Отидете към основна версия

4 415 34

Юлиан Попов: „Има такъв народ“ бъркат мажоритарен избор с избор за личности

  • слави трифонов-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарни избори-
  • итн

Холандия и Великобритания имат коренно противоположни системи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от многото проблеми с мажоритарната система и България е високата централизация на България. От как нова България я има, тя е централизирано устроена. Местните данъци са нищожни, всичко се разпределя централно, кметовете имат над главите си държавни наместници. Това устройство се усилва и от централизирани практики – никой на място не смее да гъкне, да не разсърди министъра, всеки чака някакво централно разпределение. Джипкаджийството е конституционно предопределено, не е патент на Борисов.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиан Попов

В подобна среда мажоритарна система е абсурд, в най-добрия случай е лотария. Мажоритарната система има логика при децентрализирано управление, при което Пловдив е Пловдив, Ямбол е Ямбол. Когато различни подтеритории имат достатъчна самостоятелност, която може да бъде представена.

Много хора, ИТН включително, бъркат мажоритарен избор с избор за личности. Това е някаква кастинг заблуда, която няма нищо общо с политическа или изборна система. Съществуват много начини да се засили ролята на личността, да се повиши личната отговорност и отчетност на избраниците. Може да се започне с ликвидирането на абсурдната практика един кандидат да бъде в две листи. Политическото образование е друг подход. Прозрачност на гласуването на отделните депутати е трето. Засилването на парламентарния контрол. Практика на кабинети в сянка. Депутатите да могат да са министри без да напускат НС. И т н.

Въвеждането на мажоритарен кастинг за парламента е руска рулетка. Ще гръмне случайно и ще путинизира страната. Една партия ще удари десятката и после не можеш да я извадиш от власт. Коя ще е няма значение. И страната ще бъде заграбена от някой турски, руски, псевдолиберален, псевдоконсервативен или псевдо нещо друго Путин, който няма да я пусне десетилетия.

За да има парламентаризъм и за да има демократична отговорност ИТН и другите трябва просто да забравят за мажоритарната система. Или да я заложат като цел за след 20 години и да посветят следващите 20 години на конституционни поправки, децентрализация, гражданско образование в името на мажоритарния избор и ред други неща в името на една промяна, която по принцип не гарантира нищо.

Холандия и Великобритания имат коренно противоположни системи. Великобритания е чисто мажоритарна в един тур, Холандия е пропорционална дори без праг за влизане в парламента. Двете страни са много сходни по отношение на много важни демократични показатели. Мажоритарната система за България е пързалка за губене на време и енергия. Оставете идеята в килера, не се замеряйте с нея, признайте, че не става и се хващайте за нещо смислено.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.

Свързани новини