Отидете към основна версия

7 408 30

Бедността в България се разпростира с бързината на зараза

  • димитър иванов-
  • световна икономика-
  • европа-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световната икономика се приготвя за поредна, шеста, лоша година от началото на кризата, без да се вижда краят на тунела, каза в предаването "12+3" по БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

За съжаление европейската рецесия продължава и тази година, заразата й се разпространява от периферията към основните икономики на еврозоната. Заразата тази година ще бъде Франция, но заедно с нея и Кипър, Великобритания, нещата в Испания стават твърде сложни и лоши. Глобалните индикатори показват, че цяла Европа влиза в рецесия. Прогнозите за икономическия ръст на Европа през 2013 година са за не повече от 0,4 - 0,5 процента ръст. Това е най-бавният прогнозиран ръст от всички икономически региони в света. Даже считаната за силна германска икономика ще забави своя икономически локомотив до почти нула процента. Два периферни пазара за Германия забавят своя ръст и се свиват да внасят германски стоки  – европейския и Азия и Китай. В Германия предстоят твърде неприятни  реформи, които ще се случат след парламентарните избори през септември 2013 г.. Германия ще трябва да увеличи данъците и да направи твърде болезнени  свивания на социалните разходи.

През лятото на 2012 година големият риск беше една абсолютна дезинтеграция на еврозоната. И редица важни мерки намалиха този риск, каза проф. Иванов.
Но фундаменталните проблеми на еврозоната остават непроменени и те са липса на ръст, продължаваща рецесия, висок публичен и частен дълг, липса на структурни реформи, структурна конвергенция.

За България проф. Иванов прогнозира, че  новата година ще бъде една от най-лошите икономически и социални години в съвременната ни история.
У нас се превърна в универсално правило истината за икономическото състояние и бъдеще да не се казва, особено когато наближават избори.

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Очертава се растеж от 1,1-1,4 максимум. Индексът на промишленото производство регистрира спад в края на 2012-а с над 4 процента, в сравнение с 2011 година, продължава намаляването на преките чуждестранни инвестиции, продължава намаляването на поръчките от чужбина, крайното потребление не е мръднало. Бедността се разпростира с бързината на зараза и започва да носи синдрома на една хуманна криза в страната.

Проф. Димитър Иванов
макроикономист

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини