Отидете към основна версия

13 603 93

Ос*ахте, каквото можахте. Стига вече

  • локдаун-
  • българия-
  • коронавирус-
  • управляващи-
  • бойко борисов-
  • костадин ангелов-
  • нощ

И в началото на февруари, и в началото на март, нямаше нито една предпоставка, чиято логическа посока да сочи към това, че този път новозаразените с коронавирус няма да скочат и няма да умрат още много хора, заразени със същия вирус

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли изненадани? В България, или в поне части от нея, отново ще има локдаун. И не, в случая това не е грешно решение, то правилно в следствие на взети преди това грешни решения да има масово отваряне на почти всичко възможно, което в нашата клета майка България предразполага към "най-висша" форма на разхайтеност.

Грешните решения бяха отварянето на фитнесите и моловете, а месец по-късно и на ресторантите.
По отношение на фитнесите трябва да се отбележи, че спортуването е нещо, което е далеч от първата необходимост, без да бъде подценявано, разбира се. То може да се върши както някъде навън, където рискът от заразяване е значително по-малък, така и в почти всеки дом. Като е изключително важно да се уточни обаче, че затварянето на тази бизнес услуга, както и на всички други бизнеси, чиято дейност се спира временно, трябва да бъдат максимално и безвъзмездно компенсирани за този неприятен факт. В още по-голяма степен днес, когато причината е некадърното държавно, и по-точно политически управление на кризата. Политическо, защото минимум всеки втори случаен минувач по улицата ще е на мнение, че решенията не ги взима нито щабът, нито министърът на здравеопазването, а еднолично това прави премиерът на републиката Бойко Методиев Борисов.

И в началото на февруари, и в началото на март, нямаше нито една предпоставка, чиято логическа посока да сочи към това, че този път новозаразените с коронавирус няма да скочат и няма да умрат още много хора, заразени със същия вирус. Нито към онзи момент имахме достатъчен брой ваксинирани хора, нито сега имаме. Нямаме и пробив в лечението на този коварен вирус. А на фона на всичко, което нямаме, имаме нови щамове, за които не се знае много или се знае малко. С други думи недостатъчно.

А едно от най-големите безумия и цинизъм - на фона на отворените фитнеси, молове и ресторанти, бе това, че плановите операции в страната бяха преустановени до второ нареждане.

Най-нормалният и логичен управленски подход бе да не се отварят гореспоменатите бизнеси, докато няма достатъчен брой имунизирани хора на територията на България. Което щеше да е предпоставка за далеч по-адекватна ваксинационна кампания у нас. Разбира се, през цялото време тези бизнеси задължително трябва да получават компенсации за това, че не могат да работят заради това решение на държавата.

Всъщност, при ресторантите има един специфичен детайл. И той е, че ако се бе създала строга и разумна организация, в която те да функционират максимално противоепидемично, може би нямаше да има основания да стават жертва на новото затваряне. Такава обаче не се наблюдаваше на особено много места.

А пък схемата за училищата е проста и ясна. На училище, при изключително строги мерки, ходят само ученици от 6-ти до 12-ти клас.

Цялото това отваряне беше с предизборна цел, като заради него живота си загубиха никак не малко български граждани. Излишно е да се обяснява как се чувстват семействата им в този момент.

Предизборна цел най-вече в смисъла на това властта да се покаже като добра с всички. А по-лошият вариант, като възможна цел, е умишлено всяване на страх, който да надделее над желанието на българина да упражни конституционното си право и морално задължение да гласува на избори.

Вторият вариант обаче може да има обратен ефект за властта.

Може би някои вече са забравили доскорошните премиерски и правителствени дитирамби, че ние не само се справяме с кризата, но и го правим най-добре, говорели за нас и ни давали за пример по света. Като негативен пример може и да ни споменат, да, ала това далеч не ни е за първи път.

Освен провала с контролирането на самото вирусно разпространение в страната, имаме такъв и с ваксинационната кампания. Тя още в началото беше провал, защото нашето "мъдро" правителство бе поръчало ваксини силно преимуществено от компанията AstraZeneca, за чиято ваксина имаше известен скептицизъм още преди да започне масовата ваксинация с нея, и защото комуникационната кампания, свързана с агитация в полза на ваксинирането, беше крайно слаба и недостатъчна.

Борисов потвърди провала си сам и го направи пълен, след като спря ваксинацията с AstraZeneca (с известно основание, потвърждаващо недалновидното решение преди това), а с това на практика и почти цялата ваксинация в България. До не се знае кога.

На оправданията, че AstraZeneca била първа в нещо си там, едва ли много хора вярват. Особено след като излизат от устата на Борисов и негови подопечни. По-скоро от нея е поръчано, защото е най-евтина. Или поне така се говори.
Обаче в същото време показното, тоест ваксинацията на министъра на здравеопазването и на генерала Мутафчийски, не беше с тази ваксина. А като се вземе предвид този факт, хората започват да си задават въпроси и да се съмняват.

Разбира се, в цялата работа и Европейският съюз има своя негативен отпечатък с лошо водените преговори за доставките от различните производители на одобрените вече препарати.

Все пак обаче основната вина си е на нашите "хубостници" (и на безсъвестните индивиди на територията на България, които не спазват противоепидемичните мерки) тук и те рано или късно трябва да понесат отговорност за поразиите (съдът ще каже дали са престъпления), които направиха.

И накрая един апел: Ос*ахте, каквото можахте. Стига вече.

П.П. Едно от най-лошите неща е, че и лекари позволяват да бъдат използвани в политически игри, заради които умират хора.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 148 гласа.

Свързани новини