Отидете към основна версия

8 086 90

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: ГЕРБ се опитват да заграбят неистово каквото могат

  • николай хаджигенов-
  • адв. хаджигенов-
  • герб-
  • мораториум-
  • конституционен съд-
  • жалба

„В мораториума няма нищо противоконституционно”, категоричен беше адвокат Хаджигенов

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано днес ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд срещу решението за налагане на мoрaтoриум върху oпрeдeлeни дeйcтвия нa държaвнитe oргaни. Часове след внасянето на жалбата Конституционният съд образува дело.

В чeтвъртък - на 22 април, Народното събрание гласува и одобри мoрaтoриум върху определени дeйcтвия нa кaбинeтa в оставка, като бяха внесени две предложения за такава забрана - oт БCП и от „Изпрaви ce! Мутри вън!“. Приетата зaбрaнa включвa възлaгaнe нa кoнцecии, дaвaнe нa рaзрeшeния зa прoучвaния зa пoдзeмни бoгaтcтвa, пoeмaнe нa дългoвe, прoмeни в ръкoвoдcтвaтa нa дружecтвa и бoлници, нaзнaчeния в държавната администрация.

За да говорим за мораториума и за решението на ГЕРБ да го атакува в Конституционния съд, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Николай Хаджигенов от „Изпрaви ce! Мутри вън!“.

„Докладчик по делото е Константин Пенчев, което съм абсолютно убеден, че е съвсем случайно“, коментира иронично адвокат Хаджигенов.

„В мораториума няма нищо противоконституционно”, категоричен беше той. „Отварям една скоба – аз критикувам не само един състав на Конституционния съд, а КС въобще като съд. В този си вид и с тези партийни квоти той е неточно съд. Отделям настрана това, че имат пет дела в годината. Политическите квоти превръщат КС в съдебния вариант на Висшия съдебен съвет. Тоест оттам минават решения, които нямат нищо общо с правото и Конституцията. Последните няколко решения на КС са особено трагични и това може да се види от особените мнения на съдиите по тях“, допълни той.

Относно „особените мнения“, адвокат Хаджигенов уточни: „Когато член на състава по дадено дело на КС не е съгласен с мнозинството, има съдии, които дават особени мнения. В последните няколко решения има между 3 и 5 особени мнения, които са фундаментални – те са изцяло правноиздържани, за разлика от решенията на КС, които нямат нищо общо с правото“.

„В САЩ например няма Конституционен съд, тази роля я изпълнява Върховният съд. Това е поредният пример защо имаме нужда от правосъдие. Тръмп назначи свои хора от своите квоти, включително във Върховния съд с ясната идея, че тези хора ще отсъждат за него. След това остана много неприятно изненадан, че съдии, които той е назначил по всички нива до Върховния съд и включително в него, се произнесоха, както повелява законът. Това у нас не се наблюдава. У нас политическите квоти са изпълнени със съдържанието „аз те правя нещо, ти правиш каквото ми трябва на мен“, което не е правосъдие, дори не е близко до него“, каза още той.

„Без правосъдна реформа, ние нямаме нищо. Това вече е очевидно и за всички онези, които през последните десетина години не разбираха защо няколко човека крещим за правосъдна реформа“, допълни адвокат Хаджигенов.

На въпроса дали според него мораториумът ще бъде намерен на противоконституционен, той отговори: „Гледайки докладчика, като нищо мораториумът ще падне. По принцип не би следвало, защото мораториумът, който Народното събрание прие, беше бродиран внимателно. Все пак ние не сме ГЕРБ - хората, които направихме мораториума, аргументирахме го, гласувахме също, тъй като той беше гласуван не само от нас. Ние не сме ГЕРБ, тоест ние не правим нещо само защото някой е наредил. Ние правим нещата както трябва и защото трябва, по никой друг начин“.

„Този мораториум е вид извънреден способ на правото. Всички практикуващи юристи, изключвам теоретиците, не сме привърженици на извънредните способи. Всеки един извънреден способ излиза извън рамките на нормалното правосъдието. Вид извънреден способ са специализираните съдилища – те не са нормален способ на правораздаване и той очевидно не работи. Подходихме изключително внимателно към мораториума в изработването му, защото всеки извънреден способ излиза извън рамките на нормалното правосъдие, може да бъде уязвим и е на ръба да не бъде демократичен способ. В случая този мораториум се наложи, защото ГЕРБ загубиха и се опитват да заграбят неистово каквото могат. Слагайки ГЕРБ-джийски калинки навсякъде, където могат, те ще заметат следите на кражбите. Това е идеята, а също и основната причина за мораториума. Да не говорим, че Бойко хвърля пари навсякъде. Последно пръсна 5 милиона за някаква колосална тъпня, а това са пари за сигурно 50 реанимационни линейки. Може да е дребнаво от моя страна, но такива линейки у нас в момента имаме 3, ако не ме лъже паметта. Това е априори с корупционна цел“, каза още адвокат Николай Хаджигенов.

В края на разговора адвокат Хаджигенов коментира това дали ГЕРБ внесе жалбата за мораториума от загриженост за нейната законосъобразност или заради нещо друго. „Кога на ГЕРБ им е пукало изобщо за Конституцията и законите, освен когато ги използват, за да удрят някого по главата? Никога. Те използват законите за това и нищо друго. Наблюдаваме го 12 години и това е причината аз да вляза в политиката. Ако нещата бяха както трябва в правосъдната част, аз щях да стоя само в съдебна зала. Сега съм в единия крак в съдебната зала, с другия парламентарната трибуна“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 73 гласа.

Свързани новини