15 Февруари, 2021 13:18 5 885 30

Емил Коларов от СЗБ пред ФАКТИ: Редно е да знаем дали Ангелов и Мутафчийски посещават ресторанти

  • сдружение на заведенията-
  • емил коларов-
  • проф. костадин ангелов-
  • ген. мутафчийски-
  • ресторанти-
  • заведения

"Искрено се надяваме министър-председателят да спази обещанието си този път и да ни пуснат да работим от 1 март", каза Коларов

Емил Коларов от СЗБ пред ФАКТИ: Редно е да знаем дали Ангелов и Мутафчийски посещават ресторанти  - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 13 февруари Сдружението на заведенията в България обяви „награда за доказателства срещу министъра на здравеопазването Костадин Ангелов или шефа на щаба генерал Мутафчийски“. Въпросните доказателства трябва да са за това, че Ангелов и Мутафчийски „нарушават собствените си заповеди и посещават ресторанти или друг тип заведения“.

Наградата, която СЗБ обяви е 100 лева в брой и още 900 лева под формата на ваучери за заведения. Тя ще бъде получена от първия човек, изпратил такава снимка, уточниха от СЗБ. Сдружението обяви и още една награда – „100 лева кеш и 400 лева под формата на ваучери за доказателствени материали с участието на доцент Кунчев, професор Балтов или професор Кантарджиев“. Условие на СЗБ е „ясно да се вижда, че датата на въпросния материал е от началото на забраната за работа на заведенията“.

За да говорим за тази награда, за причините СЗБ да я обяви и за това как ресторантите се справят финансово, от ФАКТИ се свързахме с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

Относно сигналите, които СЗБ са получавали, че Ангелов и Мутафчийски посещават заведения за хранене, Коларов каза: „Многократно сме получавали сигнали. Сигнали за кого ли не и за какво ли не има обаче. За да не са само сигнали и всеки да си говори, решихме, че ако има такова нещо, е редно да го знаем. Редно е хората, които взимат решение ние 1 година да стоим затворени, ако това, което казват колеги е вярно, поне да видим дали наистина е така“.

„Ако случайно заснемат някого, ще трябва той да отговори какво означава това, при положение, че ние сме „най-опасните места“. Всичко друго е отворено, само ние сме затворени. Също така ресторантите на хотелите работят – там няма проблеми, но ресторантите извън хотелите не работят, защото там е най-опасно. Ако някои от тези хора ходи на такива „опасни“ места, значи това, което казват, не е вярно“, допълни Коларов.

Очакват ли ресторантьорите да заработят от 1 март, той коментира: „Искрено се надяваме министър-председателят да спази обещанието си този път и да ни пуснат да работим от 1 март. Хубаво е се знае предварително обаче, за да може колегите да направят съответните подготовки на обектите – и относно персонал, и относно зареждане. Това не е толкова лесен и бърз процес. Нужно е време, нужни са и пари. Финансово положението е доста тежко при всяко едно отваряне. И най-важното – трябва да знаем кога биха ни затворили пак“.

„Всеки се опитва да оцелява по някакъв начин, но е трудно. Ще има доста колеги, които ще фалират. Засега по данни от различни проучвания излиза, че над 30% от колегите няма да отворят повече никога. С всеки изминал ден, в който сме затворени, най-вероятно този процент ще се увеличава. Логично е“, каза още той.

По-рано, при протеста на ресторантьорите на 27 януари, от СЗБ обявиха, че ще поискат данни колко затворени обекта са кандидатствали за икономически помощи. Тогава пред ФАКТИ Коларов обясни, че „едно юридическо лице или една фирма може да има 5, 10, 15 търговски обекта, но тя подава едно заявление“. „Това, че са подадени 8100 заявления, не означава, че са подадени за 8100 обекта. Те може да са подадени за над 20 хиляди обекта“, каза тогава той.

На въпроса дали тази информация е била предоставена, Коларов отговори: „Не, не са ни дали тези данни. Доколкото разбираме обаче, става дума за около 80%, които са подали заявления. По наши груби сметки, защото не са ни дали информация, смятаме, че за около 15-16 хиляди обекта са подадени заявления. Имаме около 40% одобрени, други стоят на статус „Оценяване“, без да са им зададени никакви въпроси от НАП. Ние стоим и чакаме. Всеки петък излиза нов списък с допълнително одобрени фирми, но засега чакаме“.

„Онези 24 лева в повечето случаи вече ги изплатиха – те бяха за ноември и декември. Сега започнаха да изплащат 75% от трудовото възнаграждение за януари. Всичките тези неща се случиха благодарение на това, че нашите браншови организации – БАЗ и СЗБ, доста сериозно оказахме натиск, включително в Министерството на труда и социалната политика, за да могат да се отпуснат тези пари. Тези пари не са много – особено тези 24 лева, те са смешни, и ние не бяхме съгласни с тях. Искахме на колегите да се отпусне 80% от трудовото възнаграждение. Въпреки това и тези пари, и тези 75% за януари, се случват изцяло благодарение на това, че ние се застъпихме за колегите си, които работят при нас“, каза още Коларов.

„Ние искахме да направим с Костадин Ангелов публичен дебат пред някоя телевизия, в които са участва той, негови колеги, ние да излъчим наши представители и на живо да се отговори на някои въпроси, които имаме към тях, съответно и ние да отговорим, ако те имат въпроси към нас. Вече 20 дни нямаме отговор“, каза Коларов и допълни, че от СЗБ продължават да настояват за този дебат.

Въпросите, които биха задали, той обобщи: „Каква е разликата между заведенията в хотелите и извън хотелите и защо не изнасят коректна информация за т. нар. „тексаската скала“? В нея заведенията са под номер 7, а не под номер 8, както твърдеше г-н Мутафчийски. Под номер 8 е „хранена на бюфет“, което означава „шведска маса“, което в момента се случва при изхранването в хотелите. Под номер 8 е още посещение на кино, на театър. Всички тези дейности в момента са отворени, а дневните заведения не. Дори да гледаме тази скала, която според нас не може да бъде прилагана у нас, тя е специфична за там, където е проведено съответното изследване, но дори и да я използват като меродавна, защо тогава изопачават данните от нея?

Заведенията с маси на открито са на второ място в тази скала. Самите дневни ресторанти са на седмо място. Само че всичко друго, което е на осмо място, тоест след нас, работи, а ние не работим. Това е основният въпрос – защо? Явно, че причините, поради които ни държат затворени не са медицински. Може да с всякакви други – може да са икономически, може да са политически, може да всякакви, но явно не са медицински, защото ако бяха медицински и следваха тази скала, трябваше да отворят първо нас.

Другото, което е – след като два месеца вече могат да работят ресторантите на хотелите и там няма опасност от заразяване, а както видяхме, нямаше и увеличаване на заразените, когато ги отвориха, това означава, че има някакъв друг проблем“.

„Имаме въпроси, на които искаме да ни отговорят“, каза Коларов в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алфа Чакал

    19 56 Отговор
    Искате да си уморите персонала и клиентите.Страхотна организация сте.И после връзки за ВМА.Сега обиждайте Мутафчийски и после точно на него ще звъните.

    Коментиран от #19

  • 3 айде бе

    11 1 Отговор
    не, не е редно. Мутренско е, но видно ви е присъщо
  • 4 Луд

    14 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И защо да ядат бой,защото си вършат работата ли.Теб не те ли арестуваха по протестите или се ползваш със специални протекции.И не мога да разбера заплахи отправени във форуми защо не се наказват от закона.Ще слушаш и ще изпълняваш законите,като не ти изнася можеш да отидеш да живееш в която си пойскаш държава.В Испания цяло лято бяха с маски на открито.Там ако не спазваш полицията бие почти като в Индия.И те така.

    Коментиран от #10, #26, #27

  • 5 Българка

    46 7 Отговор
    Костадин Ангелов отговаря само на "правилни въпроси", зададени от "правилни" хора. Той сега е в предизборна ситуация и се развива като недоразвита пъпка в областта на магистрални маркировки, електротехнически експертизи и основно целуване на ръка на вожда

    Коментиран от #29

  • 6 Алфа Чакал

    16 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами Мутафчийски има няколко мисии и е виждал много по-ужасни места от твоето заведение.
  • 7 Че кои

    19 2 Отговор
    разпоредби и закони изобщо спазват ?
  • 8 Първанов

    23 9 Отговор
    Голям рев за кръчмите а кога затвориха фабрики и заводи никакви ви нямаше.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хахахаа

    8 4 Отговор
    Бантускотовете нямат ни здравеопазване, ни ваксини, ни акъл.
    До кръчмите опряха ... И само врещят гръмогласно, все едно имат нещо в главата.
    Особено много се разврещяват като някой им засегне личните интереси/келепиреца.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джони

    13 0 Отговор
    Ходят в Съюза на журналистите.
  • 14 гост567

    6 17 Отговор
    На тоя ,,председател" ,колко пъти да му обясняват каква е разликата ? В хотелския ресторант влизат,ядат и изчезват, не стоят по пет часа. То бива да ди прост,ама като тия ....награди щели да дават,ако заснемели Мутафчийски и министъра да ходят по заведения.

    Коментиран от #17

  • 15 АНОНИМЕН

    15 1 Отговор
    Стар пост от края на март 2020 : "Кунчев (без маска от залата в МС) - носете маски на закрити общестени места.
    Мутафчийски (върнал се от Италия предния ден в същата зала) - всеки влязъл от Италия подлежи на 14 дена карантина."
    Пред наредбите всички са равни! Но, безспорно някои са по-равни от всички!
    Нямам какво да добавя! А тоя със стоте лева и ваучерите да си ги задържи!
  • 16 Някой си

    9 4 Отговор
    Най тъпата и вулгарна организация в Бг
  • 17 домакин 681

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост567":

    Много си глуповат.
  • 18 РАДИО ЕЛТО

    8 0 Отговор
    мафия
  • 19 АНОНИМЕН

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Чакал":

    деца имаш ли
  • 20 охо бохо

    2 8 Отговор
    Аман от смешници ! Обявили награда , ако хванат Ангелов и Мутафчийдки да ходят по заведенията ! Смешници ! Като сте започнали давайте и награди за посещения на същиге двама в публични домове и казина !
  • 21 не син

    6 2 Отговор
    Сега вече бате Бойко се насади на пачи яйца ! Скоро започва ръст на заразените, запълване на леглата в ковид отделенията, масово нежелание за ваксинация, а Борисов обеща отваряне на заведенията от 01.03.2021. Или в последният момент ще отмени обещаното или след бум на заразата ще ги затвори след седмица и тогава вече ще има размирици !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Docenta

    1 8 Отговор
    "За кожата на един Ангелов"С награда от 100 долара.Неразбраха крадливите ресторантьри,че в завденията е най голямото заряване несамо заради малката дистанция,но и заради лошата хигиена в 95 на сто от заведенията.То пък и едни заведения
  • 24 спокйно

    8 2 Отговор
    нещо да е изкарало повече от ден до пладне. Не е баце когато каже нещо погледни слънцето пладне ли е или икиндия. Така и сега утре е отменилтази заповед.
  • 25 Тиквата

    6 1 Отговор
    Рабира се, че ходят по ресторанти. А правят хората на маймуни всеки ден. ОСТАВКА !
  • 26 Санитар

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Луд":

    ТИ ли избяга от Карлуково? Идвам веднага за теб с усмирителна риза. Ника ти пасва отлично на коментара ти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 фон щрьом

    0 0 Отговор
    Охооо,даже и бардаци посещават,с пасатори за целина!
  • 29 вожда

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ааааа,не ми цалува само ръката!Цунка ме и по цензурата ,няма начин.....!
  • 30 ЛИЦЕМЕРИИИ

    0 0 Отговор
    ДА ДЕ , АМА В БЪЛГАРИЯ ЗА ДОНОС НЕ ПРОВЕРЯВАТ НАРУШИТЕЛЯ А ПИТАТ КОЙ Е ДОНОСНИКА И ВЛИЗАШ В ЯДОВЕ ПО ЦЯЛАТА ГЛАВА ! ИНАЧЕ ЗНАЕМ ЧЕ БОЙКО НЕ ХОДИ НА ПРОВЕРКИ , А НА СОФРИ С МАТА ХАРИ И МУТРИ !