Отидете към основна версия

2 609 48

Партиите извън статуквото трябва да се обединят около президента

  • румен радев-
  • партии-
  • статукво-
  • президент-
  • избори

Румен Радев показа, че борбата му е срещу мафията, корупцията, беззаконието, демонстрира стремеж към една нова България, в която националният интерес, суверенитет, държавността, гражданските свободи и върховенството на закона са основополагащи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев: "Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи и приоритети при заявяване на своите стратегически намерения, което ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата.".

Изчетох, изслушах и изгледах днес много анализи, коментари - писани и изречени, по повод заявката на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова да се явят на изборите за втори мандат.

Четох, гледах, кумих се, пулих се, но един не видях да напише, включително и във Фейсбук, или да обърне внимание на едно от най-съществените неща (според мен), което президентът индиректно подчерта. Той каза, че с обявената си кандидатура отсега "дава възможност на партиите да се позиционират". И ще поясня какво смятам аз, че има той предвид с това.

Мога и да греша, всеки учещ се има право на грешки. А тук всички ние само и единствено се учим!

При поледното си участие в Студио Хъ нееднозначно заявих, че партиите, които не са от статуквото, трябва да се обединят около президента. И обясних защо трябва да е така с установените негови качества и действията му до момента - защита на гражданските свободи, отстояващ свободата на словото, с висок морал, ерудиция, доказан експерт в областта си, а вече и далновиден държавник и добър оратор - със знания и умения, ценности, бърза мисъл, които изтласкват в негово лице България като равноправен съюзник на международната сцена.

Румен Радев показа, че борбата му е срещу мафията, корупцията, беззаконието, демонстрира стремеж към една нова България, в която националният интерес, суверенитет, държавността, гражданските свободи и върховенството на закона са основополагащи.

И сега се връщам на това, че с обявената си кандидатура той "дава възможност на партиите да се позиционират".

Какво чакате, партии, искащи вота на българските граждани, зарибявайки ги с обещавана промяна, как ще разследвате, как ще се увеличат доходите, как всичко ще цъфне и ще върже, ако гласуваме за вас?

Обявената днес от президента и вицепрезидента заявка за втори мандат е тест. Тест за всичи партии. Позиционирайте се - от страната на статуквото и мафията ли ще изберете да застанете, или ще подкрепите промяната?

И още нещо, президентът Радев каза, че социалистите, които са издигнали неговата и на г-жа Йотова кандидатури за първи мандат, имат превилегията първи да се позиционират.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини