, при положение че могат да работят и друго.... да умрат от глад, само и само защото не им работят заведенията...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марс":

    “Браво “ , че и плюсове ти слагат на “високоинтелигентният” един и същ коментар .
    За да не ме изтрият : Закривай , само че аз искам минуси !
    Да са живи и здрави децата на България , (не)работещи в този бранш !

    Коментиран от #69

  • 69 РАДИО ЕЛТО

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Абе":

    повечето ХОРА В България са на ръбъ на оцеляването господине

    Коментиран от #71

  • 70 Стойко

    12 3 Отговор

    До коментар #61 от "Забелязъл.":

    Герболези , само на 250 човека ли платихте днес на уж националния протест на кръчмарите ? Нали пристигаха с автобуси от цялата страна? В София толкова ли няма 1000 човека персонал в кръчми и чалготеки ? Да ви кажа истината ?!?! Буда тиквун раздава на кръчмари и ресторантьори пари под масата ,70% от оборота им това са чисти пари без разходи , освободиха ги от наеми общините за помещенията които не са техни , поеха заплатите на персоналите им 80/20. А сега само на няколко стотин платихте да спретнат уж протест и ГЕРБ уж нямасасд поддаде на натиска защото здравето уж за тях е най важно ! Те следят обществените нагласи че населението е срещу кръчмарите и в следващото проучване вече ГЕРБ ще води не с 2.7% а с 7%

    Коментиран от #75, #76

  • 71 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "РАДИО ЕЛТО":

    И аз това казвам ...

    Коментиран от #72

  • 72 РАДИО ЕЛТО

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Абе":

    БЛАГОДАРЯ господине
  • 73 Кински

    7 4 Отговор
    А нали не вярвате че има корона.тогава къв ви е проблема заведенията у клубовете да работят .отваряйте ги да не седят гладни хората .който не му се ходи на заведение да не ходи да си седи вкъщи
  • 74 Голем смях

    7 8 Отговор

    До коментар #62 от "Шекел":

    От глад никой ресторантьор още не е умрял .Сервитьори и бармани спокойно могат да си намерят друга работа стига да искат.Работа има,но няма кой да я работи.А тези простаци ще заразят и уморят ..хиляди .Не от глад ,а от гадна болест и в мъки.
  • 75 Голем смях

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "Стойко":

    Явно природата си е почивала при сътворението ти.

    Коментиран от #77

  • 76 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор

    До коментар #70 от "Стойко":

    СТОЙКО БОРИСОВ дава на някой еднокрано всички дерибей живеят кратко герб го играят тука има тука няма СТЪКЛОМИР АНГЕЛОВ е бушон не слушка изгаря а БОРИСОВ го е номинирар за депутат в ГРАД ВАРНА чета и МАНГЪРОВ Е ПРЕДЛОЖЕН ТО АЛЧНОСТА ЛАКОМИЯТА ПОГУБВА човека БОЙКО е хитър нагъл егоист егоцентрик двуличник той употребява ХОРАТА игрое си с народаБМБ е марионеттка кукловодите видат ли защото не им е нужен ще го хвърлят на кучетата
  • 77 АЙДЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "Голем смях":

    без подигравки моля
  • 78 мислещ

    4 2 Отговор
    Това не е правилното послание. Правилното е: "Събрахме се на протест, за да ви кажем и покажем лично, че ще отворим"
  • 79 НИКАКВО ОТВАРЯНЕ

    12 3 Отговор
    Никъде в Европа не работят заведенията. Можеш да си вземеш кафе или закуска за в къщи. Кръчмите и ресторантите не работят. Но там освободените от работа си получават ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА ако са си заработили месеците с осигуровки.Става дума за Испания. За три работни месеци получаваш един месец пълна осн.заплата.За 6 месеца- 2 месеца и т.н. След това отиваш на помощи 460 Е.на месец. Социалната система в България няма нищо общо с европейската защото в БГ не действат европейски закони а законите на олигарсите.
  • 80 РАДИО ЕЛТО

    7 4 Отговор
    кой ще пойска обяснение на ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ за неприличният му жест спрямо ХОРА срам и това ни били политици
  • 81 Пешо

    9 1 Отговор
    Поразен съм. Има видео във фейсбук от протеста на кръчмарите ! На него в близък план видях лицето Цанко Цанков наемател на механа "Петлето" в град В.Търново. Видях персонала на заведенията на Димитър Манолов (брат на екзекутирания псевдо бизнесмен Петър Христов който бе сивия кардинал на ГЕРБ в града). Манолов държи заведенията в половината град в Търново както и 2 от 3-те чалготеки там Органза и Джак. Видях също и собственика на един коктейл бар в града Джеронимо и персонала му а също и едно лице Мартин подвизаващ се тук като Курти. Все видни Гербаджии. Напълно вярно се оказва че тези няколкостотин човека от цялата страна са подлоги на ГЕРБ. Целта на това псевдо мероприятие вече става напълно ясна...!

    Коментиран от #82, #83, #85

  • 82 Хемус

    8 2 Отговор

    До коментар #81 от "Пешо":

    Прав си Пешо сега и аз видях видеото в профила на "Родолюбива България". Там само уж кръчмари на хранилка при ГЕРБ. Гербаджии, много сте стиснати. Само на няколко стотин човека от цяла България ли отпуснахте от черната си каса да платите ?

    Коментиран от #84

  • 83 РАДИО ЕЛТО

    5 3 Отговор

    До коментар #81 от "Пешо":

    ПЕШО всяко начало има край
  • 84 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Хемус":

    ще им приседне защото лакомията никога не води до добро
  • 85 Търновец

    5 2 Отговор

    До коментар #81 от "Пешо":

    Пешо наблюдателен си и затова хората тук са ти дали само плюсове. И аз видях същите тези хора плюс координатора на ГЕРБ за Девин който е кръчмар , активисти на ГЕРБ от Благоевград но нашата Търновска група на "протеста" е най голяма около 30 души активисти на ГЕРБ в града

    Коментиран от #86

  • 86 Пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #85 от "Търновец":

    Градски значи и ти си ги видял тези гербаджии??? Кръчмари получаващи пари без да работят и без никакви разходи ! А Курти какъв кръчмар е че е с цветен плакат там с надпис -"Развлекателна индустрия - Искам още пари". А обикновените хорица като изключим държавните служители на герберска ясла, кръчмари , роми и даскали са подложени на геноцид !!!

    Коментиран от #87

  • 87 РАДИО ЕЛТО

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "Пешо":

    рано или късно БОРИСОВ ще бъде употребен та КУРТИ как ще оцелява
  • 88 Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "fen":

    Браво!Един човек да го каже точно!Плащане на реален данък,а не смяна на касовия апарат всеки месец и отчет за 30 лв месечна печалба!Не подават заявления за помощи,за да не издадат колко човека и за какви пари им работят.После-властта лоша...
  • 89 НеДа

    7 5 Отговор
    Напълно ги подкрепям. С удоволствие ще ида да изпия едно кафе. Дано отворят!

    Коментиран от #90

  • 90 КРАДЦИИИ

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "НеДа":

    ЩЕ ИЗПИЕШ ЕДНО ,,КАФЕ " - НЕГЪРСКА ПОТ - ПЪЛНО МЕНТЕ !